19 Kwietnia 2026, 16:50:49 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie piły japońskiej  (Przeczytany 10483 razy)

Offline rafalx

Ostrzenie piły japońskiej
« dnia: 15 Sierpnia 2017, 21:21:56 czas Polski »
Hej,przywiozłem sobie z Japonii piłę ale używaną(w sklepie ze starociami)ale przydałoby się ją podostrzyć.Przy drobnym zębie potrzebny byłby pilnik o przekroju rombu i o bardzo ostrym kącie.Gdzie taki dostać albo w ogóle jakby ktoś miał jakieś doświadczenia, to proszę o garść porad.
Pozdrawiam
Rafał Ulfig

Offline Lutek

Odp: Ostrzenie piły japońskiej
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2017, 13:21:48 czas Polski »
, to proszę o garść porad.

Dwie porady.
Do ostrzenia małych pił dobre są pilniki iglaki z powłoką diamentową kpl 6 szt kosztuje 20 zł.
Nie bać się ostrzyć pił o zębach hartowanych.
Zęby do cięcia poprzecznego (najczęściej z trzema krawędziami ostrzonymi) ostrzyć płaskim iglakiem tylko jedną krawędź, tę najmniejszą
Przy drobnym uzębieniu od 10 tpi robotę znakomicie ułatwia lupa zegarmistrzowska lub inna.
Powodzenia.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2017, 17:20:02 czas Polski »
Witam,
w poniższym linku zakupisz odpowiedni sprzęt do ostrzenia pił japońskich.
http://www.toolsfromjapan.com/store/index.php?main_page=index&cPath=346_347
Jeżeli chodzi o samo ostrzenie, to najlepiej włożyć taką piłę pomiędzy dwa "klocki" drewna (na wysokości "zębów") i całość np. zacisnąć w imadle i wtedy ostrzyć.
Pozdrawiam,
Marek

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2017, 18:15:57 czas Polski »
w poniższym linku zakupisz odpowiedni sprzęt do ostrzenia pił japońskich.

Nie bardzo widzę sens w podsuwaniu linków do sklepów w Japonii, no ale to już rzecz gustu . :D.
Jeśli chodzi o główne pytanie w wątku to sprawdź na stronie BEFAMY, oni robią różne pilniki do ostrzenia ręcznych pił do drewna.
Może uda Ci się coś dobrać. Jeżeli nie ,to pozostaje Ci zakup kompletu iglaków diamentowych , mam taki komplet i są w nim dwa o ostrym kącie.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 18:17:58 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline rafalx

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2017, 18:37:47 czas Polski »
Cześć,dzięki za podpowiedź,znalazłem coś takiego
http://www.bahco.com/pl-pl/p/double-edge-saw-file-wasa/a3-a7-99-28-6f-39-86-b9-c4-68-9f-63-c6-47-a8-91/ nie wiem czy będzie idealny,ale coś mi się widzi że może być problem ze znalezienia pilnika odpowiedniego do takiego uzębienia ale myślę że po zastosowaniu (prawie) idealnego narzędzia może się tylko trochę zmienić kąt zębów,ale to chyba nie jest jakąś tragedią,no chyba że się mylę?
A co do kupowania na ebay-u to nie ma szpasu,zresztą cena jaką zapłaciłem za tę piłę nie pokryła by mi nawet przesyłki z ebay,wyszperałem też dwa fajne dłuta :)
Znalazłem jeszcze coś takiego
http://www.visla.pl/att/pilnik-slusarski-nozowy-rpsg-100-3-7347.jpg
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 18:53:22 czas Polski wysłana przez rafalx »
Pozdrawiam
Rafał Ulfig

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:05:21 czas Polski »
Nie wiem czy jest sens kupować takie pilniki, może po prostu kupić komplet iglaków, i oba te pilniki tam występują. Mam ten pilnik bahco, ale jest dość duży i nie idzie go wcisnąć w małe ząbki piły. Tak, że pozostają tylko iglaki.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:11:37 czas Polski »
Jeżeli chodzi o samo ostrzenie, to najlepiej włożyć taką piłę pomiędzy dwa "klocki" drewna

Na tej zasadzie robi się odpowiedni przyrząd do ostrzenia.
Pragnę zauważyć ,że ostrzenie to nie tylko pilnik , ale też odpowiednie rozwarcie zębów . To ono sprawia ,że ostatnie wypite piwo nie wychodzi nam skronią.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2017, 13:54:24 czas Polski »
Sklep w Japonii to może za daleko, a w Nemczech może być?
Tutaj mają takie pilniki: https://www.feinewerkzeuge.de/euroscha.html
Mam jeden taki pilnik, ale że moje japońskie piły mają hartowane zęby, to nie był jeszcze używany. Co mogę powiedzieć to, że żaden iglak jaki miałem w ręce nie ma tak małego kąta i jest tak "ostro" zakończony w tym kącie.

Offline Lutek

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2017, 02:56:12 czas Polski »
Iglakiem płasko-półokrągłym naostrzysz całą płaszczyznę w pile o 7 tpi o 11 tpi już nie wejdzie. Pilnik rombowy ma kąt chyba ok.30 stopni, mój o długości 140mm nie wchodzi do końca w pile 11tpi. W pile 7 tpi jest  OK.
Powtórzę się, w piłach z zębami o trzech krawędziach ostrych dla uzyskania dobrego rezultatu wystarczy podostrzyć jedną krawędź, dostępną łatwo każdym pilnikiem. Trzeba pilnować tylko, by jednocześnie nie ostrzyć innej krawędzi (poprzedniego zęba)
Rozwierać zęby udaje się śrubokrętem, najlepiej trochę podszykowanym pilnikiem. Za mocno rozwarte zęby łatwo dostrzec a w trakcie prób cięcia łatwo zlokalizować i można im kazać się schować. :) albo młoteczkiem albo tym samym śrubokrętem. Naprawdę da się. :)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2017, 09:37:19 czas Polski »
Rozumiem, że tym płasko-półokrągłym starasz się nie pracować powierzchnią okrągłą.
Japońskich zębów nie ostrzyłem jeszcze nigdy pilnikiem - moje piły mają hartowane zęby.
Co ostatnio zrobiłem, to był taki mały eksperyment ze starszą piłą stanleya z takimi zębami. Zęby były tępe, bo jakiś ku..as przejechał nią po gazobetonie. Te górne powierzchnie zębów przejechałem cienką tarczą zamocowaną w proxxonie. To była taka cienka tarcza do przecinania, nie diamentowa. Wyszło nawet nieźle i po tej operacji piła cięła dużo lepiej, ale z rozwieraniem to już gorzej, bo próba na hartowanych zębach skończyła się porażką.