29 Kwietnia 2026, 12:26:52 czas Polski

Autor Wątek: Szafka 60x60 plus front ze sklejki??  (Przeczytany 9524 razy)

Offline Strużyn

Odp: Szafka 60x60 plus front ze sklejki??
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpnia 2017, 11:13:00 czas Polski »
Ciekawe rozwiązanie uchwytu frontu. Nie za cienko tam zostawiłeś? Czym frezowałeś ?

A tutaj znany i przydatny pomocnik do nawiercania sztorców płyt po środku.
https://www.kammar24.pl/wolfcraft-przyrzad-do-polaczen-kolkowych-wf4640000-p-5985.html

Offline MarekET

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2017, 11:15:52 czas Polski »
Poza uważnym
trasowaniem - są jakieś narzędzia/sztuczki żeby trafić wiertłem w środek półki a nie obok? I żeby do tego była prostopadła?

Oczywiście że są narzędzia pomocne w łączeniu pod kątem prostym np. takie "krzyżowe" ściski - http://salonnarzedzi.pl/img/leoblog/b/lg-b-sciski3.jpg  - mając dwa takie [ dwa bo można łatwo złapać z dwóch stron ]  ustawisz sobie równo dwa boki a później już nie powinno być problemu z wyznaczeniem środka samej płyty . No i najpierw wiercenie cienkim wiertłem , jakby sondowanie gdzie trafisz później poprawka już takim jak trzeba .
Plus ten pomocnik co pokazał Strużyn,  lub cała masa podobnych pomocników które da się kupić do wiercenia otworów w płycie .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2017, 11:22:42 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline kps

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Sierpnia 2017, 11:05:41 czas Polski »
Eee spoko wyszlo ;)
Tylko sklejke masz liściasta a nie iglasta, dlatego inny słój. Ale brzoza tez jest spoko.
Zawsze możesz kupić w mrowce, 4mm iglastej i przykleić na przód.
Ja mam podobnie zrobione szafki w warsztacie

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline piachoo

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sierpnia 2017, 23:05:51 czas Polski »
Ciekawe rozwiązanie uchwytu frontu. Nie za cienko tam zostawiłeś? Czym frezowałeś ?
okazuje się, że nie za cienko :) Chciałem zebrać połowę grubości, ale ogranicznik głębokości w mojej megamaszynie za 100pln się omsknął i zjechałem prawie na wylot. Całe szczęście zostało 2 mm i generalnie wygląda jakby się miało trzymać.

Narzędzie - ręczna frezarka ferm 900W (taka z okrągłymi gałkami w każdym markecie), frez dwupiórowy 8mm plus szablon z MDF

A tutaj znany i przydatny pomocnik do nawiercania sztorców płyt po środku.
https://www.kammar24.pl/wolfcraft-przyrzad-do-polaczen-kolkowych-wf4640000-p-5985.html
znam, widziałem. Dla mnie drogo. Za tyle wolę ścisk, bo mam cztery. Jutro wrzucę do SAMów moją wariację na temat.

Offline piachoo

« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2017, 00:06:33 czas Polski »
Mogę spytać dlaczego dałeś półkę na stałe?
Szczeze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym tylko zgapiłem z pierwszej szafki kuchennej z brzegu. A ta akurat miała tak.

i jak będziesz wieszał szafki, tzn w jaki sposób?
zawieszki plus szyna. W początkowym okresie będą wisiały w bloku z płyty, więc bez regulacji nie ma opcji powieszenia
no i czekamy na finalna realizację :)
a ja :)

Offline piachoo

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Września 2017, 21:31:50 czas Polski »
pytanie dodatkowe - jak uzyskać taki efekt na froncie jak na pierwszym zdjęciu? Sklejka iglasta plus co? Bejca bezbarwna?

Druga rzecz - szafki te za dwa-trzy lata mają stać się szafkami kuchennymi i wówczas ma dojść jeszcze kilka sztuk. Czy w związku z tym mam przez ten czas mieszkać z wielką płytą sklejki w pokoju żeby kolor był równy? Czy zabezpieczyć tak samo i do suchej piwnicy? Trochę sie boję, że się wygnie..

Z góry dzieki,

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Września 2017, 21:57:22 czas Polski »
A nie możesz za kilka lat zrobić po prostu całkiem nowego kompletu i olać ten zrobiony mebel? Kupisz wtedy nowy materiał żeby był jednolity i tyle. Już nie raz coś się zostawiało bo się przyda na coś innego, a jak przyszło coś zrobić to się okazywało że materiał do wyrzucenia.

Offline piachoo

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Września 2017, 09:05:58 czas Polski »
A nie możesz za kilka lat zrobić po prostu całkiem nowego kompletu i olać ten zrobiony mebel? Kupisz wtedy nowy materiał żeby był jednolity i tyle. Już nie raz coś się zostawiało bo się przyda na coś innego, a jak przyszło coś zrobić to się okazywało że materiał do wyrzucenia.

Pewnie racja. NIe am sensu kupowac na wyrost. Póki co - zamówiłem materiał, tylko co z tym wykończeniem powierzchni?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2017, 12:59:33 czas Polski »
600x600 to małe fronty. 2 zawiasy w zupełności wystarczą.

Mam u siebie takie fronty na 2 zawiasach. Zawiasy są na tyle "miękkie" że front lekko opada. Myślisz, że to kwestia słabych zawiasów (GTV)? A może są na rysnku jakieś plasticzki które przy zamknięciu stabilizują front na swoim miejscu?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2017, 13:08:13 czas Polski »
. Myślisz, że to kwestia słabych zawiasów (GTV)?

W nawiasie zawarłeś odpowiedź na swe pytanie ;)

Ponawiam więc co napisałem: dwa zawiasy w zupełności wystarczą. Dodam tylko, że normalne zawiasy. Już nie będę firmy podawał bo każdy wie o co chodzi ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2017, 13:17:21 czas Polski »
No właśnie, czyli tak jak myślałem - zmienić je na najtańsze (?) Blumy.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Września 2017, 13:21:16 czas Polski »
A co zrobić jak wkręty nie trzymają już zawiasów? Co chwila dokręcane, ale podejrzewam że otwór się deko wyrobił. Zakleić, poczekać, nawiercić 2 mm i wkręcić w tą reperaturkę? Teoretycznie mogę wysunąć szafkę i dać na wylot śrubkę  ;D bo i tak boku nie widać bo po lewej jest zmywarka w zabudowie  ;) 

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Września 2017, 13:24:13 czas Polski »
zastosować odpowiedni wkręt, czyli ojro wkręt :P.
A jak wyrobiła się dziura, to pomieszać wióry z klejem dwuskładnikowym, zalepić co trzeba i potem wiercić świeżą dziurę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Września 2017, 14:11:03 czas Polski »
A po co bawić się w mieszanki ? Nawiercić, wkleić kołek, wyrównać i dziękuję. A jeśli było na wkręty to żeby podmienić na ojro potrzeba deczko innego prowadnika.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Września 2017, 14:44:54 czas Polski »
Był zwykły żółty wkręt i tyle. Ten ojro wkręt czyli eurowkręt to jest to?

Podpasuje średnica do zwykłego zawiasu? Bo nie wiem czy nie za gruby będzie.