28 Kwietnia 2026, 20:29:44 czas Polski

Autor Wątek: Stół roboczy  (Przeczytany 39300 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stół roboczy
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lutego 2014, 07:59:59 czas Polski »
ale na chwilę obecną "to se ne da"
Chyba musisz wstąpić do klubu ludzi, którzy nie wiedzą, że się nie da. :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lutego 2014, 08:31:05 czas Polski »

Cytat: MarcinW w Luty 12, 2014, 22:00:46 pm
ale na chwilę obecną "to se ne da"
Chyba musisz wstąpić do klubu ludzi, którzy nie wiedzą, że się nie da.
Przyjdą i zrobią ;D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lutego 2014, 11:25:23 czas Polski »
Panowie - dzięki za wiarę we mnie i zachętę :)!
Widzę że ostro wchodzicie mi na ambicję :) Powiem krótko - chęci są wielkie, ambicje są, plany są, ale realne podejście też jest :)
Ale znam swoją sytuację sprzętową - ani odpowiednich ścisków, ani odpowiedniego blatu do przygotowania klejonki. Taki jest też cel budowanego stołu:). A obecnie też mam kilka innych ważnych wydatków sprzętowych...
Także wykonanie klejonki poczeka do następnej realizacji.

A swoją drogą - materiał jest już zakupiony w całości. Troszkę o innych wymiarach niż przewidywała początkowa koncepcja. Także dzisiaj muszę zaktualizować projekt i wieczorem mam zamiar wrzucić rysunek poglądowy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lutego 2014, 12:09:28 czas Polski »
Cytat: "ani odpowiednich ścisków, ani odpowiedniego blatu do przygotowania klejonki"

Marcinie, dla upartego nie potrzeba żadnych wydatków do wykonania klejonek. Spójrz niżej.
Tą metodą były wykonane klejonki na większość mebli w mojej galerii.
Parę desek i kliny z drewna.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Lutego 2014, 13:39:09 czas Polski »
Widzę, że nie odpuszczasz :)
trudno, może i narażam się w tym miejscu na "-" za pójście na łatwiznę, ale swojej decyzji co do blatu nie zmieniam. będzie ze sklejki a zrobienie klejonki zostawiam na późniejsze realizacje :)

naprawdę bardzo dziękuję za wasz doping i mam nadzieję że pomożecie mi radami w przyszłości :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Lutego 2014, 13:51:35 czas Polski »
Marcinie, wcale nie chodzi mi o to, że robisz stół ze sklejki, sam mam stół ze sklejki na konstrukcji stalowej. Pisałem ogólnie, że klejonki można robić  bez ścisków i stołu, całkowicie bezinwestycyjnie.
Jestem przekonany, że zrobisz porządny stół warsztatowy.
Ja w swoim stole, pomiędzy 2 warstwy sklejki w gniazdach umieściłem nakrętki M10 i przez otwory w górnej warstwie przykręcam urządzenia, ściski i co tam akurat mi potrzebne.
Pozdrawiam.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Lutego 2014, 14:08:52 czas Polski »
Mam już na szybko poprawiony rysunek - jest to ogólna "kombinacja" kilku rzutów. Także z tego rysunku, proszę nie doszukujcie się reguł rysunku technicznego :) wszystko jest rozrysowane, ale żeby zrobić to na 1 obrazku to wrzuciłem kilka rzutów razem.

Ogólny opis - wymiary blatu 1500x800mm, wysokość stołu to 900mm, w blacie będą dwie sekcje otworów (żółte) o średnicy 20mm pod pieski do mocowania rozstawione co 200mm.
Blat jak pisałem - podwójna sklejka 20mm
nogi - o przekroju 75x75mm (strugane z belek 80x80mm)
reszta konstrukcji - kwadratowe belki 55x55mm (strugane z 60x60mm)

To jest wersja bazowa, do tego w czasie późniejszym planuje kilka modyfikacji, z których najważniejsza i najszybciej pojawi się to montaż imadła (imadeł?)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Lutego 2014, 16:23:28 czas Polski »
Ramę pod blatem zrobiłbym z desek o przekroju nap 55 x 110 mm, wtedy nogi byłyby sztywniej osadzone.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Lutego 2014, 19:30:05 czas Polski »
Ramę pod blatem zrobiłbym z desek o przekroju nap 55 x 110 mm, wtedy nogi byłyby sztywniej osadzone.
Tez mi tak się wydaje, ja w swojej mam 50/100. Zrobisz jak uważasz 8)
Marcinie a jak połączysz sklejki ? na klej ? .

