06 Maja 2026, 07:04:01 czas Polski

Autor Wątek: Nowy warsztat - BHP  (Przeczytany 3336 razy)

Offline Ana

Nowy warsztat - BHP
« dnia: 06 Lutego 2014, 15:28:01 czas Polski »
Powiedzcie mi, czy uruchamiając nowy warsztat muszę zgłaszać się do odpowiednich "władz" i instytucji w celu kontroli tego pomieszczenia? Nie zamierzam nikogo zatrudniać (oprócz siebie rzecz jasna), pomieszczenie ma 25 m2, dwa okna, znajduje się w budynku na terenie zakładu produkcyjnego (produkcja palet), na ogrodzonym terenie.
Będą tam maszyny większe jak strugarko-grubościówka czy piła stołowa i mniejsze stołowe i elektronarzędzia.

Szkolenie BHP może zrobić mi mąż - jest inspektorem BHP.

a co z Ppoż? Nie daj Boże inspekcja pracy? Pozwoleń żadnych przy tego typu działalności chyba nie trzeba?
W marcu będę miała certyfikat o ukończeniu kursu stolarskiego uprawniający do samodzielnego prowadzenia pracowni rękodzieła artystycznego. wystarczy?

Moje główne PKD to 90.03.Z - artystyczna i literacka działalność twórcza, jako, że głównie zajmę się produkcją drobnej galanterii drzewnej.

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Muszę mieć dobre argumenty przed szanownymi paniami w Urzędzie Pracy :)
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Nowy warsztat - BHP
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2014, 15:32:25 czas Polski »
Zapytaj kolegę "vitro" on prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą stolarską, pewnie będzie wiedział najlepiej.

Offline vitro

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2014, 18:08:06 czas Polski »
Jeżeli lokal był już użytkowany i miał odbiór straży to nie trzeba tego zgłaszać, ale gaśnica i jej oznaczenie musi być (certyfikowane), PIP możesz pożegnać zanim ich przywitasz.
Działalność zgłaszasz w gminie. NIP w US, a regon w GUS. Działalność jednoosobowa pozostała mi po wieloletnim prowadzeniu firmy na różnych zasadach ( nawet jako sp. z o. o.) i zatrudnianiu w najlepszym okresie 15 pracowników.

Offline Ana

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2014, 18:28:12 czas Polski »
Super - dziękuję za podpowiedź!

Offline Kris

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2014, 20:35:36 czas Polski »
Vitro zapomniałeś o ZUS-ie ;D Ana jeśli będziesz prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą to Inspekcja Pracy, oraz szkolenia bhp Ciebie nie dotyczą. Możesz mieć pracownie rękodzieła artystycznego bez żadnego certyfikatu, jeżeli posiadasz tylko zdolności i chęci do jego prowadzenia. Prawdę mówiąc te kursy niczego nie uczą ( bez urazy, ale widać to po Twoim nazewnictwie maszyn które będziesz mieć u siebie). No ale widzę że chcesz się starać o dotację na założenie działalności gospodarczej w "Urzędzie (bez) Pracy", to jak najbardziej Panie rozpatrujące Twój wniosek będą brały go pod uwagę.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2014, 20:38:33 czas Polski wysłana przez Kris »

Offline Ana

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2014, 21:35:47 czas Polski »
Kto by tam pamiętał o ZUSie, jedyne 5 stówek w plecy :P

Ja mam świadomość swoich braków, urazy nie czuję :) jednak jestem PRZED kursem i mam nadzieję, że on poprawi moje umiejętności i obeznanie w temacie. a jak już Studio tata był i poleca to jestem pewna, że będzie dobrze :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2014, 21:52:19 czas Polski »
Kto by tam pamiętał o ZUSie, jedyne 5 stówek w plecy
Miłe złego początki, ani się nie obejrzysz jak to będzie 10 stówek.

Offline RobRob

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2014, 08:51:54 czas Polski »
Ana - na początek będzie niecałe 450zł z opłatą na poczcie -
ale póżniej około 1050 zł z opłatą + księgowa miedzy od 100 zł w górę

Offline Ana

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2014, 11:49:23 czas Polski »
no i proszę - "zaoszczędziłam" :P