07 Maja 2026, 11:22:51 czas Polski

Autor Wątek: Zakleszczanie się drewna na klinie  (Przeczytany 4341 razy)

Offline quality

Zakleszczanie się drewna na klinie
« dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:18:56 czas Polski »
Witam,
mam problem z piłą formatową. Otóż przecinając tarcicę wzdłuż zakleszcza się ona na klinie.
Na początku ładnie idzie dochodzi do klina i się jakby zaciska nim. Ciężko jest wtedy posunąć materiał dalej. Gdy daję więcej siły to mam wrażenie, że deska się przekrzywia.

Macie jakieś sposoby na to?

W załączeniu zdjęcia. Dzięki.

daka

• Gość
Odp: Zakleszczanie się drewna na klinie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:35:08 czas Polski »
A sprawdzałeś grubość klinu? Musi byc większy niż Piły. Pewno wiesz o tym. A przykładnica nie dociska do Piły?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:38:00 czas Polski »
Zly klin w stosunku do rzazu pily albo po prostu wewnetrzne naprezenia drewna.

Ja ostatnio przy cieciu debu (bo zawsze mi sie krzywi przy cieciu) to w rzaz maly klinik wsadzam zaraz za klinem pily. Nawet pomaga.

Offline quality

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:56:15 czas Polski »
"daka" to nie piła jest problemem, bo bez klina idzie dobrze, tylko jednak wolałbym to robić bezpiecznie. Klin ma być grubszy niż piła? To wtedy rzaz będzie mniejszy od klina. To już w ogóle się zakleszczy.

Ja tnę teraz jesion grubość 6cm.
"sgt_raffie" Z tym klinem w rzazie już myślałem, ale sądziłem że robię po prostu coś nie tak. Nie mam dużego doświadczenia z piłami :D

Drewno na pewno mocno pręży. Po przecięciu polowy z 70 cm i wyjęciu deski, początek ciecia się stykał ze sobą.

Gdzie można kupić od ręki kliny do piły? I tak muszę jakiś kupić bo obecnego nie mogę ustawić poniżej tarczy.

Offline fotografik

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2017, 08:59:02 czas Polski »
Grubość klina mniejsza od grubości tarczy. Może cieńszą tarczę dałeś?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:04:56 czas Polski »
Drewno na pewno mocno pręży. Po przecięciu polowy z 70 cm i wyjęciu deski, początek ciecia się stykał ze sobą.

Jakim cudem na formatowce Ci sie cos styka po przecieciu. Ja tne na formacie 2m i bez klina i jest otwor taki jak grubosc tarczy. Nie wiem jakim cudem moze cos takiego sie stac.

Grubosc klina powinna odpowiadac tarczy lub byc max o 1mm wieksza.

Klinowanie sie drewna mialem na zwyklych pilarach i wynika z naprezen przy klejonce jesli na sile jest robione. Przy lamelkach tego nie mialem lub bylo slabo odczuwalne. Przy domino gdzie pozycjonuje dokladnie tylko jeden rdzen tez tego nie mam. Zdazalo sie tak przy zwyklych kolkach po piniadzach.

Nawet jak deski tne po dlugosci to i moga recz jasna byc naprezenia pod dlugosci to tez nie przyuwazylem zeby cos lapalo.

Bardziej bym stawial na to ze klin i tarcza nie sa w jednej lini. Tak mialem na boschu gtxie zaraz po zakupie!

Po kalibracji ustapilo prawie calkowicie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:09:38 czas Polski »
Czyli po  prostu drewno sie prezy. Mozesz probowac kombinowac z tarczami / klinami do pily ale moim zdaniem niewiele to da.

Klin ma byc cienszy niz rzaz pily (szerokosc zeba) ale grubszy niz tarcza (tak w teorii).

Ja jeszcze czasami probowalem ciac na "dwa razy". Najpierw na ok 1/3 wysokosci, zeby odprezyc, potem na calosc. Czasami pomagalo, czasami utrudnialo.

Qiub - zadnym cudem. Dab czy jesion maja takie naprezenia wewnetrzne, ze choc bys cial laserem to i tak "zagra". Czasami bardziej, czasami mniej..moze miales szczescie do tej pory. Mnie ostatnio dab zatrzymal pile bo sie nagle "spial".

Kolega nie tnie klejonki tylko tarcice.