Offline MarcinW

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Lutego 2014, 21:59:46 czas Polski »
Na początku planowałem zrobić wszystko z takich samych belek 80x80 zestruganych na 75x75. No ale pojawił się problem z dostępnością takiego materiału - albo banan, albo mega śruba. Po wyrównaniu by zostało max 40x40 :( Dlatego kupiłem belki 60x60, które są całkiem ładne. Oczywiście chcę je mieć całkowicie proste więc zakładam 55x55.
Danie podwójnej belki pod blat jest możliwe - materiał mam dostępny. Musze to przeanalizować co i jak zrobić. Całkiem ciekawy pomysł - dzięki panowie!

Połączenie sklejek planowałem w ten sposób, żeby pomiędzy dać klej i pościągać wkrętami wchodzącymi od dołu. Tak żeby góra była płaska. Wtedy cały blat skleić na kołki 10mm z ramą i ewentualnie dodac kilka wkrętów jeśli to będzie za mało. Blat oczywiście musi być stabilny.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lutego 2014, 23:30:39 czas Polski »
To może być coś takiego jak na zdjęciu.
Czy pod blatem, miedzy nogami stołu planujesz jakieś szuflady, półki?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Lutego 2014, 23:37:09 czas Polski »
Mam taką sugestię, nie wiem czy dobrze myślę, ale jak ja robiłem swój stół roboczy to ramę pod stołem starałem się zrobić tak żeby blat dookoła wystawał 15cm po bokach i 20cm od frontu żeby swobodnie zakładać w razie potrzeby ściski. Mi to rozwiązanie bardzo się przydaje.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lutego 2014, 01:53:12 czas Polski »
Mam taką sugestię, nie wiem czy dobrze myślę, ale jak ja robiłem swój stół roboczy to ramę pod stołem starałem się zrobić tak żeby blat dookoła wystawał 15cm po bokach i 20cm od frontu żeby swobodnie zakładać w razie potrzeby ściski. Mi to rozwiązanie bardzo się przydaje.
Ale przynajmiej na jednym dłuższym boku lepiej zlicować z nogami, można wtedy mocować duże elementy w pionie do stołu. Marcin chyba o tym pomyślał bo na rysunku dwa dłuższe boki ma zlicowane  8)
PS. Marcin skoro burza się już rozpętała - nie masz wyjścia- czekamy na realizację ;D
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2014, 01:54:59 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lutego 2014, 08:53:19 czas Polski »
No to teraz tylko krótka odpowiedź pisemna :) i zaraz biorę się do modyfikacji rysunku, żeby później wrzucić.
Tak więc po kolei odpowiadając na wasze pytania:
Po przemyśleniach planuje zrobić coś na kształt tego co pokazał Waldi, a więc z wykorzystaniem kawałka sklejki w pionie aby związać nogi i ramę blatu. Jeszcze nie zacząłem ciąć materiału także mam możliwość wprowadzenia zmian.
Pod blatem bezpośrednio nie planuję szuflad, ale miejsce jest zostawione wolne i w przyszłości planuję zabudować szafkę. Oprę ją na dolnych łącznikach nóg (dłuższy bok) coś na kształt szafek w stołach Sjoberga. Szerokość stołu 80 cm sprawia, ze taka szafka będzie mogła spokojnie być dwustronna. Nie myślę jeszcze o szczegółach tej szafki, ale miejsce jest i w każdej chwili będzie można zamontować :)
Sprawa wystawania lub licowania blatu - na pewno krótsze boki będą wystawały. Pod blatem będzie kantówka 55x55mm czyli spokojnie będzie można użyć ścisków. Co do dłuższych boków to jak napisałem wyżej, planuję użyć listwy ze sklejki, żeby blat z nogami dodatkowo powiązać i usztywnić. To mi da również większa powierzchnię licującą z nogami. Ale chcę również wzmocnić dodatkową listwą by można było mocować ściski także na dłuższych bokach. Mam nadzieję że rysunek, który zaraz będę robił pokaże to wszystko :).
Jak pisałem wcześniej planuję również montaż imadła lub imadeł - i tu cały czas zastanawiam się gdzie je przymocować? Najbardziej pasuje mi krótszy bok. Ponieważ na dłuższym chcę zostawić miejsce na dodatkową zdejmowaną "nadbudówkę". W przyszłości chcę zrobić taki mega-ścisk coś na kształt tego co Jarek ostatnio zrobił u siebie. To jak na razie plany dalekosiężne, ale warto już teraz przewidzieć miejsce na takie dodatki :)
Co do realizacji - mam nadzieję że dzisiaj skończę obecną robotę i od jutra będę mógł się zabrać za cięcie i struganie materiału :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lutego 2014, 09:09:20 czas Polski »
Marcin. Powodzenia :)