Ocieplenie od wewnątrz styropianem to niestety głupia decyzja. Przepraszam za dosadne słowo, ale tak jest. Styropian na tej ścianie będzie powodował kondensację pary wodnej na styku styropian-ceglana ściana a w konsekwencji pojawi się grzyb i pleśń. W skrajnym wypadku po kilku/nastu latach może dojść do degradacji ceglanej ściany.
Jeśli ocieplenie od zewnątrz nie było możliwe, to stosuje się stworzone do tego płyty np. Multipor lub specjalnie izolowaną przegrodę z pustką powietrzną z wełny mineralnej. Albo w wersji ekonomicznej ale z utratą większej powierzchni po prostu doklejenie od wewnątrz lekkiej odmiany bloczka np. Ytong klasy 400.
Niezależnie od wszystkiego podstawą w takiej przeróbce musi być wydajna wentylacja.
Zawsze bardzo kibicuje samodzielnie wykonywanym pracom, ale podstawą jest teoretyczne przygotowanie. Szkoda po prostu zmarnować czas na robotę i pieniądze na materiały, które niewłaściwie zastosowane się zmarnują lub co gorsza przyniosą odwrotny skutek do zamierzonego.
Mam nadzieję, że dobrze żyjesz z teściami

Myślę, że kasa wydawana na adaptację poddasza w tak starym domu z problemami i to teściów to nie do końca dobrze przemyślana decyzja.
Co swoje to swoje, nawet jak ma 20m2. Sam w życiu wyremontowałem u teścia (wydając sporo kasy) starą oborę przerabiając na warsztacik a za chwilę musiałem się wynosić z gratami.
Masz membranę czy pełne deskowanie?