20 Kwietnia 2026, 08:14:16 czas Polski

Autor Wątek: Heblarka Inca 343.132 - odnawianie i wrażenia  (Przeczytany 14309 razy)

krzysiek_z

• Gość
Heblarka Inca 343.132 - odnawianie i wrażenia
« dnia: 10 Lipca 2017, 15:29:14 czas Polski »
Wczoraj stałem się właścicielem heblarki Inca  343.132. Nie widziałem nigdzie na forum wątków poświęconych temu i podobnym sprzętom więc postanowiłem ją trochę opisać. Tym bardziej, że od czasu do czasu pojawia się pytanie o mniejszą heblarkę i raczej nie ma obecnie na rynku niczego sensownego.
Wersja którą kupiłem to 343.132 z 0.75 kW silnikiem 3 fazowym, szerokość stołu 22 cm i długość 75 cm.
[smg id=2652]
Stan jak widać na zdjęciu, nie ma szału, nie ma tragedii. Jest trochę rozkompletowana (brak osłon). Stolik wygląda na oryginalny ale z przeróbkami.

Na pierwszy rzut oka robi wrażenie solidnej konstrukcji. Oczywiście wymaga ostrzenia lub wymiany noży.
A moje plany to:

- Przerobienie stolika na węższy i mobilny. Mechanizm regulacji przykładnicy zajmuje ponad 20 cm. Ponieważ zależy mi na niewielkiej szerokości to dorobię swoją przykładnicę a oryginalną zachowam.
- Dorobienie osłony paska
- Dorobienie osłony noży w wersji Amigorg'a
- Ogarnięcie noży , specjalnie w tej kolejności, żeby mi nie przeszło przez głowę używanie jej bez zrobienia zabezpieczeń.
- Przedłużenie stołów do 100 cm lub więcej. Gdzieś w UK znalazłem wątek gdzie opisane jest jak przedłużyć je do 140 cm
- Wymiana silnika na mocniejszy. Podobno maksymalnie do tej maszyny można dołożyć 1.1 kW.

Tutaj jest instrukcja jeśli ktoś lub czytać:
[smg id=2653 type=av]

Jestem otwarty na sugestie i pytania :)

A jeśli poprzedni właściciel jest na forum to niech się ujawni, bo ma u siebie dużo bardzo ciekawego sprzętu  i imponującą kolekcję strugów.

MChObi

• Gość
Odp: Heblarka Inca 343.132 - odnawianie i wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2017, 15:52:27 czas Polski »
Tym bardziej, że od czasu do czasu pojawia się pytanie o mniejszą heblarkę i raczej nie ma obecnie na rynku niczego sensownego.

https://www.obi.pl/strugi-i-frezarki/nutool-strugarka-nbp1800/p/5115498
Ja mam taką  , niestety zbiera tylko 155 mm a nie 220 ale do małych kantówek i desek robi robotę.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2017, 13:28:10 czas Polski »
Przyszła zima więc zajmuję się przygotowaniami na przyszły rok.
Wyciągam strugarkę i od razu zonk: noże maja wymiar  220 x 22.5 x 2.5 mm
Myślałem, że dokupię z globusa a tutaj brak takiego wymiaru. Luna też nie ma i ogólnie w sieci nie znalazłem.

Czy któryś z Was zna kogoś, kto może zrobić noże na wymiar ?

Offline kipi

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2017, 14:36:09 czas Polski »
jakby 25 mm szerokości weszło to z pilany byś mógł dobrać http://www.pilana.com/pl/noze-do-strugarek

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2017, 17:04:16 czas Polski »
No brawo , kupiłeś świetną maszynkę. Ja mam w swojej ciasnocie maszynki INCA i je uwielbiam. Kiedyś się mówiło , że coś jest wykonane jak szwajcarski zegarek i wlaśnie one tak są zrobione. Chętnie wymienię spostrzeżenia bo tych urządzeń na rynku jest mało. Szkoda , że już nie produkują.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2017, 17:54:57 czas Polski »
No moje pierwsze jest takie, ze ma bardzo niestandardowe noze ;)
A ktory masz model?

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2017, 18:17:33 czas Polski »
Model ten sam co Twoja. Na szczęscie mam komplet nówka zapasowy fabrycznych noży.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2017, 11:06:11 czas Polski »
W Polsce padaka, nie znalazłem niczego.

Za to w UK są dostępne:
za 14 F za parę:
https://www.woodfordtooling.com/planer-blades-by-machine-model/inca-planer-knives/inca-planer-blades-knives-220mm-long-without-slots-1-pair.html

do tego dostawa ok 10 F.

Będę zamawiał po nowym roku, zobaczymy ile są warte.
Co ciekawe w ofercie mają barrrrdzo dużo ostrzy do strugarek, na przykład do obu typów DW 733

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2017, 12:03:09 czas Polski »
Na pewno konieczna jest wymiana noży na nowe?
Aż dziwne , że są zjechane oporowo bo to mała maszynka i nikt na niej zapewne od nowości kilometrów desek nie strugał.
Zapytam kolegę bo niedawno coś do swojej inki dobierał.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia 2017, 15:43:33 czas Polski »
Wyglada jakby wlasciciel trafił na jakiegoś dużego gwożdzia a raczej na kilka. Oba noże mają bardzo dużą szczerbę w tym samym miejscu i kilka małych.

Offline agoliat

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudnia 2017, 15:51:19 czas Polski »
Kupiłem niedawno coś takiego
http://forum.domidrewno.pl/sprzedam/sprzedam-wyrowniarka-inca-z-przystawka-grubosciowki/

Podobne lub takie samo jak twoje

Kolega Tranzyt mówił że noże można kupić do tego bez problemu.
Mam nadzieję że tak jest.
Ja swoje mam do ostrzenia ale z chęcią nabędę jeszcze jeden komplet noży.
Więc jak nie znajdę ich w PL(mam nadzieję że jednak znajdę) to kupię je w UK

Muszę sprawdzić jaki dokładnie mam model i jakie są tam noże,
ale to "za rok" :D

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Grudnia 2017, 17:33:47 czas Polski »
Model masz dokładnie ten sam.
Jak kolega Tranzyt mówił to tak musi być bo on zawsze temat zgłębia do dna aż znajdzie to czego potrzebuje ;D
Jeśli znajdziecie jakieś ciekawe noze to proszę o wiadomość bo może się podłączę do zamówienia?
Lepiej mieć więcej na wszelki wypadek , licho nie śpi.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2018, 16:09:56 czas Polski »
Tak, też gdzieś na forum ktoś sprzedawał i napisał, że noże są łatwo dostępne, np  w Globusie. Tyle że nie są :D

Napisałem do Globusa i powiedzieli że mogą zrobić na zamówienie ale minimalne zamówienie to 20 sztuk czyli 10 kompletów. Ja bym wziął 2 komplety, i teraz pytanie czy ktoś inny jest zainteresowany ?

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2018, 19:12:02 czas Polski »
Ja też byłbym zainteresowany now kompletem lub dwona. Bo mam taką samą incę. Szerokość taka sama wydokość też wygląda na tską samą. Dajcie znać czy zamawiamy z Uk czy z globusa.
PS. Jaka cena w globusie za komplet.?

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2018, 19:14:02 czas Polski »

Ja też byłbym zainteresowany nowym kompletem lub dwoma. Bo mam taką samą incę. Szerokość taka sama wysokość też wygląda na taką samą. Dajcie znać czy zamawiamy z Uk czy z globusa.
PS. Jaka cena w globusie za komplet.?