28 Kwietnia 2026, 02:10:46 czas Polski

Autor Wątek: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?  (Przeczytany 9182 razy)

kwita

• Gość
Odp: Jakich można spodziewać kosztów przy budowie dachu?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Listopada 2015, 19:59:47 czas Polski »
Z tego co pamiętam sprzed ponad 20 lat, to wtedy występowałem o pozwolenie na budowę i warunki zabudowy. Potem robiłem projekt, który muszą zatwierdzić. Na tym etapie to już było kilka tysięcy... Nie sądzę aby coś w tej kwestii się zmieniło. Trudno się dziwić, że każdy kto tylko ma jakieś narzędzia wymyśli sobie, że jutro buduje dach. Cieśle, którzy stawiali u mnie więźbę widzieli przypadki, że podczas silnego wiatru niedokończony dach leżał na całkiem innej posesji (bo śruby trzymające murłatę nie były zakotwiczone w wieńcu) Nawet jak 10 lat temu podłączałem się do kanalizacji to tez mapka z krótkim projektem, tam się przeciągnęło ponad miesiąc bo się linia krzywa nie podobała urzędasowi, kazał poprawić, później że mapka nieważna bo minął termin...by ich sz...k tam nagły :). Mieszkam w dużym mieście i tematu nie przeskoczysz.

Offline tomasko

« Odpowiedź #31 dnia: 12 Listopada 2015, 21:03:25 czas Polski »
Nie wiem czy nie będę miał jakiś problemów z powodu braku naniesienia na mapkę dostawionego małego ganku do budynku około 15 lat temu.
Mam też z tyłu domu budynek gospodarczy,który jest przerobiony po cichu na budynek mieszkalny.

Czy nie będę miał z tego powodu problemów?
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #32 dnia: 12 Listopada 2015, 21:36:48 czas Polski »
Dowalą ci podatek do 5 lat wstecz plus odsetki.

Offline tomasko

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Listopada 2015, 21:45:33 czas Polski »
Ile tej kary może być?
Od czego to zależy?

Offline arturs

« Odpowiedź #34 dnia: 12 Listopada 2015, 21:53:00 czas Polski »
budynek gospodarczy na mieszkalny?? uuu.. masakra.. nie przyznawaj się czasem, idz w zaparte że to letnia kuchnia czy coś takiego.. w sumie to nie ma na budowach teraz nadzoru (w śnsie że sami nie przychodzą) chyba że ktoś podpieprzy.. bo to zmiana charakteru użytkowania - kupa problemów, kiedyś ża legalizację były opłaty liczne w dziesiątkach tysięcy złotych, teraz trochę mniej - chyba coś koło 5ciu.. podniesienie dachu i dobudowanie na pewno na pozwolenie bo to zmiana konstrukcyjna.. jak taki ganek jest dozwolony to ja przy okazji robienia projektu bym go dorysował jak jest i od razu z dachem pozwolenie zrobił (że niby podnosisz dom, dach i ganek dobudowujesz)..

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #35 dnia: 12 Listopada 2015, 22:21:36 czas Polski »
Z drugiej strony to u mnie jest tak, że komórka ma wiekszy podatek od metra niż pomieszczenie mieszkalne, więc teoretycznie u mnie miałbyś nadpłatę.
A co do wysokości to stawka która była w danym roku za m2 razy twóje metry plus odsetki więc jak masz te dane to mniejwięcej możesz wyliczyć ile.

Offline arturs

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Listopada 2015, 23:02:44 czas Polski »
to nie chodzi o podatek.. tylko o nadzór i dopuszczenie do użytkowania - tak naprawdę zawracanie dupy ale niestety może być kosztowne

Offline tomasko

« Odpowiedź #37 dnia: 12 Listopada 2015, 23:18:44 czas Polski »
budynek gospodarczy na mieszkalny?? uuu.. masakra.. nie przyznawaj się czasem, idz w zaparte że to letnia kuchnia czy coś takiego.. w sumie to nie ma na budowach teraz nadzoru (w śnsie że sami nie przychodzą) chyba że ktoś podpieprzy.. bo to zmiana charakteru użytkowania - kupa problemów, kiedyś ża legalizację były opłaty liczne w dziesiątkach tysięcy złotych, teraz trochę mniej - chyba coś koło 5ciu.. podniesienie dachu i dobudowanie na pewno na pozwolenie bo to zmiana konstrukcyjna.. jak taki ganek jest dozwolony to ja przy okazji robienia projektu bym go dorysował jak jest i od razu z dachem pozwolenie zrobił (że niby podnosisz dom, dach i ganek dobudowujesz)..

Czyli rozsądniej by było nic nikomu o budynku gospodarczym nie mówić,a ganek który już stoi dobre parę lat przy robieniu mapki na dach dodać  jako teraz postawiony i nic nikomu nie mówić ile już tak stoi.

A czy podczas robienia nowej mapki czy nikt nie chodzi w koło domu i nie zagląda we wszystkie kąty?

Offline arturs

« Odpowiedź #38 dnia: 13 Listopada 2015, 00:02:33 czas Polski »
najczęściej nie.. bo mapę do celów projektowych bierze ze starostwa i jak nie ma tyczenia to się nie pojawia na działce bo i po co?
a ganek nie dodawać jako postawiony bo tak się nie da, ale jak się da to zrobić że go teraz też dobudowujesz..