29 Kwietnia 2026, 03:08:07 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym  (Przeczytany 32536 razy)

Offline Przemek

Odp: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym
« Odpowiedź #90 dnia: 07 Grudnia 2017, 12:51:15 czas Polski »
stomene zapraszam ogladać jak ktoś by chciał testować też można ;)

Ciągle zastanawia mnie czemu "Meble Twojego Pomysłu" z YT wymienił Stomanę na Feldera. Pytałem, ale odpowiedź była wymijająca. Mam wrażenie, jakby ten kanał jest teraz kanałem reklamującym Feldera, może dostał jakiś sposoring od Feldera, a może wszystkie maszyny?

jestem niemal pewien, że masz racje co do funkcji tego kanału YT. prawdopodobnie dostał maszyny "promocyjnie" za promocje firmy.

Ja kupiłem w Lublinie, jest jedna firma sprzedająca maszyny chyba, nazwy nie napisze nie będę robił reklamy bo na nią nie zasługują wg mnie specjalnie. Troszkę olewczy są ale w sumie nie jestem jakimś bogatym klientem to się chyba nie wiedzieli sensu starać  :-\ trochę maszyn mają do oglądnięcia, sam proces sprzedaży jest ok ale potem to już niespecjalnie się przejmują klientem.
Pozdrowienia
Przemek

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Grudnia 2017, 14:24:26 czas Polski »
@Przemek: jesteś z Lublina? Moje rodzinne strony, wpadnę kiedyś obejrzeć Stomanę ;)

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:07:25 czas Polski »
tak spiralnym ,zwykly to chyba bylo okolo 3tys mniej,

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:10:22 czas Polski »
Qiub, a przedłuzenie stołu do wyrówniarki ile kosztuje ?bo przęgladam o maszynie i jest dostępne.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Grudnia 2017, 19:48:29 czas Polski »
A tego Ci nie powiem teraz dokladnie bo ja juz mam machiny jakis czas a teraz cos moglo isc w dol albo w gore
ale zwykly perforowany alu to kolo 500pln a z noga to kolo 1000 wiec tanio nie jest

zanim kupilem i negocjowalem warunku to koles powiedzial wprost ze przy maszynie bedzie cos taniej bo zejdzie na calosci a pozniej to bedzie duzo bo urwac duzo nie urwie

a i jeszcze sobie przypomnialem ze do przedluzen potrzebujesz takie  szyny prowadzace do srodka cos kolo 200stowek na plny

a czy warto? Warto i sie nie zastanawiaj! Robota na planerze inna jest i dluzsze elementy skitrasz bez problemow. 2 stoly tansze po 40cm albo te wieksze z nogami po 80cm i walisz dechy albo kantowki po 4m spokojnie bez obaw ze ci cos ucieknie.

Ale najlepiej dopytaj bo moze sie okazac ze dla Ciebie teraz bedzie inna cena. Ale takie elementy to juz musisz miec warsztat ja mam teraz ledwie 7m i dlugich elementow juz tak nie ciagne ale stoliki mimo wszystko robote robia. Jesli jednak nie masz kasy na nie to olej kupisz jak zobaczysz ze jest potrzeba za miecha czy dwa. Jak bierzesz w leasing to sie nie zastanawiaj nawet!!!!!!!!!!!!!

Teraz patrzalem w katalogu i masz na stronie 415 i 416 tylko ja mam ceny teraz w ojro i katalog nie najnowszy chyba bo 2016 jak kupowalem.

Najlepiej Panie w katalog ziorna bo sa tansze z zeliwa przedluzenia, sa stalowe z noga, drazkowe, anodowane alu, itp

Moje zdanie jest takie... najpierwejszej ;D popytaj mendow how much is the fish! Bo sie okaze ze duzej roznicy nie bedzie a dokupisz w razie W pozniej!

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:29:20 czas Polski »
dzieki ,czekam na nowa wycena do konca roku maja mi przesłać na meila,

Offline Jakacor

« Odpowiedź #96 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:58:40 czas Polski »
Wlasie do mnie przyszedl ten krotszy stolik. Cena ok 500

Offline Przemek

« Odpowiedź #97 dnia: 08 Grudnia 2017, 08:11:27 czas Polski »
z Lublina nie jestem ale niedaleko (około 60km), namiary są w profilu.
Pozdrowienia
Przemek

Offline na_forum

« Odpowiedź #98 dnia: 09 Grudnia 2017, 22:06:11 czas Polski »
Problem chyba rozwiązany.
Noże noszą śladu zużycia co jest tragiczne po tak małej ilości przestruganego materiału. Ale się nie zjechały.
Najwyraźniej śruba ustalająca stół odbiorczy nie była jedyną śrubą poluzowaną. Musiałem wyregulowac wysokość noży na tzw. "krecikach" przy nożach.
Dziwne, że było ok a potem się rozregulowało coś, co nie ma prawa się ruszyć przy tych obrotach.
Zrobiłem test TYLKO na jednej desce, ale wydaję się ok. Jeszcze się pobawię.
Na grubościówce też nie stwierdziłem nierówności, więc stołu grubościówki nie regulowałem (są tam takie dwie dodatkow śruby w podstawie).

