25 Kwietnia 2026, 00:18:54 czas Polski

Autor Wątek: Meble ogrodowe sosnowe i problemy  (Przeczytany 5458 razy)

Offline Cancer

Meble ogrodowe sosnowe i problemy
« dnia: 27 Czerwca 2017, 12:47:35 czas Polski »
Nie chciałem sam robić, żona powiedziała, ze za duźo kurzu, bo robota obszerna. Szukamy w internecie u stolarzy. Stół, dwie ławki dłuższe i dwie krótkie. Na stronach piękne zdjecia pięknych mebli. Zamawiamy, producent zapewnia, że termin dostawy max 2 tygodnie. Dzwonię do niego po trzech tygodniach. Będą po kolejnych 2 tygodniach. Meble przychodzą po 7 tygodniach od zamówienia i wplaty na konto. Są zaimpregnowane i trzeba polakierowac. Maluję lakierem do mebli ogrodowych. Po dwóch dniach siadam na ławeczce i się przyklejam. To nie lakier, to wychodzaca żywica. Po kilku dniach cały komplet zajęty przez zywicę. Dzwonie do producenta. Szefowa mówi: niech pan do nas wysyła l, oddamy pieniądze. Już chce szukać kuriera, gdy dzwoni pracownik stolarza i mówi, aby przyslac im zdjecia. Wysylam i po kilku dniach czekania otrzymuje maila, ze reklamacja nie zostala uznana. Uzasadnienie stolarza: meble zostaly wystawione na słońce, albo zostaly narażone na dym tytoniowy, to moglo spowodowac wyciek żywicy. Zywice malezy usunąć mechanicznie i zmywać terpentyną. Na tym odpowiedzialność stolarza się kończy. W różnych sklepach internetowych sprawdzalem regulamin. Jest tam napisane, że mogą być wycieki żywicy. W kilku sklepach ten sam regulamin przekopiowany z tymi samymi błędami. Wg stolarza meble ogrodowe nie mogą stac na słońcu, nie wolno obok nich palić tytoniu. Jak wyplynie żywica, to należy sobie ją wyczyścić. Jak dlugo bedzie wylazić, no moze i kilka lat. I co ja mam teraz zrobić?

Offline marcin6391

Odp: Meble ogrodowe sosnowe i problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2017, 12:56:34 czas Polski »
Gdyżalbowiemponieważ sosna NIE NADAJE SIĘ na meble na zewnątrz - tzn. wystawione na działanie słońca,itp.czynników.
Nie ma szans się uchronić przed wyciekami.
Nie wyschnie ... będzie wyłazić.

Dlatego ja nie robię z sosny, a jak sie ktoś upiera, to rezygnuję.
Ewentualnie stelaż z sosny a siedziska i blat z innego drewna - liściastego.

Tyle

daka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2017, 12:59:50 czas Polski »
tak jak prawi Marcin

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2017, 13:35:56 czas Polski »
No dobrze, Wy nie robicie, ale tu ewidentnie kolega Cancer został nabity w butelkę. Bo z tego co pisze nie został o takiej "drobnostce" uprzedzony.
Jak meble ogrodowe mają nie być narażone na słońce? Nosz k**wa mać!

Offline Cancer

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2017, 13:40:07 czas Polski »
No właśnie, siedziska i stół z innego drewna. Stolarz powinien uprzedzic o tej żywicy. Myślę, ze powinien wymienić te elementy ma inne drewno. Nie mogę tak tego zostawić, bo z mebli de facto nie moge korzystać.
Sądzę, że nie obejdzie sie bez krokow prawnych, bo gość twierdzi, że zywica powinma wyciekać a użytkownik ma ja sobie wycierać. Już używałem różnych argumentów. Kupuję auto, schodzi mi lakier a serwis kaze mi zeszlifowac stary, kupic sobie spraya i pomalować. Przecież treści gwarancji nie może sobie ustalać producent jak chce. Sa jakieś zasady i ramy prawne.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2017, 13:58:46 czas Polski wysłana przez Cancer »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2017, 14:34:43 czas Polski »
Czy na stronie producenta była informacja, że ławki są ogrodowe? Jeśli tak, to niezgodność towaru z opisem. Jeśli nie, to będą się tym bronić.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Czerwca 2017, 14:41:17 czas Polski »
Sądzę, że nie obejdzie sie bez krokow prawnych

Raczej nie masz szans wygrać. Czy jak zamawiałeś było napisane, że to dąb albo olcha albo inne drewno a Ty dostałeś sosnę? Jeśli nie i świadomie zakupiłeś sosnę, to do kogo masz teraz pretensję? Chciałeś sosnę- dostałeś sosnę. Za liściaste zapłaciłbyś o wiele więcej.

