24 Kwietnia 2026, 18:42:25 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka udarowa  (Przeczytany 8000 razy)

Offline Filip

Wiertarka udarowa
« dnia: 24 Lipca 2017, 20:38:57 czas Polski »
Witam. Noszę się z zamiarem kupna w/w. Tylko opcja wiercenia, bez młota. Coś, czym mógłbym wiercić bez problemu w betonie komórkowym/silce i stropach żelbetowych. Praca na rusztowaniach. Obecnie mam jakiś model Hilti, ale na 110V przez co trafo jest kulą u nogi przy wierceniu w suficie. Budżet 1000zł, przy czym gdyby dało radę za to kupić coś marketowego, ale żeby wytrzymało mi jedną robotę chociaż, to skłaniałbym się ku kupnie dwóch.
Jest coś warte uwagi, co mógłbym kupić i katować na gwarancji?

Offline peter

Odp: Wiertarka udarowa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2017, 22:42:43 czas Polski »
na forum jest dużo użytkowników parksida z Lidla i sobie chwalą, 3 lata gwarancji

Offline Filip

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2017, 22:56:12 czas Polski »
Potrzebuję na już, nie mam czasu na czekanie na pojawienie się tego w lidlu.

Offline robi30

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2017, 09:04:24 czas Polski »
Ja od 4 lat mam Gsb 21-2 RE ,bardzo dobry sprzet ,metalowa obudowa przekladni,ja przed zakupem młota używałem do wszelkiego wiercenia,dziś to głównie praca z wycinaczami do drewna i wkręcanie np.śrub ciesielskich.także ja polecam ten sprzęt.

Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2017, 09:14:55 czas Polski »
A ile tych dziur masz do zrobienia?
Ja mam akumulatorową makitę DHR241 i do wiercenia w suficie jest super. Lekka i mała. Ma opcję wiercenia bez udaru, z udarem i samego kucia.
Polecam.
Jedyny minus to taki że odkurzacz trza włączać z palca.

Offline True

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2017, 12:52:51 czas Polski »
Nie wiem czy opłaca się kupować takie urządzenie bez młota. W tej cenie spokojnie kupisz dobre urządzenia firm metabo, Hilti, hitachi, aeg itp. Ale jak bym brał to z funkcją młota. Nie raz sie zdarza że trzeba wywiercić otwór w słupie żelbetonowy i wtedy stoimy bo nie mamy sprzętu. Przecież młot można wyłączyć i wiercić bez udaru. Wszystko zależy ile tych otworów masz do zrobienia.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2017, 13:41:11 czas Polski »
Hilti

Nowe Hilti do 1k zł? Pewnie myślisz o takim TE 3-C? Raczej wątpię...

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2017, 16:03:09 czas Polski »
Cytat: Filip
...Tylko opcja wiercenia, bez młota. Coś, czym mógłbym wiercić bez problemu w betonie komórkowym/silce i stropach żelbetowych.

@Filip jeśli nie chcesz się męczyć, to nie wiertareczka z byle udarem tylko kup młotowiertarkę (nie mylić - młotowiertarka to nie to samo co młot udarowy), udar pneumatyczny w młotowiertarkach to inna jakość pracy.
Do tego dobrej jakości wiertła SDS i praca w betonach będzie szybka i przyjemna
Kupisz gniota to będziesz się tym męczył i zastanawiał po kilku/kilkunastu wierceniach, czemu jakoś słabo to teraz idzie, dlaczego tak szybko się grzeje, dlaczego zaczęła smarkać smarem i różne inne dziwolągi.
Masz na to 1 tyś i można już coś wybrać w tej cenie wśród producentów młotowiertarek, w zależności komu jaki kolor sprzętu się podoba.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2017, 21:32:40 czas Polski »
A ja mam marketowe bydle Meeca. Ciężka i głośna ale dzielnie znosi moje traktowanie na budowach i jeszcze nigdy nie dała za wygraną. Ostatnio 88 otworów jeden po drugim w zbrojonym suficie przy okazji zabudowy z płyt gk i nawet ciepła się nie zrobiła tylko wiertła wymiękały :) Jest ze mną już ze 2 lata i od tego czasu zarobiła na kilkanaście takich a jednak trzyma się dzielnie a  po wytarciu wygląda jak nowa. Nie wiem tylko czy jest jeszcze dostępna bo teraz widzę na stronce nowy model.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2017, 21:46:36 czas Polski »
I jak widać to też młotowiertarka, tylko @fyme waga trochę d.... urywa - zwłaszcza do wierceń nad głową  :-\
6,4Kg fiu fiu kawał klamota.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2017, 21:59:59 czas Polski »
No lekka nie jest to fakt :) a w zasadzie to ciężkie bydle  ;D ale pal licho wagę bo mogę na nią liczyć  ;D przykładam do sufitu czy ściany i bez względu na to z czego jest zrobione idzie jak w masło. A jak się klamot posypie to pojadę po drugą bo wg mnie warto.
Takiego Bosza czy inną Makitę trzeba by oddawać do serwisu  a to powoduje przerwy w pracy a tak nie ma żalu bo taki sprzęcik zwraca się po jednej robocie. Przy moich zabudowach mogę ją spokojnie wliczyć w koszty a tymczasem takich robót przetrwała kilkanaście i dalej daje radę jak w dniu zakupu. W pracy jadę na markowych sprzętach (zazwyczaj festool, makita)  bo wiadomo serwis, niezawodność i taka polityka firmy ale po pracy jadąc na "fuchy" jak mam wybór to biorę marketówkę z pełną świadomością a w wykonaniu Meeca naprawdę nie ustępuje markowym sprzętom za ułamek ich ceny.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2017, 22:02:14 czas Polski wysłana przez fyme »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2017, 22:06:23 czas Polski »
Ja posiadam od 2 lat Bosch GBH 2-28 dfv i pomimo ceny zarobiła na siebie już dawno. Nie ma betonu który nie przewierci i to w krótkim czasie. Koronami 68mm wierci aż miło... Koszt w tej chwili poniżej 1000zł

Offline Arek15

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2017, 23:06:12 czas Polski »
bosch gbh 2400-to szło do firm robiących ocieplenia itp,nikt nie narzekał, 3 lata gwarancji i dostępnosc części zamiennych,

Offline raptor123

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2017, 23:17:00 czas Polski »
Bosch GBH 2-26 DFR od 10 lat chyba z kilometr otworów zrobił od 4 do 16 mm i mam nadzieję że kolejne kilka km zrobi.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

daka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lipca 2017, 23:40:09 czas Polski »
ja również jak poprzednik mam tego boscha 9 rok i naprawdę daje radę