17 Maja 2026, 19:52:15 czas Polski

Autor Wątek: Projekt poddasze  (Przeczytany 9916 razy)

Offline Jakacor

Odp: Projekt poddasze
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Listopada 2017, 15:49:58 czas Polski »
RobRob. OSB juz wiecej nie bedzie poszla tylko na podloge. Reszta karton gips i zabudowa drewniana.

Offline tommies

« Odpowiedź #31 dnia: 03 Listopada 2017, 22:53:21 czas Polski »
Ocieplenie od wewnątrz styropianem to niestety głupia decyzja. Przepraszam za dosadne słowo, ale tak jest. Styropian na tej ścianie będzie powodował kondensację pary wodnej na styku styropian-ceglana ściana a w konsekwencji pojawi się grzyb i pleśń. W skrajnym wypadku po kilku/nastu latach może dojść do degradacji ceglanej ściany.
Jeśli ocieplenie od zewnątrz nie było możliwe, to stosuje się stworzone do tego płyty np. Multipor lub specjalnie izolowaną przegrodę z pustką powietrzną z wełny mineralnej. Albo w wersji ekonomicznej ale z utratą większej powierzchni po prostu doklejenie od wewnątrz lekkiej odmiany bloczka np. Ytong klasy 400.
Niezależnie od wszystkiego podstawą w takiej przeróbce musi być wydajna wentylacja.

Zawsze bardzo kibicuje samodzielnie wykonywanym pracom, ale podstawą jest teoretyczne przygotowanie. Szkoda po prostu zmarnować czas na robotę i pieniądze na materiały, które niewłaściwie zastosowane się zmarnują lub co gorsza przyniosą odwrotny skutek do zamierzonego.

Mam nadzieję, że dobrze żyjesz z teściami  ;)
Myślę, że kasa wydawana na adaptację poddasza w tak starym domu z problemami i to teściów to nie do końca dobrze przemyślana decyzja.
Co swoje to swoje, nawet jak ma 20m2. Sam w życiu wyremontowałem u teścia (wydając sporo kasy)  starą oborę przerabiając na warsztacik a za chwilę musiałem się wynosić z gratami.

Masz membranę czy pełne deskowanie?

Offline Lopi1

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Listopada 2017, 23:43:19 czas Polski »
Ze styropianem  od wewnątrz to  niestety racja. Poza tym izolacja 10-15 cm wełny w dach  to wg mnie  mało. Wymuszone pewnie grubością krokwi i brakiem miejsca.  Mam w rodzinie taki nieużytkowy  strych, podobny do twojego, między krokwiami wduchany ekofiber, grubość ok. 12 cm, współczynnik przewodności cieplnej podobny do wełny. W lecie, przy słońcu jest tam  gorąco.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #33 dnia: 04 Listopada 2017, 00:40:02 czas Polski »
Tommies - to nie moje pieniadze i nie moje decyzje. Zgadzam sie ze powinno sie robic remonty zgodnie ze sztuka, jednak w przypadku mojego tescia oszczednosc i madrosc ludowa biora gore:)

Na dachu jest membrana (bez deskowania)

Lopi1 - sa dwie warstwy welny 15+5. Wiecej nie weszlo bo - jak piszesz - wyszloby poza krokwie i miejsca szkoda.

Offline tommies

« Odpowiedź #34 dnia: 04 Listopada 2017, 01:02:28 czas Polski »
Akurat mądrość ludowa (którą ogólnie szanuje) w tym wypadku jest do d... ;)

Może teść bardziej komiksowy i rysunki go przekonają ;)
Założyłem cegła 12 cm i styropian 5 cm
Dla 0 stopni i dla -20 z czego na mrozie z bardzo małą małą wilgotnością

i to samo przy prawidłowej kolejności warstw

Offline Jakacor

« Odpowiedź #35 dnia: 04 Listopada 2017, 08:18:32 czas Polski »
Dzieki Tommies. Te kropelki na wykresach to kondensacja wilgoci?

Offline Lopi1

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Listopada 2017, 09:31:03 czas Polski »
Jeśli nic nie da się zmienic z tym styropianem to proponuje wykończyć te ściany od wewnątrz czymś, co w mniejszym stopniu przepuszcza powietrze  tzn.  farba lateksowa lub dobra, gruba tapeta winylowa. Do tego dobra wentylacja, nawiewniki w oknach, lub mikrouchyły i kanał wentylacji grawitacyjnej (z Turbowentem na wylocie?) najlepiej w każdym pomieszczeniu.  Ewentualnie, jeśli nie ma takiej możliwości,  jeden zbiorczy kanał wywiewny,  rozprowadzony do pomieszczeń. Można by pomyśleć jeszcze o wywiewnej wentylacji mechanicznej ale nie tam gdzie jest kominek. Rozumiem jednak, że koszty grają tu pierwszoplanowa rolę.

