02 Maja 2026, 09:54:24 czas Polski

Autor Wątek: Testy moich odciągów wiórów.  (Przeczytany 10826 razy)

Offline krzyś48

Odp: Testy moich odciągów wiórów.
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marca 2014, 22:23:37 czas Polski »
I następny udany projekt  :) mnie interesuje ten worek ,jaki materiał zastosowałeś(czy pyli przy rozruchu) i jak nie tajemnica to jaki koszt przezwojenia tego silniczka  :) a w zasadzie nie wiem czy wolno  :P ale jaki koszt orientacyjny poniosłeś na wykonanie tego odciągu(nie licząc swego czasu poświęconego) bo wiadomo że bezcenny ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marca 2014, 22:47:12 czas Polski »
Worek filtracyjny traktuję jako przejściowy ( będzie filtr kolumnowy), na razie nie pyli, bo przeszedł tylko powyższe testy. Wykonany jest z gęstego płótna nie wiem jakiego. Za przezwojenie silnika zapłaciłem 150 zł ( expres- jeden dzień), nie wiem czy to dużo, czy mało. Nowy silnik kosztuje 365 zł- 410 zł. Zrobię specyfikację materiałów i kosztów i załączę w wątku.

Offline stony

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2016, 11:34:27 czas Polski »
2. Separator wiórów z przegrodą Thiena z odkurzaczem PARKSIDE PNTS 30/9E o mocy 1500 W, węże fi 50 mm.
chciałbym wykorzystać taki sam odkurzacz w podobny sposób tylko ciekaw jestem jak się sprawuje wąż fi 50mm odnośnie odkurzania podłogi czy odsysania pyłu z elektronarzędzi? czy lepszy będzie o mniejszej średnicy np. 32mm?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2016, 11:55:58 czas Polski »
Do elektronarzędzi wąż fi 32 mm, do zbierania wiórów z podłogi wąż fi 50 mm + rura fi 50 mm skośnie ścięta przy podłodze ( z lekko ściętą końcówką tworzącą szczelinę aby nie przyssała się do podłoża).

Offline stony

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2016, 12:28:27 czas Polski »
Czy zastosowanie na końcu rury fi 50mm przejścia na fi 32mm zda egzamin w przypadku odsysania wiórów z narzędzi? i jeszcze jedno pytanie - czy poprzez rurę fi 50mm uniosą się z posadzki takie elementy jak np. piasek (mam wylewkę betonową niczym nie zabezpieczoną i trochę się "łuszczy") czy opiłki?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2016, 12:32:44 czas Polski »
A nie lepiej pokombinować i samemu spróbować? :-) wtedy będziesz pewien czy ci się piasek podniesie

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2016, 12:33:16 czas Polski »
Stosuj możliwie krótkie węże (mniejsze opory), redukcję fi 50/ fi 32 najlepiej zastosuj przy separatorze. Mój odciąg zbiera z podłogi wióry, pył i kurz wężem fi 50.

Offline stony

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lutego 2016, 22:25:35 czas Polski »
A nie lepiej pokombinować i samemu spróbować? :-) wtedy będziesz pewien czy ci się piasek podniesie
może i lepiej ale nie mam takiego węża! pytam bo nie wiem czy decydować się na zakup rury o tej średnicy:)

redukcję fi 50/ fi 32 najlepiej zastosuj przy separatorze

czyli połączenie odkurzacza z separatorem fi 50mm, a redukcja zaraz przy separatorze i dalej wąż fi 32mm?

mam jeszcze pytanie odnośnie samego węża, bo znalazłem taki: http://allegro.pl/przewod-waz-odciag-trocin-50mm-0-7-poliuretan-tpu-i5272691237.html i taki: http://allegro.pl/przewod-waz-odciag-trocin-50x3m-poliuretan-spiro-i5254820656.html

czy ten drugi będzie odpowiedni, czy przez to, że jest to spiro, a nie gładki wewnątrz, będzie stwarzał zbyt duży opór?

Offline stony

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lutego 2016, 11:51:31 czas Polski »
widzę, że zainteresowanie tematem jest mizerne... może jak cokolwiek dopiszę to się coś ruszy :D czy te węże z linków podanych wyżej różnią się znacząco jeśli chodzi o wydajność??

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2017, 14:22:13 czas Polski »
Dzięki Amigorg za test. Ponieważ zabieram się za zorganizowanie jakiegokolwiek (na początek) odciągu wiórów w moim warsztaciku, chciałem się Was poradzić czy robić separator z przegrodą podpinany do odkurzacza Macallister (zdaje się 1400 W), czy lepiej od razu zainwestować w silnik i zbudować cyklon?

Jeśli pierwsza opcja, to w jakim trybie używać odkurzacza - z założonym workiem (używam trwałych materiałowych worków), czy bez worka a z wodą w pojemniku?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lutego 2017, 17:25:05 czas Polski »
Przyda Ci się separator z przegrodą Thiena i wężąmi fi 50 - możesz podpiąć pilarkę stołową, mały strug stołowy, małą grubościówkę i wężami fi 32 elektronarzędzia. Worek w odkurzaczu potrzebny aby zaoszczędzić filtr harmonijkowy ale można się obyć bez worka. Zmiast przegrody Thiena może być mały cyklon z Ali ekspres. Jeżeli nie masz nic a zamierzasz kupić cyklon, separator możesz zrobić bez przegrody Thiena - wystarczy szczelna pokrywa z dwoma króćcami. Jeden z kolankiem  do węża podłączonego do urządzenia a drugi na środku pokrywy do wężą podłączonego do odkurzacza - będzie najszybciej.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2017, 11:40:58 czas Polski »
Dzięki za rozjaśnienie - przewertowałem te wątki dot. odciągów i mam ogląd sytuacji. Zrobię na początek beczkę z przegrodą Thiena.
Co mnie jeszcze zastanawia, to czy nakładana cała góra jest jakoś mocowana do beczki? Czy też trzyma się na podciśnieniu? Jest tam jakaś uszczelka po obwodzie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lutego 2017, 12:07:29 czas Polski »
Jest uszczelka samoprzylepna (taka do okien) i nie trzeba mocować pokrywy, podciśnienie porządnie dociska pokrywę do krawędzi beczki.