02 Maja 2026, 15:03:40 czas Polski

Autor Wątek: Jakość jakoś to będzie - niepoprawne polityczne wynurzenia  (Przeczytany 4644 razy)

marek_b

• Gość
Jakość jakoś to będzie - niepoprawne polityczne wynurzenia
« dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:37:23 czas Polski »
Lidl, Biedronka
Jakość jakoś.

Gdyby istnieli Ekolodzy to byłby:
zakaz produkcji produktów jednorazowych - główny postulat (badziejewne narzędzia którymi wyłącznie spece wykonają dobre produkty), jeżeli ktoś ma inne zdanie to polecam ten patent na narzędzia chirurgów, dentystów i ogólnie np. windy, hamulce etc...
Ślepa uliczka, popierana przez tzw, ekologów.
ale Oni niestety są na kasie koncernów i NIGDY tego nie przyznają.
Czy "zielonupokój" protestował przeciw rurze Rosja-Niemcy ?
Czy protestował przeciwko żarówkom z rtęcią ?
Czy jednorazowe dłuta nam służą ?
Czy od razu, bez wyrzeczeń, musimy mieć wszystko ale podłej jakości ?
Odpowiedź niepoprawna politycznie,  Nie.
Powinniśmy OSZCZĘDZAĆ !!!
Mieć COŚ nie już, Coś jest DROGIE
Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą (dawny kapitalizm, nie bankowy)
Po co to piszę, ponieważ uważam że lepiej być niż mieć np. coś już, natychmiast, bez wyrzeczeń a złej jakości i
to coś niszczy środowisko niż poczekać i kupić np. młotek który się wygina po 5 dniach pracy (kupiłem jak idiota bo tani w dziwnym i znanym sklepie w roku 2003 :) i Nigdy tego błędu nie zrobię :) )
Dla "starych",  za Komuny szynka była 2 razy w roku i obecnie jest tak samo tylko
obecni użytkownicy systemu tego nie wiedzą. Jedzą coś co jest gorsze od szynki z papierem toaletowym.
Na forum są osoby znające dawne normy, jeżeli mają chęć, wiedzę  i odwagę niechaj się wypowiedzą :))
Nie powinno produktów jednorazowych no może przesadzam :) Prezerwatywy ..... .
Zapraszam liderów forum do dyskusji.

Sylwek

• Gość
Odp: Jakość jakoś to będzie - niepoprawne polityczne wynurzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:45:19 czas Polski »
Przepraszam, ale napisałeś tak, jakbyś przed chwilą zażył mocarza albo coś podobnego.

Czytałem kilka razy i nie wiem o co Ci chodziło...

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:47:39 czas Polski »
Wkurza mnie obecna jakość produktów.
Mocarz to nie moja  bajka :)
Inne pokolenie .

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:52:02 czas Polski »
Wkurza mnie obecna jakość produktów.

Takie prawo rynku. Muszą być i tańsze i droższe produkty. Oczywiście jak coś jest droższe nie musi być lepsze.

Masz przecież wybór tak jak napisałeś- możesz przez długi czas nic nie mieć i w tym czasie zbierać na droższe sprzęty.

Mnie też to wkurza, ale co zrobić. Tak to się wszystko kręci. Weź na przykład takie AGD- programują to na 2 lata i tyle jest ok. Potem często pada i musisz kupić nowe.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2015, 15:55:31 czas Polski wysłana przez Sylwek »

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:56:25 czas Polski »
Temat prosty, mamy rok 2015 a nie 1970 i co jest złego z jakością produktów, co zdarzyło się takiego iż w sklepach są dziwadła jednorazowe a  ekolodzy strzelają  w ciemno i z tym nie walczą !!!
Młotki, dłuta etc dla dobra Ziemi powinny być "wieczne".
Chodzi mi o Ekologia a Kapitalizm. Kto kim rządzi ?
Odpowiedź retoryczna - ten który ma kasę.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2015, 15:58:57 czas Polski »
To nie jest Kapitalizm to niestety KOMUNA czyli Koncerny nas omotają, inny SŁUSZNA Komuna.
Narzędzia to pikuś, ACTA to większy pikuś |:)
Z

