24 Kwietnia 2026, 15:54:20 czas Polski

Autor Wątek: Łazienka dla "młodych"  (Przeczytany 15139 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Łazienka dla "młodych"
« dnia: 23 Sierpnia 2017, 14:49:42 czas Polski »
Młodzi uzbierali już na wykończenie łazienki na piętrze. Mam zrobić blat i to co pod blatem.
Długość 225 cm, materiał: dąb
Materiał powoli gromadzę i obrabiam (fot)
Pytanie:
Na czym powiesić skrzynie pod umywalkami i blat pod skrzynią ( nie jest połączony ze skrzynią)?  ściana, to cegła.

Qiub

• Gość
Odp: Łazienka dla "młodych"
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2017, 17:23:09 czas Polski »
Sa specjalne dlugie "prety"

Juz tlumacze bo montuje takie rzeczy jak polki pod TV.

Blat np. grubosc 7cm drewno, wierci sie tam 2 lub wiecej otworow. Tam wpuszcza  sie specjalne zapadkowe prety, przeskakuja co 2,5mm. w scianie robisz musowo lustrzane odbicie najlepiej znacznikami do drewna i tam specjale kolki z zestawu. Calosc gra idealne. Jeden kolek utrzyma okolo 25kg.

Rownie dobrze mozesz zrobic to nawiecic cegle, wpuszcic kolka 10~15cm do tego dluga strube, upieprzyc jej leb. W drewnie zrobic nawierty pod wystajaca czesc sruby, do otworow wpuscic chemie fishera i wpuscic deche.

Rozwiazan bez liku, jedne bardziej gowniane drugie nie. Musisz obliczyc obciazenie w kg zeby to nie ryplo w nocy ;D

listwy po calosci odpadaja bo ciezko bedzie Ci je umiescic. Uchwyty katowe bedzie widac.

albo cos takiego

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2017, 17:27:58 czas Polski »
Zapomnialem Ci wrzucic chyba najtansze rozwiazanie ... tylko musisz Panie drogi znalezc odpowiednio dluga srube

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2017, 18:15:08 czas Polski »
znalezc odpowiednio dluga srube

są takie śruby do rusztowań - można uciąć oczko i nagwintować na  nakrętkę.
http://prien.com.pl/173-Sruby-haki-do-mocowania-rusztowan

Offline raven

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2017, 19:35:37 czas Polski »
Ja mam powieszoną podobną szafkę z umywalką, w cegle dziurawce (porotherm), i używałem kotw chemicznych Fischera i specjalnych kołków z dziurkami. W nie wklejałem pręty nagwintowane i dokręcałem przez szafkę. Świniaka można położyć ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:19:03 czas Polski »
Z rysunku , tak mi się wydaje ,że blat jest we wnęce. Jeśli tak to połowę problemu masz z głowy - wybranie w krótszych bokach nie ma całej szerokości , listwy zakotwione do ścian wnęki i na nich oparty blat . Listwy chowają się w wybraniach, i z zewnątrz nie widać nic. Na dłuższej ścianie wnęki ,któryś z wcześniejszych sposobów.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:02:35 czas Polski »
Blat i szafka nie jest we  wnęce, to równa ściana. Każdy pomysł rozważę. Też myślałem o kotwach chemicznych i śrubach. Dola półka będzie miała ok 50 cm szerokości i musi być prostopadła do ściany.

Offline Nol

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:13:48 czas Polski »
Jeśli dobrze widzę w projekcie masz szuflady pod umywalką na całą szerokość mebla. Gdybyś czysto teoretycznie założył ze szerokość frontu nie musi być równa szerokośći szuflady, to zarówno na brzegach skrajnych umywalek, jak i pomiędzy nimi możesz dać zastrzały. Niekoniecznie jest to najbardziej eleganckie rozwiązanie, ale jest bardzo wytrzymałe. Co do samego blatu, to proponowałbym go optycznie pogrubic z frontu - będzie lepiej wyglądać (moim zdaniem) i jednocześnie ułatwi Ci schować jakakolwiek konstrukcje nośną.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:16:19 czas Polski »
A czy pomyślałeś o tym ,że kotwy kotwami a czy wytrzymają połączenia klejowe w blacie ? Swobodnie zawieszony blat na jednym boku to dość karkołomny pomysł pod względem wytrzymałościowym. Estetycznie pewnie bardzo ładnie , ale świat jest pełen pomysłów ,których nie można zrealizować bo fizyka a szczególnie prawo ciążenia weryfikuje wszystkie pomysły. Zamocowanie blatu pod TV a zamocowanie blatu pod dwie umywalki to różne bajki.

Offline Nol

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:26:58 czas Polski »
Dużo zależy od mocowania umywalek - jeśli są mocowane do ściany to pół biedy, jeśli nakładane na blat to trochę gorzej. Ja mam jedną umywalkę nakładaną na blat, który mocowany jest do cienkiej ścianki z bloczka. Pogrubienie blatu i delikatny zastrzal załatwił sprawę zachowując efekt wiszacego mebla.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:29:17 czas Polski »
Technika montażu  zależy od wytrzymałości ściany. Znając docelowy ciężar można dobrać okucia meblowe a do okuć technikę zamocowania. Znajomość okuć jest ważna, bo dla mocowania liczy się odległość pomiędzy otworami w ścianie (czyli np. kołek X o fi Y ma wytrzymałość Z przy założeniu że odległość pomiędzy mocowaniami to D)
Jeśli chcesz dobrać to polecam mocowania fishera albo hilti, oni udostępniają karty katalogowe gdzie jest napisane obciążalność produktu w zależności od podłoża.

Jak mam problem to dzwonię do hilti do przedstwiciela , przedstawiam problem i dobierają mi produkt do potrzeb.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sierpnia 2017, 22:07:32 czas Polski »
Skrzynkę to bym powiesił na Camar 807. Nie do urwania, dużo regulacji, blokada po założeniu nie spadnie, jedynie ciut drogawe. W mojej opinii warte swojej ceny. Półka to  chyba jedynie to co pokazał Qiub - najmniej będzie pracowało.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2017, 22:09:03 czas Polski wysłana przez Bladepoland »
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpnia 2017, 22:16:35 czas Polski »
Wykonywałem takie meble i szafki wieszałem na zawieszkach , które pokazał kolega wyżej . Camar 807 jest nie do urwania . Natomiast półka była mocowana na stelażu , taka ala  kratownica która była mocowana do ściany na chemię . Profil pospawany o przekroju 30x20 lub 40x20 . Półka była wykonana w ten sposób ,że była nasuwana na konstrukcję metalową ( pusta kieszeń ) . W ten sposób ograniczasz ciężar samej klejonki a i w razie jakiegokolwiek uszkodzenia krawędzi , czy też powierzchni masz możliwość bezproblemowego demontażu i późniejszego montażu .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2017, 00:37:54 czas Polski »
Co ja bym bez Was zrobił, dzięki. Chyba zamówię te zawieszenia CAMAR, a o dolnej półce jeszcze pomyślę.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2017, 02:08:28 czas Polski »
Camar 807 jest nie do urwania
Zawsze jest do urwania np. Caterpillar'em 938M
Możemy dowiedzieć się więcej i przyjętym