28 Kwietnia 2026, 19:16:50 czas Polski

Autor Wątek: Holzmann Kap 305jl i pokrewne-opinie tych co mają i używają  (Przeczytany 19789 razy)

Offline MarkiZ1231

Holzmann Kap 305jl i pokrewne-opinie tych co mają i używają
« dnia: 01 Sierpnia 2017, 11:28:32 czas Polski »
 Ukośnice to temat rzeka. Przeczytałem już cały internet i jestem głupi.
Może za dużo czytam zamiast po prostu kupić, ale taka moja wada niestety- nie lubię szmelcu.
Wiadomo że nigdy nikt nie powie która jest wystarczająco dobra [oprócz oczywiście Kapexa- najczęściej wymieniana, ja jej nie widziałem i nie zamierzam kupować] .
A jeśli już ktoś napisze dobrą opinie o tym co ma i mu służy to za chwilę następny forumowicz wyda opinię zupełnie sprzeczną jakby mieli zupełnie inne maszyny . I mętlik w głowie jak był tak i jest...

Ja ostatnimi czasy choruję na ukośnicę, która z racji budowy domu bardzo by mi się przydała.
Gdyby w moich planach było tylko cięcie listewek i małych kantówek pewnie rozglądał bym się za średnicą tarczy 210 i pewnie coś ze średniej półki cenowej [ albo parkside z lidla z dobrą tarczą]..ale plany są większe:
Planuje samemu wykonać drewniany ganek ,a właściwie cały drewniany front domu na  słupach 16x16 dł.5m i belkach balkonowych 12x24 więc przekroje duże. Oprócz tego konstrukcja tarasu i zadaszenia też na podobnych przekrojach. Balustrady drewniane [grube] , podbitki , szalówka na szczytach itp. czyli sprzęt musi być wystarczająco dobry i trwały a cięcia w miarę precyzyjne [jak na ciesielkę] .
      Nie planuję wykonywać mebli na sprzedaż , co najwyżej stół warsztatowy na własne potrzeby. Do meblarstwa zakupię [ kiedyś kiedyś-czas bardzo odległy bliżej nieokreślony] jaką przyzwoitą piłę ze stolikiem. Najbliższy plan to ukośnica z posuwem do cięć poprzecznych i skośnych a może chwilę później zagłębiarka z szyną SP6000 Makity lub coś podobnego. Myślę że na moje potrzeby i z tym co już mam wykonam większość potrzebnych [i hobbystycznych] prac przydomowych.

Moje wymagania są chyba jasno sprecyzowane:
-tarcza 300mm ponieważ lepiej przeciąć przekrój 12cm za jednym posunięciem niż przekładać 5metrowy słup
-jakość taka żebym mógł przeciąć duży przekrój np 12x20 a kąt 90stopni nie był kątem 92- czyli sztywność konstrukcji musi być.
Poza sztywnością maszyna musi mieć możliwość wyregulowania kątów.
- silnik mocny
- gwarancja  i dostępność serwisu i części

Zawsze oceniam stosunek jakości do ceny- mogę zapłacić więcej za coś trochę lepszego ale kasa na drzewach nie rośnie a sprzęt profesjonalny drogi więc w najdroższe nie celuję [choć chciałbym]           

Długo szukając i eliminując najtańsze marketówki wstępnie skierowałem się ku Metabo KGS 305 lub Holzmann Kap 305Jl.
Metabo widziałem i dotykałem w sklepie i nie odniosłem wrażenia że to jest coś dużo lepszej jakości od tańszych ukośnic a kosztuje około 1700, poza tym silnik z prawej strony i pochył jednostronny.
Holzmann wpadł mi w oko po recenzji na YT Kolegi robiącego pasieki i się nim zainteresowałem. Serwis jest, części są, najlepiej sprzedająca się duża ukośnica na allegro [taka moja obserwacja] no i 1100zł. Na DiD kilka osób się o niej wypowiadało.

