28 Kwietnia 2026, 02:43:01 czas Polski

Autor Wątek: Jakość jakoś to będzie - niepoprawne polityczne wynurzenia  (Przeczytany 4639 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Jakość jakoś to będzie - niepoprawne polityczne wynurzenia
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Sierpnia 2015, 03:22:25 czas Polski »
Bo właściwie te wynurzenia nasze sprowadzają się do odpowiedzi na pytanie : Kupić by mieć ,czy kupić by używać ?
I odpowiedź na to pytanie zależy oczywiście od punktu widzenia i ustalonych priorytetów, każdy ma inny i inne. Dużą rolę w formułowaniu odpowiedzi na to pytanie ma bagaż doświadczeń. Dlatego dobrze jest czasem poczytać to co inni mają do powiedzenia w tej prawie by drogą krytycznej analizy sformułować swoją odpowiedź - metodę postępowania.
W moim przypadku świadomie zdecydowałem się na frezy z Lidla ale już dłuta kupię Narexowe w komplecie a sztukami będę dokupywał Kirschenowskie. Dłutami pracuje częściej , ale wkrętarkę to już kupię tańszą byle 18V bo do paru otworów kupowanie Makity albo DeWalt'a w moim przypadku to już rozrzutność. Czasem jest tak ( o czym był już mowa) ,że drogie urządzenie kupione a efekty mizerne . Ja mam wyrzynarkę Einchell jeszcze ze starych linii produktowych (kilka lat temu kosztowała sto parę złotych) dokupiłem komplet grotów Boscha , trochę nią ciąłem - wychodziło krzywo ale teraz nabrałem wprawy ,wiem jak prowadzić by cięła prostopadle i jest OK.
Dla mnie ważne jest by nie było takich opinii : Róbta TAK , bo kto nie robi TAK ten jest młot i skrzat.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Sierpnia 2015, 09:57:08 czas Polski »
Dziwny  temat, ale może i ja się wypowiem  :)

Rynkiem rządzi popyt i podaż. Tu nie ma nic nadzwyczajnego. Producenci oferują nam to co większość z nas chce kupić i kupuje.
Zawsze był wybór miedzy tanim a drogim, między słabą a dobrą jakością. Tylko teraz może zmieniły się proporcje i jest więcej tego taniego, może przez media i internet wszystko jest bardziej dostępne, o pewnych rzeczach kiedyś się milczało, dzisiaj się o nich mówi, dzisiaj człowiek jest dużo lepiej doinformowany ;)
Ale dobrze jest mieć wybór, tak jak napisał Szczepan w przykładzie z wiertłem.
Problem pojawia się wtedy gdy ktoś za cenę graphite chce dostać jakość festoola. Chyba każdy potrafi ocenić jak często będzie używał dany sprzęt i z jakiej półki cenowej go wybrać. Nawet jak nas nie stać na festoola czy mafela, to nadal mamy wybór. I dobrze że go mamy bo możemy działać.

Podsumowując, lepiej działać niż nie robić nic i tupać nogą ze złości.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:12:39 czas Polski »
Jak widać temat dziwny, autor, czyli ja chciał zwrócić uwagę na to iż:
łatwiej pracować narzędziem dobrej jakości i nie mieć np. wierteł jednorazowych czy młotka który się wygina od razu tylko, gdy się ma np.lat 20-30, poczekać i kupić lepszego - bo dłużej będę żył.

Zakładam, że kupujący zamierza w najbliższym, kilkanaście lat, czasie tą dziedziną się zajmować.
Nie jest to osoba oglądająca reklamę "lerłamerlę"  - bohatera domu.

Mimo uwag pewnej osoby że kupuję wyłącznie rolls royce`a to każde narzędzie ma sens, nie ma co epatować tanimi jak i drogimi.

Sens jest taki: artysta wykona słaby obraz zapałką a np. ja muszę mieć do tego coś lepszej jakości, coś co mi pomoże jemu dorównać i niekoniecznie wynik będzie porównywalny :)

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:18:07 czas Polski »
OK, samochody też, tylko od Lexusa w górę, niech biedni nie kupują gorszych marek. Po pierwszej stronie odechciało mi się czytać więc jeśli zdublowałem porównanie to przepraszam.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:28:54 czas Polski »
OK, samochody też, tylko od Lexusa w górę, niech biedni nie kupują gorszych marek. Po pierwszej stronie odechciało mi się czytać więc jeśli zdublowałem porównanie to przepraszam.

Demokracja, wolny wybór nie musisz czytać i totalny brak zrozumienia tematu.
Żadne Lexsusy i Festule nie są preferowane. Tłumaczenie nie ma sensu.
Nie obraź się :)
Dałeś genialny przykład !!!
Tor samochodowy, mistrz jedzie fordem i ja żeby mu dorównać muszę mieć coś z napędem na 4 koła, szybsze, i pilota. Niekoniecznie mu dorównam.
Czy zaprzecza to zakupowi Forda ? Coś co bije w "biednych" ?
Osobiście mam kolejnego fiata, coś chyba faktycznie źle się komunikuję na forum DiD, przepraszam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:58:54 czas Polski »
i co tam u was jeszcze? ;)

Generalnie działają hasła że biednego nie stać na tanie, ''grzanie zimne w dotyku'' i ''Im więcej Ciebie tym mniej'' itd.
Bierzcie to na co macie ochotę i niech wam żaden jehowy nie wmówi swoich przekonań na siłę.
Jehowi nie obrażajcie się bo jestem z Grójca.
Pozdrawiam

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Sierpnia 2015, 15:16:51 czas Polski »
Jehowy są wszędzie.