24 Kwietnia 2026, 10:37:27 czas Polski

Autor Wątek: Elektryka - jak usunac autowylaczanie odciagu?  (Przeczytany 2413 razy)

Offline Jakacor

Elektryka - jak usunac autowylaczanie odciagu?
« dnia: 19 Sierpnia 2017, 00:12:55 czas Polski »
Panowie pomoc potrzebna od zaraz:)

W moim odciagu (holzmann abs3880) jest zainstalowany taki wlacznik, ktory w przypadku braku napiecia wylacza urzadzenie tzn. gdy odciag jest wlaczony a zabraknie pradu to po wlaczeniu pradu odciag sie sam nie uruchomi - trzeba go wlaczyc ponownie.

Chcialbym natomiast podpiac odciag do zdalnie sterowanego gniazdka ale powyzsze zabezpieczenie psuje cala robote bo jak pilotem wylacze prad i ponownie pilotem prad wlacze to odciag nie odpala.

Rozebralem lekko pudelko z elektryka (to co sie dalo rozkrecic) i sytuacja wyglada tak:

Dwa biale luzne kable byly podpiete do niebieskiego i brazowego na dole. Po ich rozlaczeniu odciag pracuje tylko gdy trzymam wcisniety zielony przycisk wlaczenia.

Macie pomysl jak to pospinac zeby odciag wlaczyc raz na zawsze?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Elektryka - jak usunac autowylaczanie odciagu?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2017, 01:37:07 czas Polski »
Po prostu go usuń i zainstaluj wtyczkę.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2017, 08:08:30 czas Polski »
Czyli podpiac sie do czerwonego i niebieskiego a biale olac?

Offline drhambone

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2017, 09:28:42 czas Polski »
Dokładnie jak pisze orb, ten przycisk działa na zasadzie przekaźnika elektromechanicznego, jeden styk normalnie otwarty (zielony) załącza go, drugi służy do podtrzymania napięcia na cewce przekaźnika już załączonej, trzeci normalnie zamknięty (czerwwony) rozłącza napięcie na cewce. Czyli samo majstrowanie przy przewodach nic nie zmieni.
Albo podłączysz to na sztywno z pominięciem przycisku (nie polecam), albo zamontujesz tam jakś prosty włącznik ON/OFF (bistabilny). W takim układzie jak ten, zawsze po zaniku zasilania odciąg się wyłączy.

Pozdrawiam

Offline Jakacor

Elektryka - jak usunac autowylaczanie odciagu?
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2017, 10:02:45 czas Polski »
Poszedlem w podlaczenie na sztywno. Dziala. Zabezpieczenia beda dwa: przelacznik w gniazdku (on/off) + dodatkowe gniazdko zdalnie sterowane. Dziala jak trzeba:)

Dzieki.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2017, 11:21:26 czas Polski »
Ominąć jest bardzo prosto bez rozbierania. Ja zastosowałem mały klocuszek drewniany i trytytkę.
zielony przycisk dzięki temu jest cały czas włączony, a odciąg mam też do automatu podłączony.
Działa to już tak ponad 2 lata.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2017, 12:06:28 czas Polski »
Ominąć jest bardzo prosto bez rozbierania. Ja zastosowałem mały klocuszek drewniany i trytytkę.
zielony przycisk dzięki temu jest cały czas włączony, a odciąg mam też do automatu podłączony.
Działa to już tak ponad 2 lata.
:) teraz mi to mowisz?

Offline adrian_c

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2017, 11:37:03 czas Polski »