Miałem już kupić Holzmana ale postanowiłem jednak wypożyczyć z wypożyczalni  od znajomego ukośnicę DeWalt DWS780 aby przetestować i poznać możliwości sprzętu,  przy okazji zrobienia placu zabaw dla syna. I teraz już chyba mam punkt odniesienia i wymagania.... a niestety to sprzęt za ponad 3500
Trochę się rozpisałem ale to po to aby nakreślić czego oczekuję.
Uwaga. Kupując  ukośnicę za 1100-2000 liczę się z tym ze nie będzie to dewalt i trzeba będzie powalczyć z kątami i częściej je korygować.

Proszę w tym wątku o opinię posiadaczy Holzmana kap 305Jl i pokrewnych Vandera707, KGZ 305 E HOLZSTAR i ich klonów.
Jeśli ktoś miał porównanie tych ukośnic do innych to również proszę o za i przeciw.
Proszę opisać do czego ich używacie i jakie wady dało się zauważyć.

Skupmy się na tej grupie cenowej bo myślę że jest to dylemat dla wielu garażowych cieśli i stolarzy.

sgt_raffie

• Gość
Odp: Holzmann Kap 305jl i pokrewne-opinie tych co mają i używają
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2017, 11:47:33 czas Polski »
Ile masz miejsca kolego?
Jak szukasz czegos faktycznie wielozadaniowego i masz miejsce to moze zastanow sie nad pila radialna??
Cos tego typu: https://www.olx.pl/oferta/pila-radialna-dewalt-kapowka-ukosnica-elu-makita-1-5hp-45cm-ciecia-CID628-IDmSxL8.html#fce73190ca

(pierwszy link z brzegu).

Uzywka miesci sie w budzecie, ma duzo wieksze mozliwosci niz typowa ukoscnica. Z wad no to wiadomo - uzywka wiec trzeba kupic dobra i ogarnac. No i ponoc wystarczy na nia zle popatrzec i juz palce leca. Ale to luzny pomysl bo widze, ze chcesz raczej maszyne nowa.

Dla mnie, w rozmiarze przez Ciebie podanym, bezkonkurencyjny jest Bosch GCL 12 GDM ale to juz inny budzet (choc i tak stosunek jakosc/cena ma swietny).

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2017, 11:55:44 czas Polski »
Miejsce to jedna sprawa bo docelowo będzie stała w garażu na stałym miejscu, czasem jednak wyjście z nią na zewnątrz lub wniesienie na piętro będzie niezbędne, więc piła radialna odpada. Poza tym częste zmiany kąta i zagłębienia chyba są prostsze i szybsze  w ukośnicy [nie widziałem na żywo piły radialnej- więc nie wiem]. Ze względu na mobilność-raczej ukośnica. Może być ciężka bo nie będzie często transportowana.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2017, 11:57:16 czas Polski »
Bosch o którym piszesz jest świetny ale....rozmiawajmy o niższym pułapie cenowym aby za bardzo nie rozbiegać się w temacie

