21 Kwietnia 2026, 01:16:12 czas Polski

Autor Wątek: Największy projekt w życiu  (Przeczytany 7509 razy)

Krajmesel

• Gość
Odp: Największy projekt w życiu
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:40:30 czas Polski »
Niestety nie pomagałem ;) wykony brawurowe jes co ogladac BRAWO

ale jesli chodzi o klimaty to dla wtajemniczonych "moja kasta"

Offline krit 6

« Odpowiedź #31 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:16:03 czas Polski »
Czy tą trawę na dachu się kosi lub nawozi?
Wpuszcza się Kozia i własną szczęką strzyże. A jak Mu dasz piwa, to od razu nawiezie (soory  Kozio, ale nie mogłem się powstrzymać).
Co się tyczy ostatniego zdjęcia po prawej to w chacie u mojego dziadka oprócz krzyża widniał napis :A D + 1865, czy też macie taki zwyczaj aby umieszczać datę budowy nad drzwiami wejściowymi?  Wiem, że jeszcze jedna krokiew była opalona, to znaczy pochodziła ze spalonego budynku, który ugaszono - co miało chronić dom od ognia (taki miejscowy przesąd). Niestety, najmłodszy brat ojca, przepuścił całą chatę przez komin i postawił sobie z pustaków dom, bo "wstyd w takiej chacie mieszkać".  >:( :(, z tym że ja sądzę zupełnie coś innego  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #32 dnia: 27 Kwietnia 2017, 15:40:36 czas Polski »

A jak Mu dasz piwa, to od razu nawiezie

Do nawozu to chyba kebab lepszy ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline maniek7

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Kwietnia 2017, 15:58:48 czas Polski »
PIĘKNY DOM- tylko tyle z siebie wyduszę😊

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Offline MarekET

« Odpowiedź #34 dnia: 27 Kwietnia 2017, 17:16:04 czas Polski »
Stół z rzeźbieniami , więcej niż pierwsza klasa .Całość to super robota .

Marek .

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #35 dnia: 27 Kwietnia 2017, 17:45:28 czas Polski »
Rewelacja - czy elementy zdobione i ogólnie architektura też są przywiezione z Norwegii czy może są jakieś wpływy lokalne? Wspaniały efekt i ogrom pracy - duży szacunek.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Kwietnia 2017, 06:45:09 czas Polski »
Mi się takie drewniane konstrukcje bardzo podobają. A i do Kruszwicy nie mam daleko :).

Zastanawia mnie zawsze jak się zachowuje drewno w łazience (bo widzę tu belki i sufit drewniany w łazience). Czasem biorę prysznic 20 minut, że aż się kłebi para mimo, że wyciąg pracuje na maxa. Nie szkodzi to drewnu? Czy oprócz olejo-wosków jest ono jakoś zabezpieczone? Impregnacja? Jaka?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Kwietnia 2017, 10:30:10 czas Polski »
Robota godna podziwu. Masz jakieś fotki podczas prac takich jak np. wykonywanie okrągłych słupów? Ciekawi mnie jak to było wykonywane?

Offline radek177

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Maja 2017, 20:28:00 czas Polski »
Witajcie ponownie :) Trochę przytłoczyły mnie prace majówkowe, ale dzisiaj troszkę spokojniejszy wieczór.

@Fulicarius

W tygodniu w razie co to po 17, w weekendy 24h ;) Zawsze jakieś piwko się znajdzie ;)

@Łukasz G.

Wszystko poza krokwiami, które do tej pory przeklinam i pięknym modrzewiem z którego wykonany jest sufit i panele ścienne było przywiezione właśnie z Norwegii :) Ciężko bo ciężko, ale załadowaliśmy na jednego tira.

@Dentarg

Szczerze to nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie jak będzię się to wszystko zachowywało... Wiadomo każdy element może zareagować zupełnie inaczej. Ale z tego co mi ojciec przekazywał to żaden klient do tej pory nie zgłaszał jakichś większych reklamacji czy to w domach z bala czy w łazienkach z drewnianym panelem na ścianach. Ja wychodzę z takiego założenia, że drewno jest materiałem który poprostu musi pracować w określonych warunkach.

@mefjuu

Niestety nie mam żadnych fotek :( Bardzo żałuję, ale poproszę ojca żeby po powrocie cyknał parę fotek maszynce ;) A bale wykonywane były na sporych gabarytów tokarko kopiarce gdzie rolę noża spełnia piła tarczowa osadzona na wózku.

Podrzucam jeszcze parę fotek kuchni (na razie w proszku) jakie z ojciec przywiózł i które przez majówkę składaliśmy i pierwsze z osmiu krzesełek

https://goo.gl/photos/7XPKPYTJdtBCrKaK8

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Maja 2017, 07:07:31 czas Polski »
Zegar z tarczy najlepszy ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Maja 2017, 07:17:57 czas Polski »
Wpuszcza się Kozia i własną szczęką strzyże. A jak Mu dasz piwa, to od razu nawiezie
Jam Ci miesożerne bydle ale nawozic umiem ;)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Maja 2017, 07:30:43 czas Polski »
W tygodniu w razie co to po 17, w weekendy 24h  Zawsze jakieś piwko się znajdzie
Do Kruszwicy mam 120 km :)
A Ty Waści zapoznaj się z tym ;)
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/i-zlot-forum-did/

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #42 dnia: 09 Maja 2017, 21:44:37 czas Polski »
Piękny dom, jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo chciałbym go zobaczyć na żywo ale to jest absolutnie wykluczone z tej prostej przyczyny, że wołami by mnie  z niego nie wywlekli i jeszcze to piwo co by się znalazło pewnie. Pozostanę przy zdjęciach.  :-[

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #43 dnia: 17 Maja 2017, 14:03:06 czas Polski »
Cześć Radek. Możesz mi udzielić kilku rad(ek) jak bezpiecznie urządzić zielony dach, głównie chodzi oczywiście o szczelność i odprowadzenie nadmiaru deszczówki. Tu jest link do mojego tematu http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/warsztato-komorka/45/ . Chciałbym na tym dachu o niewielkim spadku urządzić zielony ogródek, nie trawiasty ale z jakimiś płożącymi zimozielonymi roślinkami o małym systemie korzeniowym z rodzaju sadzonych na skalniaki i nie wymagające opieki. Warstwę ziemi przewiduję na ok.10cm i tu pytanie o jakość tej gleby aby była jak najlżejsza, nie wiem też  czy muszę dzielić powierzchnię dachu zabezpieczając ziemię przed osuwaniem przy tak niewielkim spadku. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.