20 Maja 2026, 00:27:51 czas Polski

Autor Wątek: Stół dębowy do jadalni  (Przeczytany 4888 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stół dębowy do jadalni
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpnia 2017, 08:52:59 czas Polski »
Zbyt łatwo traktujesz temat. Powinieneś najpierw trochę poczytać, przejrzeć internet, nawet w tym dziale są wątki o budowie stołów np jest mój:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-rozkladany/
Wprawdzie jest to stół rozkładany, ale możesz obejrzeć  budowę oskrzyni, połączenie nóg , klejenie blatu itp.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2017, 08:57:48 czas Polski »
Potwierdzam, że mój sposób był bardzo pracochłonny. Zdecydowałem się na niego po konsultacjach na forum stolarskim a przede wszystkim ze względu na dosyć cienki blat i brak tradycyjnej konstrukcji......czyli brak oskrzyni która stabilizuje konstrukcję.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2017, 09:22:02 czas Polski »
Można wykorzystać połączenie widlicowe - zabite drewnianymi kołkami jest bardzo mocne. Również jest eleganckie - przynajmniej dla cieśli;-) Można nawet skośne-zakładkowe. Ale ja nie o tym...
Waluś - ja nie chcę krytykować - po prostu zacząłeś od dupy-strony (jak to u nas na Wsi mawiają). Lepiej sobie odpowiedz jak chcesz obrobić materiał o tej grubości i długości? 180 blatu to nie w kij dmuchał. Zginiesz po drodze z tym projektem. Powiadam Ci - zmień projekt i powiedz Kobicie, że te skosy-ukosy to dla amatorów są a Ty jesteś poważnym Majstrem i budujesz jak Pan Bóg przykazał;-) Jeszcze raz - można zbudować stół z Twojego projektu ale musisz najpierw poznać podstawowe zasady budowy drewnianych mebli - projekt jest ewidentnie pod materiały drewnopochodne. Na ten przykład - jeżeli wkleisz albo przykręcisz poprzeczki pod blatem to blat pęknie wzdłuż. Jeżeli wpuścisz sztorce blatu na klocki tak jak na rysunku to również pęknie. Pomijam fakt, że blat się pewnie skręci i stół będzie się "rylał". Daj oskrzynia czołowe i boczne o słusznej szerokości.

Offline Waluś

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2017, 08:21:15 czas Polski »
Łukaszu,
Bardzo sobie cenię Twoje uwagi, wierz mi, że dały mi sporo do myślenia.
Postanowiłem nieco zmodyfikować projekt.
Po pierwsze blat zrobię na jakieś 25-30mm grubości klejąc elementy o szerokości 45mm.
Nogi będą nieco grubsze, bo na 90mm, co pozwoli zrobić solidniejsze elementy oskrzyni.
Oskrzynia będą miały przekrój 60x45mm.
Co do łączenia nóg to zrobiłem mały test na sosnowych belkach. O dziwo połączenie wydaje się całkiem mocne. Nie byłem w stanie go rozerwać, mimo, że słusznych rozmiarów jestem. Niemniej omówię jeszcze ten temat ze zleceniodawcą czy nie zrobić skośno-zakładkowych połączeń.
Przez weekend udało mi się tylko porozcinać po długości wszystkie dechy (dzieci nie pozwalają na większe zaangażowanie) i przy okazji wyszło, że sporo z nich to śmigła.
Dzisiaj mam nadzieję dostać kurierem odciąg, bo odkurzacz z Lidla w naprawie a i tak nie dawał do końca radę.
Przez kilka najbliższych dni wyprowadzanie listew do klejenia.

Pozdrawiam,
Waluś.
p.s. Dzięki amigorg za link. Wnikliwie go prześledzę.