17 Kwietnia 2026, 20:12:37 czas Polski

Autor Wątek: obudowywanie schodów  (Przeczytany 19644 razy)

Offline Pawel_

Odp: obudowywanie schodów
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Stycznia 2022, 07:10:45 czas Polski »
Teraz czas żebym ja się zmierzył ze schodami "na beton". Generalnie po przeglądnięciu forum i Internetu wszystko mi się wyjaśniło. Nie znajduję jednak informacji na temat wykończenia schodów  - gips zaraz zaraz popęka, narożniki drewniane wyglądają średnio. Znalazłem coś takiego jak na zdjęciu poniżej, ale do końca mnie to nie zachwyca. Na większości zdjęć jakie znajduje nie ma widocznej granicy podstopnica/schody betonowe. Poratujecie jakimś sposobem na to? z góry dzięki
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 07:12:22 czas Polski wysłana przez Pawel_ »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Stycznia 2022, 11:14:29 czas Polski »
Jak rozumiem podstopnica będzie u ciebie w kolorze takim samy na jaki pomalujesz beton i chcesz uniknąć widocznej linii podziału pomiędzy podstopnicą i betone?
Z czego będzie wykonana podstopnica?

Offline Pawel_

« Odpowiedź #47 dnia: 27 Stycznia 2022, 18:49:32 czas Polski »
dokładnie o to mi chodzi. Podstopnice planuje z płyty meblowej.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Stycznia 2022, 19:54:44 czas Polski »
Podstawą jest przymocowanie podstopnicy do konstrukcji betonowej w sposób uniemożliwiający jakikolwiek ruch pomiędzy nimi. Nawet minimalny ruch spowoduje powstanie kresek.
Drugim ryzykiem jest powstawanie kresek spowodowanych pracą materiału. Beton jest bardziej stabilny niż drewno lub materiały drewnopochodne.
Tytaj musisz użyć dodczas dekorowania brzegów schodów taśmy zbrojącej takiej jak do połączeń płyt gipsowych. Żeby jednak to ładnie dało się wykonać trzeba najpierw wykonać lekkie zagłębienie w krawądzi podstopnicy i i schodów ( na połączeniu ich ze sobą). W to wklejasz taśmę i gips (lub lepej szpachlę chemoutwardzalną). Dzięki temu połączenie będzie gładkie i bez wybrzuszeń.
Jeśli mało zrozumiale wytłumaczyłęm do mogę wrzucić rysunek poglądowy.

Offline Pawel_

« Odpowiedź #49 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:53:25 czas Polski »
 Chyba zrozumiałem, ale do pewności jak byś mógł jeszcze wspomniany rysunek dołączyć.
dzięki za pomoc  :)

Offline mianek

« Odpowiedź #50 dnia: 28 Stycznia 2022, 08:17:48 czas Polski »
"W to wklejasz taśmę i gips" - to sugerowałbym w takim przypadku coś porządniejszego typu uniflott..

Druga metoda, to pozwolić podstopnicom pracować (a pracować będą i w pionie i poziomie choćby i stopnie były z 70-tki) i podpytałbym o dobrej jakości akryl. Mi doświadczenie pokazuje, że jakby nie zbroić połączeń, to z czasem jednak to pęka na sztywno... Wystarczy, że wchodząc na górę dzieciak kopnie podstopnicę i jakbyś dokładnie jej nie wkleił, to odpęknie. Akryl natomiast ma to do siebie (dobry akryl, nie marketowy za 12zł), że pozwala pracować tak jak silikon i jest w stanie łączyć różne materiały, daje się malować etc..

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Stycznia 2022, 08:34:18 czas Polski »
Ja robię  podstopnicę  dłuższą o ok 6 mm od  boku  betonu z delikatnym rowkiem poprzecznym na styku . W to miejsce idzie  akryl . Stopnie robię z doklejonym  noskiem na  końcu   

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Stycznia 2022, 19:30:42 czas Polski »
Akryl   tylko w sytuacji kiedy bok posdstopnicy i schodów nie są jednej płaszczyźnie. Jak opisał Tomek.
Akryl  zamiast szpachli to pomyłka.