30 Kwietnia 2026, 19:28:30 czas Polski

Autor Wątek: Jaki laptop kupić?  (Przeczytany 5886 razy)

Qiub

• Gość
Odp: Jaki laptop kupić?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpnia 2017, 11:38:16 czas Polski »

Offline L4

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpnia 2017, 11:50:43 czas Polski »
w Polsce czeka Cie ladowarka no i wyjdzie nieduzo mniej niz w Pomrocznej ;D

Przejściówka lub koniczynka za 3 zł...

Wielkie dzieki teraz już wiem na co ma patrzeć przy szukaniu komputera.

Patrz tylko na elementy które trudno wymienić (matryca/procesor). Dysk i pamięć zwykle można samemu wymienić (choć ostatnio też się zdarzają restrykcję ale to w wyższej klasy komputerach głównie).

Jak chcesz mieć sprzęt na lata, to licz się z wydatkiem koło $500.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Sierpnia 2017, 12:02:22 czas Polski »
Przejściówka lub koniczynka za 3 zł...
...a tam nie mają innego napięcia?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Sierpnia 2017, 12:05:05 czas Polski »
Niedawno kupiłem laptopa Lenovo do internetu... Takiego lapka można kupić do 1500zł. Kupiłem  z z dyskiem HDD 1T bo na dysku chcę trzymać też zdjęcia, na SSD się nie zmieszczą a biegać wszędzie z dyskiem zewnętrznym mi się nie chce. Jest czarny ;D, śmiga aż miło. System W10 startuje szybko, na dysku około 750G zdjęć, niewiele dłużej niż SSD.

Większość zasilaczy chyba jest już na 110-230V. Jeśli masz dokupić zasilacz, to nie wiem czy jest sens kombinować, koszty wyjdą podobne. W przypadku awarii sprzętu niepotrzebne kłopoty
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 12:06:51 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline L4

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Sierpnia 2017, 12:20:51 czas Polski »
...a tam nie mają innego napięcia?

Jeszcze się nie spotkałem z zasilaczem który by nie był uniwersalny. Za dużo kłopotu dla producenta...

Offline jaro710j

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Sierpnia 2017, 12:21:58 czas Polski »
Ludzie dzielą się na tych co robią backupy i będą robić backupy  8)
Patrz tylko na elementy które trudno wymienić (matryca/procesor). Dysk i pamięć zwykle można samemu wymienić (choć ostatnio też się zdarzają restrykcję ale to w wyższej klasy komputerach głównie).

Jak chcesz mieć sprzęt na lata, to licz się z wydatkiem koło $500.
I tym można podsumować wybór laptopa  :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Sierpnia 2017, 16:29:12 czas Polski »

Ale backup masz? ;)

Oczywiście, na dwóch zewnętrznych dyskach i laptopie
Zasadę mam bardzo prostą, w nikonie mam dwie duże karty na których zapisuje zdjęcia w systemie duplikatu, czyli na jednej i drugiej karcie zapisuje każde zdjęcie z automatu. Gdy kończy mi się miejsce na kartach to zrzucam też zdjęcia na laptopa i oba dyski. Do póki nie zapiszę na dyski, nie kasuję kart w aparacie. Musiałby być kataklizm, abym stracił zdjęcia z obu kart i 3 dysków naraz ;D
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 16:35:33 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline tomasko

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sierpnia 2017, 09:15:24 czas Polski »
Ok.
Dziękuję za wszystko  8)

A mam pytanie czy to prawda że procesor w komputerze zawsze wykorzystuje po równo każdy ze rdzeni?
NP. 4 rdzeniowy 2Gh wykorzysta każdy ze rdzeni w 50% , a 2 rdzeniowy 3 Gh w 80%
Taki sam program włączony w tym czasie.

Tak mi powiedział elektromechanik komputerowy.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2017, 09:23:51 czas Polski wysłana przez tomasko »
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sierpnia 2017, 10:30:57 czas Polski »
A mam pytanie czy to prawda że procesor w komputerze zawsze wykorzystuje po równo każdy ze rdzeni?
NP. 4 rdzeniowy 2Gh wykorzysta każdy ze rdzeni w 50% , a 2 rdzeniowy 3 Gh w 80%
Taki sam program włączony w tym czasie.

Tak mi powiedział elektromechanik komputerowy.

lo kuwa ... leglem ;D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Sierpnia 2017, 10:37:10 czas Polski »
elektromechanik komputerowy
A co to takiego?

Offline L4

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Sierpnia 2017, 11:53:06 czas Polski »

Nie.

Zwykle to jednak (zwłaszcza przy prostszych sprawach) jeden program = jeden rdzeń. Dlatego np 1 rdzeniowy procesor 3GHz może być szybszy niż 4 rdzeniowy 2GHz. Dopiero jak się program nauczy korzystać z tych rdzeni (albo system rozdziela więcej programów między rdzenie) to wielordzeniowość nabiera sensu.
Dodatkowo, procesory mają swoje ulubione rdzenie tak jak rodzice mają ulubione dzieci i z niektórych są bardziej dumne niż z innych bo jednak trochę więcej Ghz wyciągają.

Inna sprawa, że te GHz to może być taką prędkość maksymalna procesora osiągana tylko na prostych odcinkach przy bezchmurnym niebie. Przy normalnej jeździe system może ograniczać procesor do sporo niższych prędkości żeby się nie przegrzał na przykład.

