Wczoraj stałem się właścicielem heblarki Inca 343.132. Nie widziałem nigdzie na forum wątków poświęconych temu i podobnym sprzętom więc postanowiłem ją trochę opisać. Tym bardziej, że od czasu do czasu pojawia się pytanie o mniejszą heblarkę i raczej nie ma obecnie na rynku niczego sensownego.
Wersja którą kupiłem to 343.132 z 0.75 kW silnikiem 3 fazowym, szerokość stołu 22 cm i długość 75 cm.
[smg id=2652]
Stan jak widać na zdjęciu, nie ma szału, nie ma tragedii. Jest trochę rozkompletowana (brak osłon). Stolik wygląda na oryginalny ale z przeróbkami.
Na pierwszy rzut oka robi wrażenie solidnej konstrukcji. Oczywiście wymaga ostrzenia lub wymiany noży.
A moje plany to:
- Przerobienie stolika na węższy i mobilny. Mechanizm regulacji przykładnicy zajmuje ponad 20 cm. Ponieważ zależy mi na niewielkiej szerokości to dorobię swoją przykładnicę a oryginalną zachowam.
- Dorobienie osłony paska
- Dorobienie osłony noży w wersji Amigorg'a
- Ogarnięcie noży , specjalnie w tej kolejności, żeby mi nie przeszło przez głowę używanie jej bez zrobienia zabezpieczeń.
- Przedłużenie stołów do 100 cm lub więcej. Gdzieś w UK znalazłem wątek gdzie opisane jest jak przedłużyć je do 140 cm
- Wymiana silnika na mocniejszy. Podobno maksymalnie do tej maszyny można dołożyć 1.1 kW.
Tutaj jest instrukcja jeśli ktoś lub czytać:
[smg id=2653 type=av]
Jestem otwarty na sugestie i pytania
A jeśli poprzedni właściciel jest na forum to niech się ujawni, bo ma u siebie dużo bardzo ciekawego sprzętu i imponującą kolekcję strugów.