12 Maja 2026, 00:13:43 czas Polski

Autor Wątek: ławka wygięta w ogródku  (Przeczytany 18617 razy)

Offline bimki

Odp: ławka wygięta w ogródku
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Września 2017, 09:01:21 czas Polski »
no to zapowiada się ciekawie - sporo roboty i do tego musi być dokładnie, bo będzie widać jak coś się zrobi mniej dokładnie...

Offline krit 6

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Września 2017, 09:21:21 czas Polski »
Zrób sobie szkic -makietę na papierze taki 1:10, szerokość siedziska 50-60 cm max, -to te boczne linie, i aby było miej roboty robił bym to po sklejeniu z prostych desek siedziska wyciąłbym całość i dokleił do góry.  Na szkicu wyjdzie ci promień, po jakim trzeba ciąć segmenty i ilość tych segmentów. Nie zapomnij o naddatkach, które będziesz musiał odciąć, żeby z prostokątów zrobić półokrąg.

Offline bimki

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Września 2017, 23:44:31 czas Polski »
zacząłem to rysować w sketchupie w wymiarach, jakie by mi odpowiadały.
Ostatecznie długość 550cm, głębokość tylko 65cm.

Namalowałem jedną deskę o szerokości 120mm i pokazałem jak przy tym wygląda prosta deska o długości 1500mm

Chciałem spróbować sposób opisany przez krit6, bo akurat mam taśmówkę.

- jakie długości proponowalibyście próbować w ten sposób kleić? Może lepiej krótsze?
- jak to namalować w sketchupie, żeby było widać jaka ma wyjść pojedyncza deska?

pozdr

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Września 2017, 07:58:19 czas Polski »
To może lepiej zrobić dwie lub trzy klejonki, połączyć je tak aby powierzchnią zakryły siedzisko i frezarką rozgiąć na poszczególne deski?
Znacznie prościej i szybciej.

Offline bimki

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Września 2017, 09:12:02 czas Polski »
no też ciekawy pomysł - ale jak frezarką ręczną przejechać po łuku, żeby było równo?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Września 2017, 09:28:38 czas Polski »
A bo robisz sobie cyrkiel do frezarki zamontowany w jednym punkcie i materiał zawsze w tym samym miejscu montujesz i jedziesz z tego cyrkla albo robisz jeden szablon i z pierścieniem kopiującym jedziesz po szablonie.

Offline bimki

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Września 2017, 10:12:28 czas Polski »
Tylko jeśli chodzi o frezarkę to mam małą ręczną makitę 3710 - może być za słaba.
Oprócz tego mam frezarkę w pile, taką na trzpieniu  30mm - ta by miała dużo mocy, ale raczej się nie nada.

Nie mam problemu z tym, żeby kupić górnowrzecionową, bo i tak o tym myślałem - do niej możnaby zrobić szablon lub cyrkiel tak jak piszesz.
Frezarka miałaby jeszcze jedną zaletę - mógłbym zrobić po tym delikatnym łuku rowki, aby wyglądało to tak jak deska tarasowa.

Offline bimki

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Września 2017, 10:19:11 czas Polski »
może coś takiego do mocowania frezarki? http://www.m-powertools.com/CRB7-MK3-combination-router-base.htm - tylko trzebaby znaleźć nieco tańszy odpowiednik :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2017, 10:33:04 czas Polski »
Bimki, jeżeli będziesz ciął pojedyncze deski, to Cię zima zastanie, pod warunkiem, że zaczniesz wczesną wiosną. Zrobił bym, jak radzą koledzy i jak ja sugerowałem, klejonki z 4-5  segmentów, połączyć już na gotowo. Jeśli zależy Ci na tym, aby było widać 4 lub 5 desek, to frezarka ręczna wiązana do sznurka, kołek  w środek okręgu  i masz frezarkę promieniową. Możesz sobie wyfrezować tyle listew, ile dusza zapragnie, i zrobisz to w jeden dzień. Taśmówką powycinaj te segmenty z klejonek, bo inaczej to tak jak pisałem, braknie Ci roku. ;D ;D ;D

Offline bimki

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2017, 10:41:22 czas Polski »
tak, tak - podziele całość przynajmniej na 4 części po 1.1m każda (+jakiś zapas na odpad).
Chciałbym żeby to z góry wyglądało jak deska tarasowa - więc podoba mi się to rozwiązanie z frezowaniem.
Klejenia nie byłoby tak dużo, bo wystarczy z 3 desek calowych szerokich na 12cm zrobić 2 po 18cm i frezarką odciąć to co niepotrzebne, zmienić frez i naciąć rowki.

Pytanie czy ta mała frezarka, którą mam da radę - wydaje mi się, że jest za słaba więc w końcu mam pretekst, żeby kupić górnowrzecionową bo to żony pomysł i nie będzie marudziła :D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2017, 10:43:42 czas Polski »
kupić górnowrzecionową bo to żony pomysł i nie będzie marudziła
Nie da rady nawet gdyby dała radę! Masz błogosławieństwo to kupuj i się nie zastanawiaj :D

Offline bimki

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Września 2017, 10:54:53 czas Polski »
i to szybko, bo zmieni pomysł i okazja ucieknie ;)
widzę, że koledzy mają tak samo i rozumieją powage sytuacji.

a tak poważnie, to ta, którą mam ma naprawdę bardzo delikatne i krótkie frezy - jest dobra do zaokrąglenia krawędzi i tyle.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Września 2017, 10:57:15 czas Polski »
Tak poważnie to ja bym tego maleństwa tak nie dręczył i kupił dużą, która i frezy większe łyknie i mocy ma odpowiednio więcej.

Offline bimki

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Września 2017, 13:45:55 czas Polski »
a tak na marginesie - jaki długi frez prosty kupić i jakiej firmy, żeby nie stępił się przy tej robocie? To będzie około 40mb do przejechania w świerku.

Może FT502-0008-0001 z Globusa?
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2017, 13:52:31 czas Polski wysłana przez bimki »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Września 2017, 14:17:29 czas Polski »
Jesli chcesz na zasadzie cyrkla robic to tylko sztywne ramię.
Z desek lub płyty.  Żaden sznurek.
Nie da rady.
Do cyrkla potrzeba sporo miejsca.
Od szablonu tez można,  ale potrzebujesz zrobić szablon na każdą deskę oddzielnie.
Tu jest pokazane jak zrobiłem cyrkiel