21 Kwietnia 2026, 21:03:26 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka do szlifowania na mokro.  (Przeczytany 10890 razy)

Offline Morświn

Szlifierka do szlifowania na mokro.
« dnia: 18 Czerwca 2017, 05:35:30 czas Polski »
Hej
szczerze mówiąc nie mogłem znaleźć na forum info o tormek'u czy innych tego typu szlifierkach, wiec zakładam temat bo czeka mnie wybór.

Szukam czegoś w rozsądnych pieniądzach. Budżet to około 2k (tyle że raczej wolał bym tyle nie wydać za gołą maszynę).

Kandydaci:

1.Tormek t4

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/szlifierki-do-szlifowania-na-mokro/szlifierka-do-pracy-na-mokro-242069/

2.Opcja od Feldera 

http://pl.feldershop.com/pl/Wyposa-enie-warsztatu/Ostrzenie/Nr-1-NS-250-Szlifierka-do-szlifowania-na-mokro.html

3.Jet  JSSG-10

http://www.megaobrabiarki.pl/jet-ostrzarka-do-ostrzenia-na-mokro-jssg-10,id445.html

4.Triton

http://dekiel.pl/triton-ostrzalka-wodna-wolnoobrotowa-120-w.html?gclid=CjwKEAjwppPKBRCGwrSpqK7Y5jcSJACHYbWYlVXt9xAht55bntW-GcVl5lbhECJ8Vl2pVWtIYjP2ZhoCr1Xw_wcB

Wszystko podobne, Na pozycji nr1 u mnie na razie jest Felder bo ma kamień 250 jest pewniejszy niż Jet i Triton (dla mnie bo nie miałem maszyn tych firm).

Z tego co widzę to kamień w Felderze jest taki sam jak do t8 (który może kiedyś u mnie zagości)
Teraz tylko pytanie czy do Feldera pasuje osprzęt od Tormek'a ?
Wiem że pręt na którym się mocuje przystawki w Tormek'u ma 12mm ale nie mogę znaleźć info ile jest w Felderze, ktoś pomoże?

Jakieś sugestie rady itp?
Ktoś coś poleca odradza?

Offline Morświn

Odp: Szlifierka do szlifowania na mokro.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2017, 10:17:38 czas Polski »
Na stronie Feldera są akcesoria.
Zakładając że z każdej do każdej pasuje wszystko to Jet ma tańsze o połowę niektóre rzeczy od Feldera a niektóre dwa razy droższe.
Myślę że Feldera łatwiej będzie mi ewentualnie sprzedać i serwisowac w razie w, czy po prostu korzystać z gwarancji niż z tymi sklepami internetowymi.

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2017, 11:18:48 czas Polski »
Wiem tyle że można założyć kamień z t8 do Feldera na ten przykład  do Tritona też. Z tego co patrzyłem to chyba taniej wychodzi kamień z t8 niż z Feldera (na dłuta.pl)

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2017, 20:44:04 czas Polski »
Wiem że jest niedziela ;P
Ale nikt nie ma tych szlifierek?
Może ktoś kto pracował na Felderze jest się w stanie wypowiedzieć czy osprzęt od t4 pasuje?

Offline Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2017, 07:58:33 czas Polski »
Cześć,
Kupując tokarkę byłem w siedzibie bernardo i skusiłem się na ich produkt do szlifowania na mokro, nie mam jeszcze dodatkowych sprzętów do niej czyli uchwytów do dłut i ostrzę z reki ale nawet takie ostrzenie jest skuteczne i po polerowaniu na kole z pastą polerską goli włosy że aż miło. szlifierka kosztowała mnie około 600 brutto bo trochę utargowałem na miejscu.
Jakość wykonania nie powala ale robi robotę jak na moje potrzeby, oczywiście wolał bym Tormeka ale ceny kładą na kolana :(
Pozdrowienia
Przemek

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2017, 13:53:06 czas Polski »
Ja się zrazilem mocno do Bernardo za sprawą tańszych produktów z ich oferty... I po prostu nie chce iść w tą stronę.

Offline Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2017, 14:40:04 czas Polski »
Absolutnie nie namawiam, jest przeciętna jak cena, działa szlifuje i tyle można o niej powiedzieć, przy odrobinie cierpliwości myślę, że skuteczność ostrzenia nie jest wyraźnie mniejsza niż w tych droższych. czas pokaże ile posłuży.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Artus63

