29 Kwietnia 2026, 05:49:09 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić , żeby dobrze było  (Przeczytany 4314 razy)

Offline Rodman17

Jak zrobić , żeby dobrze było
« dnia: 28 Czerwca 2017, 14:07:04 czas Polski »
Witam kolegów fachowców , specjalistów i ekspertów oraz tych co się znają  :D Mam pytanie, pewnie głupie ale ja odpowiedzi nie znam. Robię sobie i dla siebie szafę i po skręceniu jak zawsze sprawdzam poprawność roboty mierząc wymiary po przekątnej - niby czy jest prosto znaczy się kąty są proste. Tym razem wyszło mi 4 mm różnicy tj. 271,4 cm i 271 cm. Nie wiem jak to poprawić i czy w ogóle warto. Szafa ma 7 półek (bez pleców) a z przodu drzwiczki ażurowe. Boje się , że przez taką różnicę będę miał drzwiczki krzywo. Z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc.

m_kola

• Gość
Odp: Jak zrobić , żeby dobrze było
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2017, 14:17:55 czas Polski »
Ja nie zaliczam się do żadnych z tych wymienionych na początku ale na mój chłopski rozum to nie mając pleców ciężko będzie Ci to poprawić. Daj chociaż trójkąty w rogach, żeby kąty trzymało.
Inna sprawa czy złe przekątne wynikają z przekoszenia szafy (może wypoziomowanie by pomogło) czy po prostu źle skręciłeś w sensie nie na tych samych wysokościach.
Zmierz czy pomiędzy górnym a dolnym wieńcem masz te same wysokości z lewej i prawej strony.

Offline Rodman17

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2017, 14:31:58 czas Polski »
Sęk w tym , że wysokości półek i wieńców zgadzają się co do mm . A jak to ewentualnie poprawić i czy te 4 mm mają znaczenie. Ewentualnie na przyszłość jak skręcać boki i półki , żeby równo wyszło. No i wielkie dzięki za odpowiedź.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2017, 14:36:05 czas Polski »
No to nie masz kątów prostych w narożnikach. Jeśli jest to szafa to albo dokręć plecy albo chociaż trójkąty z kątem prostym w narożnikach i musi być prosto.
Ja np używam ścisków kątowych tego typu:

Offline Rodman17

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2017, 14:52:03 czas Polski »
Używam podobnych ale średnio trzymają kąt prosty. Nie mam pomysłu jak to skorygować oprócz ponownego skręcenia szafy ale szczerze mi się nie chce . Koledzy z większym doświadczeniem podpowiedzą jaka jest dopuszczalna  tolerancja , żeby na całości to zagrało - musi być co do mm? Do tej pory przy szafach używałem pleców i grało a teraz raz za późno , dwa miało być bez . Dużo zdrowia .
Ps. jest na forum , gdzieś wątek lub poradnik jak skręcać szafy z praktycznym trickami (ogólne zasady znam a i tak zawsze coś nie zagra) .

kerry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:07:22 czas Polski »
Szafa, jak rozumiem, już stoi? Zrobił się romb równoległobok - boki rombu równoległoboku mają parami jednakową długość, czyli jak mierzyłeś wysokości, to się zgadzały, ale kąty już nie są proste. Albo faktycznie sprawa wypoziomowania szafy - krzywa podłoga, boki szafy trzymają pion, ale dół i góra idą pod kątem, albo spróbuj "naciągnąć" szafę i wtedy zamocuj ją do ściany. W każdym razie ja bym tak kombinował. Nie pamiętam z trygonometrii, jakie znaczenie mają te 4 mm różnicy na przekątnych, chyba powinniśmy mieć więcej danych :)
Z tym mocowaniem do ściany to IKEŁA tak robi w szafkach bezplecowych i pewnie nie tylko oni:)
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2017, 15:09:49 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:09:55 czas Polski »
Jakich wymiarów jest szafa ? I przekątną mierzyłeś z przodu czy z tyłu ?
Jak jest duża szafa i muszą być plecy to felcuję tylną krawędź boków i dna. Hdf wycinam idealnie do wymiarów felca i przy składaniu u klienta wogóle nie muszę mierzyć przekątnych bo na pewno będzie grało.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Rodman17

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:15:33 czas Polski »
Szafa ma 252 cm wysokości oraz 100 cm szerokości i jest niestety skręcona . Przekątną mierzyłem tylko  z przodu.  Podłoga jest krzywa bankowo i mam zamiar później podkładkami szafę wypoziomować.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:28:04 czas Polski »
Taką dużą szafę to spokojnie naciągniesz te 4mm. Załóż fronty, wyrególuj do krawędzi zawiasowej i wtedy manewruj szafą aż dopasujesz.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Rodman17

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:30:38 czas Polski »
Dzięki, zaraz po pracy  zabieram się za robotę  ;D

kerry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:38:09 czas Polski »
Chciałem nawet wyliczyć z takiego prostego wzoru, jakie kąty powychodziły: 
a,b,c - boki. Ze wzoru Herona (P= \sqrt{ \frac{(a+b+c)(a+b)(a+c)(b+c)}{16} }) obliczamy pole trójkąta . Następnie obliczamy promień okręgu opisanego: R= \frac{abc}{4P}. Następnie z twierdzenia sinusów (sinus kąta jest równa \frac{x}{2R}, gdzie x to bok naprzeciwko kąta). Następnie robimy taki trick: bierzemy tabelkę z wartościami sinusów i szukamy danej wartości.
ale komputer mi się obraził :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwca 2017, 15:53:10 czas Polski »
@kerry ja tam do tego po prostu używam kątomierza. Jemu się komputer nie obraża 😎

kerry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2017, 16:02:18 czas Polski »
Do Przemyśla jechać, żeby zmierzyć... Nie... ;D

Offline swfr

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwca 2017, 16:20:26 czas Polski »
W szafach nie siedzę :)  i mebli nie robię to się przynajmniej na głos wypowiem ;D

Cztery mm na 250 cm to jest 0,16% błędu.
W statystyce i doświadczeniach wartość pomijalna.
Wątpię nawet, że można to dostrzec okiem nieuzbrojonym.
Jak nie ma placów, a nie ma - to szafa i tak będzie wiotka i się dostosuje do podłoża.
Jak kolega  Rodman17 nie wygubi tego podkładką - to może spróbować zrobić to regulując zawiasy drzwi (o ile się nie mylę).

@ kerry
Bój się Boga - co za wzór!
Nie łatwiej będzie wyliczyć z tangensa ?

Offline pawel49

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwca 2017, 17:02:01 czas Polski »
A co jak ją postawisz do pionu to nie jesteś w stanie ustabilizować dołu i ruszać górą szafki? Jak szafka nie ma pleców to raczej nie jest sztywna i można korygować.