Jakbyś mebelki wstawił do altanki albo pod drzewo gdzie nie ma dużego nasłonecznienia to prawdopodobnie w ogóle nie byłoby tematu, na słońcu nie ma szans- żywica aż się gotuje.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwca 2017, 14:46:18 czas Polski »
wyślij na PW (jeśli nie chcesz robić tego publicznie) stronę producenta.

Offline Cancer

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwca 2017, 16:45:56 czas Polski »
Czy na stronie producenta była informacja, że ławki są ogrodowe? Jeśli tak, to niezgodność towaru z opisem. Jeśli nie, to będą się tym bronić.

Producent podaje kategorię mebli: Meble ogrodowe. W opisie: Zestaw mebli ogrodowych o długości 180cm, grubość deski 4,5cm, wykonane z suchego drewna sosnowego. Bardzo masywny i solidnie wykonany zestaw który wystarczy na długie lata eksploatacji.

Offline Cancer

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2017, 16:53:03 czas Polski »
Raczej nie masz szans wygrać. Czy jak zamawiałeś było napisane, że to dąb albo olcha albo inne drewno a Ty dostałeś sosnę? Jeśli nie i świadomie zakupiłeś sosnę, to do kogo masz teraz pretensję? Chciałeś sosnę- dostałeś sosnę. Za liściaste zapłaciłbyś o wiele więcej.
Nie wszyscy muszą znać się na wszystkim. Skąd mogłem wiedzieć, że meble ogrodowe nie mogą stać na słońcu. Meble na stronie producenta prezentują się dobrze. Jakby mnie producent uprzedził, na pewno bym się zdecydował na inne, zwłaszcza, że na ogródku nie mam żadnej altany.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2017, 18:42:56 czas Polski »
bo teraz musisz do nich altanę domówić  ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwca 2017, 19:25:30 czas Polski »
i już Marcin czuje zarobek :P

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwca 2017, 20:26:30 czas Polski »
Śmiejecie się ale ja się człowiekowi nie dziwię. Jeśli nie jest napisane, że nie można wystawiać na słońce itp a produkt nazywa się meblami ogrodowymi to ja bym to reklamował z tytułu rękojmi jako niezgodność towaru z opisem bo de facto producent nie jest w stanie przewidzieć czy ktoś ma altankę i cień czy nie.
Jeśli było info o żywicy lub warunkach użytkowania w cieniu to masz pizamiatane.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwca 2017, 20:30:59 czas Polski »
Niestety zgodzę się z Kolą. Klient nie zna się na materiale. Widzi, że na ogród to dał na ogród. Zachowanie w zupełności normalne. A słońce nie jest jakimś ekstremalnie dziwnym zjawiskiem by móc pominąć taką informacje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2017, 20:41:15 czas Polski »
Sylwek - to co piszesz to jakieś jaja. Czyli jak kupuje cokolwiek to muszę się "doktoryzować" czy materiał zastosowany przez producenta nadaje się do takiego zastosowania jakie zostało opisane w nazwie produktu?? Bzdura na kółkach.

Cancer - jesteś w Polsce?? Bo lokalizacje miałeś klikniętą w Norwegii.
Kupiłeś produkt czy usługę wykonania mebli ogrodowych?
Jak produkt, to czy dostałeś do niego instrukcję? (bo musi być) Czy gdzieś było napisane, że meble ogrodowe nie nadają się na słońce? Jak usługę to czy w umowie albo załącznikach było coś o nieszczęsnym słońcu??
Niezgodność z opisem i tyle..
Nie dzwoń do nich tylko poleconymi się kontaktuj..Idz do biura rzecznika praw konsumenta, na pewno podpowie jak to załatwić...