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2017, 18:33:01 czas Polski »
Nie ma na forum użytkowników ukośnic o których pisałem? Czy kilka dni to za wcześnie na odpowiedzi? Poczekamy zobaczymy.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2017, 17:56:50 czas Polski »
Coś posiadacze Holzmanna kap305jl nie wypowiadają, pewnie korzystając z dobrej pogody majsterkują na całego. Ja korzystając dziś z chwili wolnego wybrałem się do Castoramy aby przyjrzeć się bliżej metabo KGS254m. Pogodziłem się już z tym ze ma mniejszą głębokość cięcia i grubsze belki trzeba ciąć na 2 razy. Zmierzyłem wysokość piły w najwyższym położeniu i wyszło 14,5cm. Czyli maksymalne wysokość ciętej belki lub wygodnego jej gniazdowania to 14cm max, Dla mnie za mało. Jakaś inna ukośnica stojąca obok z tą samą wielkością tarczy unosiła się na 20cm, ale była kiepska całkiem.
Sprzedawca pokazał mi też najnowszą ukośnicę MacAlister z tarczą 305. Ma ona napęd na pasku, pochylanie obustronne,softstart, laser dwuwiązkowy i oświetlenie materiału ledami.  Najfajniejsze w niej jest to że jest w miarę sztywna bo prowadnice ma podparte z obu stron jak Vander 707 czy Holzstar.
Jedyne co mi się nie podobało to dźwięk przy starcie piły, jakby trochę rzęziła....ale może się czepiam...no i laser położony w miejscu odbioru wiórów pewnie skłonny do zalepiania.
Może ktoś już ma jakieś pierwsze wrażenia po kupnie tej piły lub dokładniej się jej przyjrzał w Casto i widzi więcej minusów jak ja....nie mam kompletnie żadnego doświadczenia z MacAllisterem więc nie wiem czy warto. W załączniku jedyne zdjęcie jakie zrobiłem, na stronie Casto nie znalazłem tej ukośnicy. cena 1098zł

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2017, 19:50:30 czas Polski »
Ja mam holzman kap 305.
Co prawda nawet nie miałem czasu zeby dłużej na niej popracować, ale zadowolony jestem z zakupu 👍
Postaram się jutro więcej napisać

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2017, 22:46:46 czas Polski »
marcin6391
Dzięki za odzew...w końcu ktoś
proszę opisz minirecenzję w której
1.opisz porównanie do innych ukośnic jeśli miałeś z nimi styczność....jakie za a jakie przeciw wobec innych...ja mam tylko porównanie tylko do DeWalt780 więc jest to mało miarodajne porównanie
2 opisz jaką tarczą tniesz...tą w komplecie czy jakaś cmt, bosch lub jakiś inny kozak....kupiłem na próbę do stołowej [mało precyzyjnej- małe bicie na wałku, nie mierzę do setek ] tarczę Cmt 260 60zębów  3,2 rzaz  i jest extra ponad moje oczekiwania..cięcie super czyste nawet przy małych obrotach i biciu....ale 188zl :(
3 praca silnika, ostatnia piła której słuchałem to macalister w Casto...trochę to jakby rzęziło, ale softstart działał dobrze....ale znow jest porównanie do deWalta więc znów nie miarodajne
4 Jak to się sprawuje przy cięciu np krawędziaka 10x10cm na cienkie plastry, czy nie czujesz że piła schodzi w bok o 2mm, ukosuje pod wpływem sił.
5 Czy gniazdowałeś grube kantówki, czy jest powtarzalność głębokości gniazdowania, czy jest różna pod wpływem nacisku...np o 2mm
6 Powtarzalność kątów...możliwości kalibracji, regulacji itp.....ukośnicę za 1000 mogę ustawiać 10razy częściej niż ukośnicę za 3500...ale czy się da.... czy producent dał szansę?:)

wymyśl minusy...wiem ze każdy swoje chwali ale nie ma o tych ukośnicach miarodajnej opinii w necie , a wiadomo że handlowiec zawsze powie Ci to co mi czyli "proszę Pana , to jest nasz najlepszy produkt, zero zwrotów reklamacyjnych...." jakbym pracował w handlu to też bym tak powiedział

rozpisałem się...koniec...dam szansę tym co mają

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2017, 06:20:03 czas Polski »
Spoko. Tylko cienko u mnie znów z czasem - sporo delegacji...
Po niedzieli spróbuję (chyba,że dziś wrócę w miarę wcześnie)

Offline jarkos13

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:51:14 czas Polski »
Witam podpiąć się chciałem pod ten wątek o H. KAP 305 coś więcej marcin6391 możesz o tej ukośnicy napisać? Na  przykład to o czym pisał MarkiZ1231.

Offline jarkos13

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:53:31 czas Polski »
Coś nieskładnie mi te zdanie wyszło ::)