04 Maja 2026, 09:06:44 czas Polski

Autor Wątek: ratunek dla spróchniałej ramy okiennej  (Przeczytany 5555 razy)

Offline z.ukosa

ratunek dla spróchniałej ramy okiennej
« dnia: 22 Lipca 2017, 23:12:21 czas Polski »
Witam wszystkich,

Będę bardzo wdzięczny za porady ws. ratowania spróchniałej ramy okiennej:
http://i.imgur.com/MrDdXm4.jpg

Czytałem w sieci, że można taki fragment potraktować utwardzaczem (kilka warstw), a następnie nałożyć szpachlę i pomalować. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w pracy z takim spróchniałym drewnem? Okno ma 20 lat, nie wiem dlaczego ten fragment tak spróchniał, wszystkie pozostałe okna w mieszkaniu są w bardzo dobrym stanie. Okno jest od strony północnej.

z góry dziękuję za pomoc
Marek

Offline z.ukosa

Odp: ratunek dla spróchniałej ramy okiennej
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2017, 21:46:38 czas Polski »
Panowie, błagam, poratujcie dobrą radą :-\

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2017, 22:00:33 czas Polski »
1. rozebrac,
2. uciac co sie spieprzylo,
3. dorobic, wkleic,
4. obrobic

Mam pisac dokladniej?

Offline z.ukosa

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2017, 22:28:00 czas Polski »
dzięki za odzew!
rozumiem co masz na myśli, ale - musiałbym rozebrać całą konstrukcję ramy okna, a nie chcę tego robić, ten spróchniały fragment nie jest kluczowy dla konstrukcji. Będę zadowolony jak zatrzymam ten proces,  czy jest na to sposób? Np. jakieś specjalne utwardzacze i później szpachla?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2017, 22:57:05 czas Polski »
1. wydlub ile dasz rady
2. zrob wstawke, nie musi idealnie dociskac, nawet pol cm luzu nie bedzie wiekiego zgrzytania zebami
3. spryskaj nitrem zeby odgnoic reszte
4. spryskac woda z kranu kilka razy zeby wilgoc doszla do drewna
5. pianka montazowa z pistoletu i wklejasz element

Czemu pianka a nie klej? Wypelni bardzo dobrze przestrzenie, sklei nowy element, dzieki piance reszta drewna juz sie nie bedzie psula bo nie bedzie dostepu do powietrza i wilgoci ;D

reszta juz szlifierka, nie zapomnij docisnac elementu bo pianka go wypchnie ;D

Offline Filip

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2017, 23:25:13 czas Polski »
Ile chciałbyś, żeby te okna jeszcze wytrzymały? Okres przejściowy, rok, dwa na uzbieranie kasy na nowe, czy kolejne 10 lat?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2017, 01:12:12 czas Polski »
Podstawa to usunąć farbę i wydłubać spróchniałe i zbutwiałe drewno.
Kolejny etap to posmarować dedykowanym do tego specjalnym utwardzaczem w płynie. Po angielsku "wood hardener".
Teraz masz dwie opcje.
Pierwsza, to dopasować nowy kawałek drewna najbardziej jak się da do ubytku i wkleić na klej poliuretanowy. Docisnąć ściskiem. po wyschnięciu wyszlifować i pomalować.
Pianka montażowa to pomyłka. Nowy kawałek nie będzie stabilnie przyklejony.
Będzie się ruszał minimalnie, powstanie pęknięcie w farbie i kłopot.
Druga opcja to zaszpachlować ubytek szpachlą chemoutwardzalną. Taką jak się używa do napraw blacharskich.
szlif i malowanie.
Można też zamiast kleju poliuretanowego nałożyć tę szpachlę i na nią wkleić ten nowy kawałek drewna.
W Anglii jest dostępna szpachla o nazwie "wood plastic" do tego typu napraw. materiał w postaci szpachli zachowujący podobne do drewna właściwości, dzięki czemu podobnie reaguje na zmiany warunków jak drewno, i nie powstają pęknięcia na granicy drewno - materiał wypełniający

Offline z.ukosa

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2017, 17:18:26 czas Polski »
dziękuję! pójdę w utwardzacz i szpachlę, poszukam w sieci konkretnych produktów, jeżeli natomiast masz już swoje sprawdzone typy, to będę wdzięczny jeżeli się podzielisz :)

@Filip - chciałbym żeby wytrzymały jak najdłużej. Przy okazji muszę sprostować swój pierwszy post - spróchniały fragment to nie jest  fragment ramy okiennej jak napisałem, tylko ościeżnicy (czyli tej konstrukcji która jest nieruchoma) - nieścisłość w nazewnictwie wynika z mojego braku doświadczenia:) Jeżeli uda mi się zatrzymać proces gnicia na obecnym etapie, to myślę że okna jeszcze długi mi posłużą. Inne okna w mieszkaniu są w bardzo dobrym stanie, tutaj po prostu musiał być jakiś feler.

pozdrawiam
Marek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2017, 18:34:49 czas Polski »
Wydaje mi się, że Auson/Nouxudol miał specjalny impregnat/żywicę do wzmacniania drewna zbutwiałego. Nie mogę teraz znaleźć ale jestem pewien że kiedyś widziałem.