26 Kwietnia 2026, 20:28:22 czas Polski

Autor Wątek: Deski z robinii akacjowej  (Przeczytany 10800 razy)

Offline raven

Deski z robinii akacjowej
« dnia: 22 Sierpnia 2017, 07:53:16 czas Polski »
Wycięliśmy wczoraj z teściem pokaźną robinię akacjową, na oko około 45 lat. Główny pień ma na oko dobre 55cm szerokości, a może i więcej, i jest prosty. Celowo został wycięty tak, żeby przerobić go na tarcicę. Deski miały by lekko ponad 2m długości. Myślałem o wycięciu desek około 5cm, bo jeszcze nie wiem do czego będą wykorzystane.
No i teraz zaczyna się zabawa. Jak? Gdzie? Czym? Trzeba o czymś szczególnie pamiętać przy takiej robocie?

Pomysł pierwszy mam taki, żeby porozcinać tą kłodę piłą łańcuchową, ustawioną na wózku, i jechać wzdłuż. Jedyną kwestią będzie tylko równa powierzchnia, po której będzie jechał wózek oraz dopasowanie odpowienich, równych podkładek, żeby obniżać piłę. Niestety chyba wyjdzie wtedy duża strata materiału (tak mi się wydaje), ze względu na spory rzaz piły.

Pomysł drugi to dać to do jakiegoś tartaku, z tym że nie wiem ile takie coś może kosztować? Po drugie nie znam żadnego tartaku w okolicach Grodziska Mazowieckiego. Może coś podpowiecie? A może ktoś w okolicy ma możliwość to rozciąć?

Offline Maciek61

Odp: Deski z robinii akacjowej
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2017, 08:37:02 czas Polski »
żeby porozcinać tą kłodę piłą łańcuchową,
zmarnujesz materiał
Pomysł drugi to dać to do jakiegoś tartaku,
to dobry pomysł

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2017, 08:48:24 czas Polski »
Nie tnij spalinowka. Robinia to twarde drewno, ja probowalem walczyc z debina w ten sposob i byla to meczarnia.
Oddaj na traka, rob 2 calowki,

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:05:25 czas Polski »
Traka nie opłaca się do takiej ilości zamawiać...
Wrzuć na przyczepkę i do najbliższego tartaku

Offline raven

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:22:34 czas Polski »
Właśnie tak po Waszych namowach zrobię. Rozmawiałem z kilkoma tartakami, ale wszyscy się boją tej akacji. Nie mniej jednak jakieś opcje mam. pozostaje tylko wynająć przyczepę. Rozumiem, że później ułożyć te deski na przekładkach, na podłodze w garażu, i będzie ok?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:25:48 czas Polski »
A czemu w garazu?? Zrob normalny sztapel w przewiewnym miejscu, zmajstruj jakis daszek zeby sie nie lalo na wierzch i bedzie. W garazu za slaby przewiew zeby to podeschlo.
Czola desek (koncowki) pomaluj czyms. Stara farba lateksowa, woskiem, specjalnym preparatem...zeby ograniczyc pekanie.

Offline raven

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2017, 10:53:22 czas Polski »
Mieszkam w bloku, do dyspozycji mam jedynie garaż. Inaczej nie dam rady. Zanim będę coś z tego drewna robił to i tak będę musiał oddać do suszarni, bo inaczej potrwa to latami. Boki zabezpieczę, i od razu obetnę zagłębiarką boki  z korą.
Możecie mi napisać coś o zawoskowaniu krawędzi? Czym i jak się to robi?

Mam na razie większy problem, jak to wtaszczyć na przyczepę? :)
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2017, 11:08:23 czas Polski wysłana przez raven »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:12:01 czas Polski »
Balkon??
No chyba ze szybko oddasz do suszarni (pytanie czy znajdziesz kogos, kto Ci przestawi suszarnie na robinie dla tak niewielkiej ilosci).
Zakladam, ze drzewo sciales niedawno czyli bylo w nim mnostwo sokow (najlepiej scinac zima).
Moim zdaniem, przynajmniej na poczatku, warto by bylo to jakos przesuszyc zanim wstawisz do w miare szczelnego garazu (chyba, ze masz tam dzialajace dobrze ogrzewanie i wentylacje).
Moze warto popytac znajomych/na forum czy ktos by Ci tego nie pozwolil posztaplowac na powietrzu.

Offline raven

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:17:55 czas Polski »
Dogadane z Żoną ;) drewno będzie leżało na balkonie do wiosny, w miejscu gdzie nie pada deszcz. Na wiosnę przeniosę do garażu. Z suszarnią to myślałem, że dorzucą do jakiejś partii innego drewna przy okazji suszenia.
Akacja była ścinana wczoraj, ponieważ została uszkodzona podczas wichury. Nie można było czekać do zimy, bo groziło nieszczęściem.

Co z tym woskowaniem krawędzi?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:25:40 czas Polski »
Nie musisz woskowac. Wez jakas farbe lateksowa/akrylowa z piwnicy (taka jak sufit czy sciany malowales) i maznij ze 2 grubsze warstwy na czola desek. Chodzi o to, ze czolami wilgoc bedzie uciekala duzo szybciej i jak nie odizolujesz tego jakos to popeka. Cokolwiek co zatka pory nada sie do tej operacji..

Offline raven

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2017, 13:38:45 czas Polski »
Jednak kłody są dwie, i trochę krótsze niż planowałem (nie było mnie na miejscu i nie dopilnowałem)
wyszło 180cm - 40cm średnicy i 140cm - 35 cm średnicy. Mniejsza kłoda nieco pęknięta z jednej strony, ale da się coś zrobić

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2017, 14:32:53 czas Polski »
pewnie są pęknięcia, których teraz nie widać. Po burzy to drewno już bardziej na miski i opał się nadaje  :-\ zobaczymy co ci wyjdzie.

Offline raven

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2017, 15:11:59 czas Polski »
drzewo było w kształcie litery "Y" i pękło sporo wyżej, nawet jeżeli pęknięcie poszło częściowo w dół, i teraz tego nie widać, to wydaje mi się, że jak się je przetrze w odpowiednią stronę to nie będzie to szkodzić. Poza tym żeby cokolwiek z niego zrobić (jakiś mebel) to i tak trzeba robić klejonki, więc na pewno coś się wykroi :) Materiał mam za darmo więc grzechem było by nie spróbować.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2017, 15:14:02 czas Polski wysłana przez raven »

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2017, 15:29:56 czas Polski »
i od razu obetnę zagłębiarką boki  z korą.

korę zdejmij, ale obcinanie oflisów zostaw sobie na później; taka krawędź to zawsze  ochrona deski w transporcie, manewrowaniu, lepiej woda spływa jak ustawisz deski tak, jak była kłoda, poza tym jak już podeschnie, to może z takiej nieregularnej deski coś sobie jeszcze innego wymyślisz, itp.

Offline swfr

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2017, 19:18:20 czas Polski »
Ściąganie kory z pnia akacji to sport jeszcze nie ekstremalny ale już wyczynowy.
Za korowanie zabierz się  jak już będziesz miał deski.