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2017, 14:33:50 czas Polski »
W temacie szlifierki na mokro niestety od dwóch miesięcy jestem nieszczęśliwym posiadaczem Holzmanna NTS 250 PRO za 800 zł. Generalnie moja opina o produkcie jest negatywna. Spędziłem kilka godzin na ustawieniu tarczy ściernej (bicie boczne i luzy na tulejach). Przystawka do ostrzenia dłut ciasno spasowana, ledwie dała się wcisnąć na prowadnicę. Plastikowe ślizgacze wypadają trzeba je doklejać. Zbyt długie sprężyny pod wkrętami w tej przystawce do ostrzenia dłut uniemożliwiające dokręcenie średniej grubości dłuta nie wspominając o nożu do struga.  Regulacja obrotów choć działa i nawet wyświetla liczbę obrotów, to jest raczej zbędna, ponieważ powyżej 100 obrotów/min. woda chlapie dookoła, bez względu na jej poziom z zbiorniku. Przydały by się również uchwyty boczne do łatwiejszego obracania ostrzałki (o 180 stopni), lub specjalne wyższe nóżki ułatwiające tą często wykonywaną w przypadku tego typu ostrzałek czynność. Pas skórzany odkleił się zaledwie po kilku użyciach. Naklejka z logo firmy pod włącznikami i wyświetlaczem wykonana z papieru przy pierwszym kontakcie z wodą - przemaka.  Elementy lakierowane przystawki i mocowania podstawki z nieestetycznymi zaciekami farby ochronnej.  Szuflada na akcesoria solidna, ale bardzo luźno dopasowana. Ze względu na używanie wody i możliwość jej pryskania lepiej chyba gdyby była wykonana z plastiku. Natomiast plastikowy zbiornik na wodę posiadający uchwyty do zawieszenia mógłby być trwalszy gdyby był z blachy np. aluminiowej. Ogólne będę używał tej ostrzarki po usprawnieniach.  Zdecydowanie nie jest to jednak produkt PRO i w przyszłości, gdybym kupował pewnie szukałbym w podobnej cenie jakiejś używanej renomowanej ostrzarki. A jeszcze zapomniałem dopisać, że podczas pracy zakłóca odbierane stacje radiowe. >:(         

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Września 2017, 10:01:43 czas Polski »
Łoooooooo jeżu, Panie nie mogłeś tego oddać? Przecież to szkoda nerwów.

Offline swfr

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2018, 22:06:11 czas Polski »
Odkopię

@Morświn zdecydowałeś się na którąś?

Dorzucę jeszcze kolejny klon do Triton/Felder/Jet i oto mamy:
http://www.maszyny.agencja-amk.com.pl/wg250-pk-a-szlifierka-ostrzarka-wolnoobrotowa-z-osprzetem-230v.html

Uderzające jest podobieństwo wszystkich akcesoriów, więc bardzo prawdopodobnie, że tłucze to jeden Chińczyk być może na spłkę z Hindusem (kamienie).

Na mnie powoli przychodzi czas na decyzję. Skupiam się na Tritonie i Recordzie.

Oglądnąłem chyba wszystko co jest na YT. O Tritonie jest trochę od użytkowników i są to raczej dobre opinie, a o Recordzie od producenta czyli nijakie.
Mimo to bardziej podoba mi się Record ze względu na ergonomię i dłuższą gwarancję. Stówka różnicy nie jest bez znaczenia.
Chcę się skupić na samej maszynie. Akcesoria (na razie mam 2 i używam ze szlifierką stołową) i tak raczej uzupełnię z czasem u Tormeka.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Maja 2018, 10:36:27 czas Polski »
Kupiłem co innego, szlifierka poszła w odstawke, ale teraz raczej brał bym Tormeka. Do dziś nie wiem jaki pręt ma feler ;)

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Maja 2018, 12:08:58 czas Polski »
Ja nie ma jak ma...

Przecież u mnie taka pracuje ;)

Felder'a ma taki sam pręt jak Tormek - czyli akcesoria pasują w obie strony.

Teraz mam T-8 i to jeszcze półka w górę. Zdecydowanie stabilniejsze mocowanie jig'ów.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline swfr

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maja 2018, 13:26:29 czas Polski »
O Tormeku T8 większość użytkowników pisze dobrze lub bardzo dobrze.
Ja mam ograniczony budżet.
Mógłbym, z pewnym wysiłkiem kupić T4, ale... klony mają większy kamień. A intuicja i geometria :) podpowiadają mi, że warto się o to bić.

@Jarek
Napisz kilka zdań o wadach/zaletach Feldera. Co spowodowało, że zamieniłeś na  Tormeka?

Na amerykańskim Amazonie najwięcej jest o Jet. Opinie są skrajne.  Nie ułatwia to wyboru
Myślę, że pozostałem maszyny z listy Morświna - będą miały te same problemy.

Offline Chris300m

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maja 2018, 18:47:53 czas Polski »
Ja mam Tritona od ponad 2 lat, mimo początkowych problemów chwałę sobie dzisiaj ten wybór. Zobacz mój post https://forum.domidrewno.pl/szlifierki-40/zakup-szlifierki-wolnoobrotowej/

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maja 2018, 19:32:55 czas Polski »
swfr nie zamieniłem. Na Felder jest założony kamień z Tormek do agresywnej pracy. A do T-8 mam założony duży talerz z diamentem do szybkiego ostrzenia (głównie dłuta do tokarki).

Czyli 2 maszyny robią robotę.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek