20 Maja 2026, 20:35:56 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa "markatowa"  (Przeczytany 13823 razy)

Offline Miecho

Pilarka stołowa "markatowa"
« dnia: 14 Lipca 2017, 23:51:46 czas Polski »
Muszę kupić jakąś piłę, ale nie stać mnie na firmę Makita czy Bosch. Będą na niej cięte deski 3-4cm, płyta meblowe do wykorzystania w warsztacie, sklejka
Ręczny Skill leci skosami, Dexter wsadzony pod stolik po włączeniu odchyla tarczę w bok o 2mm, mimo niewyczuwalnego luzu.
Chciałbym tym razem gotowca ewentualnie ręczną, porządną, z rowkiem do szyny i tarczą od 190 oraz w budżecie 500
Czy te maszyny Einhell, Workzone, Dexter, McAlister, Scheppach... różnią się pod względem wykonania, czy tylko ceną. Bo zewnętrznie są w 99% identyczne.

Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka

Qiub

• Gość
Odp: Pilarka stołowa "markatowa"
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2017, 00:24:46 czas Polski »
pilarka reczka, poziomica lub przykladnica i jedziesz, wyjdzie mniej niz 500 a dzialac bedzie.
Za mniej niz 1000 zyla ciezko bedzie cos kupic chyba ze typowo budowlane gdzie 1cm w ta czy w tamta to nie ma roznicy

Offline Miecho

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2017, 06:15:15 czas Polski »
Tak robię obecnie jak mam większe formaty do rozcięcia. Ale mam do wykonania zimą ule z deski 3cm, tutaj już chodzi o mm. Posmakowałem uroku pilarki stołowej jak, wsadziłem ręczną pod blat, tylko złapała "strita".
Dopóki nie zabrałem się za pszczoły, nawet nie przypuszczałem, że ul to taka skomplikowana budowla.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2017, 08:28:33 czas Polski »
Sprawdz Scheppach HS 105. W Juli mozna go obmacac. Wydaje sie byc w porzadku w tej klasie.

Offline Miecho

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2017, 09:30:01 czas Polski »
Na co zwrócić uwagę bo pierwszy rzut oka wygląda identycznie jak McAlister za 498, Dexter 598 czy Einhell za 650, a kosztuje 999 jak Ryobi rts1800.

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2017, 09:43:19 czas Polski »
RYOBI kosztuje 100 mniej ...
Jasio P - Rzeszów

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2017, 09:50:39 czas Polski »
Na co zwrócić uwagę

Moc silnika, szerokosc ciecia przy przykladnicy, solidnosc przykladnicy (brak luzu po zablokowaniu i lapanie z obu stron stolu), rownoleglosc tarczy do rowkow w blacie, mozliwosc regulacji tejze. Mozliwosc regulacji przykladnicy. Plaskosc stolu, mocowanie klina (wygoda regulacji). To wlasciwie glowne rzeczy, na ktore bym patrzyl przy pile z tej kategorii.

Offline Miecho

Odp: Pilarka stołowa "marketowa"
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2017, 23:34:14 czas Polski »
Jest jeszcze taki wynalazek Zipper Zi-Fks250, ale na forum i w necie cisza

Offline Krol44

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2017, 09:33:40 czas Polski »
Sprawdz Scheppach HS 105. W Juli mozna go obmacac. Wydaje sie byc w porzadku w tej klasie.

Kupiłem właśnie tą piłe w Juli, głównie ze względu na przykładnicę równoległą( trzyma idealnie -bardzo mocno z obu stron stołu i dodatkowo można ją regulować) i wielkość stołu (rozsuwany z prawej strony) , sprawdź cenę w sklepie stacjonarnym bo jest w niektórych miastach inna , ja w Gdańsku dalem 799 zł.Trzyma wymiar idealnie i powtarzalnie, tarcza ma lekkie bicie przez źle wykonaną flanszę (może to kwestia konkretnego egzemplarza)ale żaden problem , że by to naprawić.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2017, 09:37:30 czas Polski wysłana przez Krol44 »