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2015, 16:44:32 czas Polski »
Dla "starych",  za Komuny szynka była 2 razy w roku
Ale było weselej ,nie było "wyścigów szczurów"i powiem ogólnie i za siebie ,nie potrzeba było psychologów ,psychiatrów a maluchem bez klimy też zajechałem do Warszawy :P
A tak po za tym temat rzeka,ekolodzy czasami zachowują się jak eko-teroryści,my byśmy chcieli kupić jak najtaniej,i z tond schodzi się z jakości ,pomijając co niektóre etapy produkcji(co nie co otarłem się o przemysł włókienniczy i wiem że pomijano co niektóre etapy produkcji albo skracano czas)
Chińczycy potrafią wyprodukować bardzo dobrze ,za komuny koszulki bawełniane ,trampki i pierwsze narzędzia zakupione lata temu, jak nie było takiego popytu i wyzysku.
W zasadzie jestem za tym żeby produkować dobrze i na lata ,ale z drugiej strony postęp tak galopuje że czasami człowiek tego nie ogarnia i kupując dzisiaj coś w sklepie już jesteś do tyłu bo wyprodukowano coś nowszego. :)
I dlatego jest jak jest ,karoseria samochodowa cienka jak blacha na konserwie ,a na konserwie taka że otwieraczem trudno otworzyć albo uszka do otwierania się urywają  :(  i można tak bez końca ,zrzędzić ale czy to coś da ??? dlatego uciekamy w prace ręczne, i prawie mechaniczne , próbujemy w ogromie" badziewia" wyłuskać coś co popracuje ,a przynajmniej na siebie a  zarobi ???
Ot tak się rozpisałem,nie wszyscy muszą się ze mną ,zgadzać szanuję odmienne zdanie bo inaczej świat byłby jednokolorowy :D ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2015, 17:05:56 czas Polski »
Nie powinno produktów jednorazowych no może przesadzam  Prezerwatywy ..... .
i papier toaletowy, nie lubię dwa razy tym samym...

Temat rzeka ale chętnie poczytam... ;)

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2015, 17:55:00 czas Polski »
" a maluchem bez klimy też zajechałem do Warszawy "

Maluch, nie za komuny ale później, plus przyczepka Niewiadów plus 2 dzieci , nad morze ponad 500 km !!!
Namioty, brak komfortu i Krety oraz Tunezji ale czy było gorzej ? Raczej nie.
Były puste, przy obecnym ruchu, drogi.
Obecnie abstrakcja :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2015, 19:05:54 czas Polski »
Ja "maluchem" bez klimy zajechałem do Rzymu a ,że mi się po drodze przewody wysokiego napięcia przegrzały i AUTO nie chciało jechać ( niedziela wieczór na obwodnicy Rzymu , kto zna ten wie jaki był horror) to już inna inszość. I to była jakość za komuny. A wracając do tematu. Marek_b prawda jest taka ,że Ty i ja możemy się tylko powściekać, zasada jest taka ( i chyba ją znasz) rynek wymaga rynek dostaje. Skoro są klienci na badziewie to jest ono dostarczane. Ale nie można zapominać też o upowszechnianiu dóbr powszechnego użytku,  niestety odbywa się ono ZAWSZE kosztem jakości.
Reasumując : nie odpowiada mi jakość nie kupuję.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2015, 19:09:45 czas Polski »
też kiedyś jechałem maluchem ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2015, 19:38:17 czas Polski »
Coś Ty , to w Grójcu też jeździły maluchy ? :D

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2015, 20:26:54 czas Polski »
"
Marek_b prawda jest taka ,że Ty i ja możemy się tylko powściekać, zasada jest taka ( i chyba ją znasz) rynek wymaga rynek dostaje.
"

Cóż takie ch..e czasy, ale nie jest prawdą że
"6 000 000 000  much nie może się mylić ? "

Offline Rizer

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2015, 23:17:47 czas Polski »
Jechałem raz maluchem i to on pokazał kto tutaj rządzi :D No, maluch ma jedyną słuszną rację i należy tylko do niego, a temu który ma inną rację... :) ale się offtopic zrobił ale taki fajny  :P
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpnia 2015, 08:50:52 czas Polski »
To jest właśnie takie polskie że każdy problem można spłaszczyć i zmienić jego charakter.
Rzeźbimy temat jak chcemy.
Coś Ty , to w Grójcu też jeździły maluchy ? :D
Kiedyś  ;) teraz bmw, mercedesy i ursusy ;)