Liniowosc kilina/tarczy sprawdz faktycznie, dobry pomysl..

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:10:14 czas Polski »
Też mam wrażenie że pręży drewno zgadzam się z Qiub. Spróbuj wziąć sosnę i rozciąć. Możesz też spróbować wysunąć piłę i posprawdzać czy klin i piła są w jednej lini i czy mają taki sam kąt względem siebie. Może poprostu Ci się coś rozjechało w kalibracji.

Offline vitter

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:20:39 czas Polski »
sprawdź czy klinowanie występuje jeśli tniesz przy przykładnicy z drugiej strony piły
możliwe że przykładnica delikatnie dociska materiał (w prawo lub lewo)

Offline vitter

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:24:40 czas Polski »

Offline quality

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:29:25 czas Polski »
Dokładnie tnę tarcice. Posprawdzam jeszcze dokładnie wszystko to co podaliście.

Wiem ze rozcinałem wcześniej modrzew europejski, belkę 14cm i nic się nie zakleszczało.

Przykładnicy z drugiej strony piły nie dam, bo z drugiej strony jest wózek.

"vitter" u mnie nie da rady tak, za klinem jest szczelina. Mam formatówkę z wózkiem 2m.

Czy jest jakiś sposób na te naprężenia drewna?

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:39:09 czas Polski »
Jest sposób- odpowiednia selekcja tarcicy a później prawidłowe suszenie. Czyli rzeczy, na które nie mamy za dużego wpływu. Widziałem na instagramie, że niektórzy przed rozcinaniem upuszczają deski na podłogę. Nie wiem czy to coś daje. Może daje, skoro upuszczają  ;D

Offline quality

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:41:15 czas Polski »
"sajo" raczej chodziło mi jak to przeciąć i się nie zabić :D
Tarcica suszona komorowo.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:41:46 czas Polski »
Kolega nie tnie klejonki tylko tarcice.

Nie ma bata... format to format. Naprezenia naprezeniami ale na takim odciunku na formacie klinowanie to cos nieromalnego.
Ostatnio jechalem staruszkowi sosnowe deski swieze kilkadziesiat 32cm na szer. na dwie 15cm i zero klinowania i zero odchylki, 3m dech.
Potem 2 suche kilkuletnie debowe dechy o grubosci 4,5cm, szer. 20-40cm i dlugosci od 2 do 3m. To samo. Zero klinowania i zero strzepienia.

Pierwsze co sprawdzilbym czy przypadkiem klin i tarcza nie sa rozjechane osiowo, potem jesli jest ok to sprawdzil czy klin nie jest grubszy od zebow na tarczy, takie dupce niby a potrafia napsuc nerwow. Jak wspomnialem mialem tak na stolowkach jak nie byly skalibrowane, znaczy tylko bosch gtx bo w marketowkach to i kliny krzywe byly ;D wiec warto tez sprawdzic czy klina nie wygiales, sprawdz certyfikowanym katownikiem czy ma rzeczywiscie 90st wzgledem plyty.

Na naprezenia drewna nie ma sposobu... tylko planer... znaczy stugarka liniowa/plaszczyznowa lub jak kto woli wyrownywarka.

Tak czy inaczej u mnie na mokrym i suchym mam po cieciu drewna mokrego czy twardego 0,5mm na 2m wlasnie wynikajace z naprezen. Ale to jak przeschnie to jeszcze raz na formata dotniesz 0,5cm i juz potem nie krzywi. Ja nie uzywam planera plaszczyznowego chociaz mam tego dziala na hamerajdzie. Wole formatem przejechac bo jest duzo szybciej.
Przyszlo mnie jeszcze do glowy ze moze wozek zjezdza albo sie rozjezdza w ktorym momencie ale to juz by oznaczalo kalibracje wozka i jego konserwacje.

Offline vitter

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:49:26 czas Polski »
oki
początek ciecia się stykał ze sobą.
wygląda na to że faktycznie może prężć materiał
tak jak pisał Sgt_raffie
wciskasz klinik z drewna jak tylko materiał minie klin
to łatwo sprawdzić, po pierwszym rozcięciu całego materiału
złóż obydwa kawałki ze sobą, jeśli masz szczelinę typu łódka (wina materiału-klin)
jeśli proste to jak pisał Qiub

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2017, 09:51:02 czas Polski wysłana przez vitter »