Offline tommies

« Odpowiedź #37 dnia: 04 Listopada 2017, 09:36:51 czas Polski »
Tak. Traktuj to jako bardzo pogladowe, bo nie wprowadzalem szczegolow, ale ogolnie tak to wyglada.
Zawsze jest pewna ilosc "wilgoci" ktora wniknie w przegrody, ale  cala zabawa polega w duzym uproszczeniu na takim ulozeniu warstw aby bylo jej jak najmniej a  przy poprawie warunkow nastepowalo osuszenie.
Wentylacja to podstawa bo to ona odpowiada za "zabranie" jej z wnetrza.
Oddychanie scian to troche mit, ale gdy nie ma dobrej wentylacji to stosowanie materialow o wysokiej paroprzepuszczalnosci poprawia sytuacje. Tylko trzeba byc konsekwentnym i na przyklad nie pokrywac ocieplenia z welny mineralnej slabo przepuszczalnym tynkiem akrylowym a od srodka farba lateksowa bo to wtedy traci sens.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Listopada 2017, 10:09:43 czas Polski »
Dzieki Panowie. W takim razie sprobuje przekonac do dodatkowej wentylacji

Offline tommies

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Listopada 2017, 10:11:42 czas Polski »
Co planujesz na ten nieszczęsny styropian? Klej+siatka czy stelaż i płyty OSB/gipsowe?

Offline Jakacor

Projekt poddasze
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Listopada 2017, 10:23:36 czas Polski »
Nie wiem co ustalili. A co bedzie lepsze w tej sytuacji?

Offline tommies

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Listopada 2017, 10:48:25 czas Polski »
W tej sytuacji nie ma idealnego rozwiązania. Ale gdybym musiał, to starał bym się maksymalnie ograniczyć napływ pary wodnej do styku styropianu ze ścianą. Czyli jak wyżej wspomniał kolega stelaż, bariera z dobrej membrany paroizolacyjnej z dużymi zakładami i starannie zamontowana, płyta OSB i na to jakaś gipsowa do pomieszczeń wilgotnych. Coś jak w "kanadyjczykach".

Offline Lopi1

« Odpowiedź #42 dnia: 04 Listopada 2017, 11:19:09 czas Polski »
Jeśli nic nie da się zmienic z tym styropianem to proponuje wykończyć te ściany od wewnątrz czymś, co w mniejszym stopniu przepuszcza powietrze  tzn.  farba lateksowa lub dobra, gruba tapeta winylowa. Do tego dobra wentylacja, nawiewniki w oknach, lub mikrouchyły i kanał wentylacji grawitacyjnej (z Turbowentem na wylocie?) najlepiej w każdym pomieszczeniu.  Ewentualnie, jeśli nie ma takiej możliwości,  jeden zbiorczy kanał wywiewny,  rozprowadzony do pomieszczeń. Można by pomyśleć jeszcze o wywiewnej wentylacji mechanicznej ale nie tam gdzie jest kominek. Rozumiem jednak, że koszty grają tu pierwszoplanowa rolę.
Popatrzyłem na rysunek i widzę, że pokoje na poddaszu są po przeciwległych stronach, w środku łazienka. W tym wypadku zbiorcza wentylacja grawitacyjna dla pokoji, wspomagana nawet turbowentem, może nie dać rady, za długie odcinki poziome. Łazienka, najlepiej jakby miala swój niezależny wywiew. Na gorąco, do przedyskutowania, widzialbym to tak,  na wywiewie łazienkowym montuję nasadę  (kręciołek turbowent), drzwi łazienkowe (2szt.?), zgodnie z przepisami na dole mają mieć otwory wentylacyjne ( min. 220 cm2). Ruch powietrza jest zapewniony w pokojach, od okien z nawiewnikami czy mikrouchyłem, przez otwory wentylacyjne w drzwiach w lazience do kanału wywiewnego w samej łazience.

Offline tommies

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Listopada 2017, 19:21:07 czas Polski »
Dobrze radzisz. Kanał wywiewny w łazience do tego turbowent, najlepiej hybrydowy. W oknach nawiewniki a w obydwu drzwiach  do łazienki otwory wentylacyjne. Taniej i prościej chyba się nie da.

Co do ścian ze styropianem pobawiłem się programem i jak by nie kombinować wychodzi, że trzeba zasłonić go od środka folią paroszczelną ( jak najgrubsza folia PE - 0,5mm lub grubsza jak znajdziesz). Połączył bym ją też z folią od ocieplenia połaci dachowych. Jak najszczelniej - taśmy na łączeniach, zakłady, wywinięcia do wnęk okiennych itp. Idąc za ciosem, skoro już jest 5 cm, to dołożył bym do 10 cm - wiele "wilgociowo" nie zmienia a przynajmniej będzie cieplejsza przegroda.  Tak zrobiona teoretycznie do -10 jakoś się trzyma.

Zerknij tez na filmik dotyczący izolacji wełną połaci dachowych, aby naprostować teścia i "fachofcóf" co będą to wykonywać z następnych mądrych inaczej pomysłów.

Offline tommies

« Odpowiedź #44 dnia: 04 Listopada 2017, 20:05:38 czas Polski »
Kiepsko przy takim rozwiązaniu wygląda też akumulacyjność cieplna. Już koledzy o tym wcześniej wspomnieli. Obawiam się, ze pomieszczenia będą się bardzo szybko nagrzewały, ale też szybko stygły.  Rozumiem, że ściany łazienki z uwagi na strop planujecie robić z lekkich materiałów typu stelaż i karton-gips?