Zakupiłem dziś aluminiowe profile montażowe by przedłużyć stoły. Za jakiś czas się za to zabiorę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Stycznia 2018, 18:44:45 czas Polski »
Jak teraz Ci  struga z wyciągiem?

Offline Korzen

« Odpowiedź #100 dnia: 07 Lutego 2018, 19:06:21 czas Polski »
Witam,

jako użytkownik hammer a3 31 z wałkiem spiralnym stwierdzam 
że maszyna jest dobra ( użytkuje ją już 3 lata )  . Jest bardzo cicha ,
trwałośc noży bardzo dobra ( 98% pracy w dębie ) , teraz ma ustawione na 4 ostrzu .
Bez wyciagu na tej maszynie nie polecam pracować bo wióry wbijają sie w drewno ,
Do długich elementów koniecznie trzeba mieć przedłużenie bo w a3 31 dlugosc blatów
1400 mm . Jedyny poważniejszy minus to ustawienie prowadnicy przy struganiu,
trzeba bardzo czesto sprawdzać kąt . Jestem z niej zadowolony ale bedę ją wymieniał ze względu na szerokość
struganie i w przyszłym tygodniu będzie ad 951 :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Lutego 2018, 11:10:49 czas Polski »
Co do trwałości noży to nie wiem czy są takie trwałe. Ja mam maszynę z salonu i 1 nóż miał wykruszenie firmowo. Przekręciłem.

Drugi mi się wykruszył w ciągu 2 tygodni. Drewno szczotkowałem i odkurzałem przed włożeniem do maszyny, więc raczej piasek nie był przyczyną. Sęków prawie nie było (większość wybita, albo odcięta przed obróbką).

Ale obrabiałem wenge, amaranth, jesion, brzozę, buka i bete. Rapotem po 1-3 deski z każdego gatunku, więc więcej niż 0,2m2 nie było. Może egzotyki takie ciężkie dla noży.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Lutego 2018, 07:57:04 czas Polski »
czyli pokazowka miala uwalone 2 noze ... wcale bym sie nie zdziwil jakby kto tam mlotkiem to okladal... przynajmniej takie wrazenie odnosze jak widze czasem ludzi na forum ktorzy porownuja stomane do a3 ;D

mam dziwne wrazenie ze oni chyba nie pracowali na silencie i na stomanie  bo porownanie maja z dupy wziete...

anyway... 2 noze to po kieszeni cie nie skrobnie ;D cale 30 zyla ;D 

robicie na twardym... tak szczerze ale tak szczerze to zdajecie sobie sprawe ze taki dw733 albo te cale stonogi to juz dawno by byly na serwisie a na bank wymiana nozy jak nic.

Nie ma co ukrywac ... felder z hemorojdami to najnizsza polka a wiec nie mozna spodziwac sie cudow... jednak jak pisalem... silent to potega... dzieki temu ze ma inny kat niz wszyscy inni na rynku jest nawet cichszy od konkurencji tez ze spiralnymi walkami, wydajniejsza mimo iz wiekszosci ma mniejsze silniki.

Ja jestem dosc zadowolony... gdyby nie to ze nie maja hemorojdow takich 70cm ;D taka by sie przydala

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Lutego 2018, 09:24:02 czas Polski »
Też mam spiralny, ale minimaxa. Na drewnie jest super, robiłem też próby na corianie, zamiast frezowania. Po nożach nie widać śladów. Jedyne co, przy miękkich  gatunkach straszny syf od żywicy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Przemek

« Odpowiedź #104 dnia: 12 Marca 2018, 11:15:55 czas Polski »
przynajmniej takie wrazenie odnosze jak widze czasem ludzi na forum ktorzy porownuja stomane do a3

mam dziwne wrazenie ze oni chyba nie pracowali na silencie i na stomanie  bo porownanie maja z dupy wziete...

robicie na twardym... tak szczerze ale tak szczerze to zdajecie sobie sprawe ze taki dw733 albo te cale stonogi to juz dawno by byly na serwisie a na bank wymiana nozy jak nic.

Skoro tak napisałeś, rozumiem, że pracujesz zamiennie na stomanie i hammer? Jeśli nie to Twoja opinia jest niewiele warta.... odnoszę wrażenie, że albo uprawiasz typowy trolling albo masz jakieś pieniądze od feldera za sianie takich opinii :)
Pozdrowienia
Przemek