Offline jaro710j

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpnia 2017, 18:20:25 czas Polski »
Warto dodać, że zdecydowana większość programów jest jednowątkowych. To czy program jest wielowątkowy zależy od tego czy programista (lub oczywiście zespół) uznał, że będzie to przydatne i przedewszystkim zaprojektował program tak, aby skorzystać z mechanizmów wielowątkowości. A co do przedmówcy:
1. w jednym cyklu jest wykonywana tylko jedna instrukcja na rdzeń. Pewnie chodziło Ci o to, że kilka wątków jest wykonywanych "jednocześnie" w obrębie jednego procesu.
2. Długich obliczeń nie rozbija się na poszczególne wątki. Opłaca się dopiero przy operacjach o dużej złożoności czasowej, jeśli algorytm na to pozwala, użyć akceleracji GPU.
Zresztą akcelerację warto stosować dopiero do fizyki w grach czy grafiki w CAD czy photoshopie. W innych zastosowaniach domowych jest mało prawdopodobne obliczanie czegoś na tyle długo, aby programiście opłacało się bawić w dodawanie wielowątkowości. Już nie mówiąc o tym, że niektórzy programiści nawet się nie bawią aby użyć najszybszego algorytmu, bo i tak to potrwa tak krótko, że po co :)

Warto pamiętać, że proces i wątek znacznie się różnią. Proces ma własną przestrzeń adresową. Zazwyczaj jest jeden proces na program. Przełączenie pomiędzy jednym wątkiem a drugim jest znacznie krótsze niż przełączenie procesów. Wątków natomiast może być mnóstwo w zależności od konieczności, ale wszystkie są w obrębie jednego procesu i posiadają wspólną przestrzeń adresową i jak się dobrze nie przemyśli programu to mogą wystąpić konflikty pamięci.
Najczęściej jeden wątek na GUI, a akcje wywołane w GUI jeśli wymagają sporo czasu puszcza się w nowy wątek. W ten sposób użytkownik może swobodnie dalej pracować a reszta się dzieje w tle programu.

Do kolegi 2 niżej:
1. Program sam się nie nauczy korzystać z rdzeni. Albo programista to zaimplementował, albo nie. Informatyka to nie filmy sci-fi, gdzie roboty się "buntują". Każdy komputer postępuje według określonego programu i każdy nawet najbardziej "inteligentny system" miał wybitnie mądrego gościa który opracował algorytm tej inteligencji ;)
2. Procesor nie ma ulubionych rdzeni. Po prostu korzysta zazwyczaj z tego podstawowego (czyli jak to zwykle w informatyce oznaczonego jako 0). Jeśli może to wtedy używa innych. A jeśli aktualnie używane programy tego nie wymagają to pozostałe czekają.
3. Jeśli procesor nie jest przegrzany i ma wystarczające zasilanie to w każdym momencie jest w stanie wskoczyć na maksymalne taktowanie. Tyle, że teraz producenci procesorów umieszczają mechanizmy oszczędzania energii i bardzo często procesor chodzi na 1/3 swojego taktowania. I wiele razy w ciągu sekundy może się przestroić.

A elektromechanik komputerowy to mistrzostwo  ;D

Btw. Chyba trochę odbiegliśmy od tematu :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Sierpnia 2017, 18:45:11 czas Polski »
Wielowątkowość na tym forum zawsze jednak zmierza do offtopu ;)

Offline L4

« Odpowiedź #28 dnia: 17 Sierpnia 2017, 18:57:14 czas Polski »
Do kolegi 2 niżej:
1. Program sam się nie nauczy korzystać z rdzeni.

"Sam" to sobie kolego sam dopowiedziałeś :-).

2. Procesor nie ma ulubionych rdzeni. Po prostu korzysta zazwyczaj z tego podstawowego (czyli jak to zwykle w informatyce oznaczonego jako 0). Jeśli może to wtedy używa innych. A jeśli aktualnie używane programy tego nie wymagają to pozostałe czekają.

Oczywiście. Wszystkie rdzenie są równe. *Wink* *Wink*.
Intel Turbo Boost?

3. Jeśli procesor nie jest przegrzany i ma wystarczające zasilanie to w każdym momencie jest w stanie wskoczyć na maksymalne taktowanie. Tyle, że teraz producenci procesorów umieszczają mechanizmy oszczędzania energii i bardzo często procesor chodzi na 1/3 swojego taktowania. I wiele razy w ciągu sekundy może się przestroić.

Właśnie o tym piszę, że procesor może za bardzo nie mieć opcji "nie jest przegrzany" kiedy producent laptopa zakłada tryb TDP-down jako standardowy.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Sierpnia 2017, 20:11:42 czas Polski »
Wielowątkowość na tym forum zawsze jednak zmierza do offtopu ;)
Panowie, bez urazy ale... zaczęło się od tego, że komputer miał być z tych tańszych i tylko do internetu ;D ;D ;D... a rozważania jak nad maszyną kontrolującą lot rakiety w kosmos... czyli nie miał być z tańszych i tylko do internetu ;D, bo do takich celów w zasadzie każdy Lenovo do 1500zł się nadaje. taka jest rada informatyka-programisty ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2017, 20:15:24 czas Polski wysłana przez kwita »