Offline Miecho

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2017, 23:35:57 czas Polski »
Musze chwile poczekać z zakupem, niespodziewany wydatek wyskoczył.
Będzie Ryobi 1800-G lub Scheppach HS-105 zależy co dostane w korzystniejszej cenie

Offline Miecho

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2017, 17:37:01 czas Polski »
Musiałem na pewien czas "przeksięgować" wydatki a tu pokusa z każdej strony
W LM Dexter po niecałe 480zł, a w Lidlu pila stołowa Parkside za 580 http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=1785#

Ma ktoś z forumowiczów te pilarki?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2017, 21:37:17 czas Polski »
Jakby co to sprzedam swojego Parkside za 450 zł + przesyłka (patrz dział "Sprzedam"). Używana tyle co nic. W gratisie dołożę tarczę którą do niej dokupiłem (też Parkside).

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sierpnia 2017, 11:44:11 czas Polski »
ale Wy zdajecie sobie sprawe ze te sprzety sa po to mniej wiecej deche przeciaz albo osb na budowie. Tam o precyzji nikt nic nie wspomina!

Tak tylko napisalem bo chyba sie polowie wydaje ze za 500pln kupia odpowiednik boscha gtx 10 xc

Mialem taka pilarke, szczerze mowiac to tylko do dech sie nadawalo tylko, dobrze ze te ladne kilka lat temu to i czlowiek zapomina o gownianych przezyciach i starganych nerwach.

Przymyslcie zakupy bo pozniej beda watki ze zle tnie i czy reklamowac czy zadac kasy.

Offline Miecho

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpnia 2017, 23:55:52 czas Polski »
Ale żeś kolego poleciał  :P

W swojej firmie (nie stolarstwo) kupuję najlepszy sprzęt na jaki mnie stać, dobrymi narzędziami się lepiej pracuje, ale zarabiają na siebie. Ostatnio zakupiłem profesjonalne narzędzia akumulatorowe niemieckiej firmy z pomarańczowym logo S...l - jak kogoś stać to polecam w 100%
W tańszych jest dla mnie zrozumiała mniejsza trwałość, ergonomia, serwis, ale minimalna precyzja i bezpieczeństwo użytkowania nie powinno być jako pierwsze brane na celownik w celu obniżenia ceny.
Jak już pisałem wcześniej musiałem pozmieniać plany, "stołówka" może na gwiazdkę ;P

Ale za to ręczna jest mi niezbędna ma kilka typów i chciał bym w weekend jedną z nich zamówić (tymczasowo pójdzie pod blat):
Metabo KS 55 FS - 1200W 165mm/55mm prowadzenie do szyny
Metabo KS 66 - 1400W 190mm/66mm klin, chyba prowadzenie do szyny, stopa metalowa
Hitachi C7U2 - 1200W 190/66, stopa aluminium
SCHEPPACH PL75 - 1600W 210mm/75mm, klin, zagłębiarka, najdroższa z tego zestawu
Makita HS7601  - 1200W 190mm/66mm stopa aluminium
Makita 5704R - 1200W 190mm/66mm klin, stopa metalowa, najtańsza z podanych
Liczę na poradę  ;D

Po przejrzeniu kilkunastu ofert z "tarczówkami", rzuciła mi się w oczy dziwna zależność: sprzęty firmowe moc 1-1,4kW, chińczyki 1,4-2,2kW

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpnia 2017, 06:43:50 czas Polski »
Qubik lubi drogo i dobrze w każdej dziedzinie ale go stać kupić majtki u armaniego a jajecznicy w knajpie bez gwiazdek miszelę nawet nie trąci kijem... ;)

Wątek jednak o czym innym.
Napisał do czego mu piła i myślę że nawet makalister  da rade.

Pozdrawiam
Ps. Ja szukałem armaniego w Grójcu na bazarze ale to nie było... zobaczę jeszcze w niedzielę na giełdzie w slomczynie ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2017, 06:46:01 czas Polski wysłana przez kozio »