No to teraz tylko krótka odpowiedź pisemna

i zaraz biorę się do modyfikacji rysunku, żeby później wrzucić.
Tak więc po kolei odpowiadając na wasze pytania:
Po przemyśleniach planuje zrobić coś na kształt tego co pokazał Waldi, a więc z wykorzystaniem kawałka sklejki w pionie aby związać nogi i ramę blatu. Jeszcze nie zacząłem ciąć materiału także mam możliwość wprowadzenia zmian.
Pod blatem bezpośrednio nie planuję szuflad, ale miejsce jest zostawione wolne i w przyszłości planuję zabudować szafkę. Oprę ją na dolnych łącznikach nóg (dłuższy bok) coś na kształt szafek w stołach Sjoberga. Szerokość stołu 80 cm sprawia, ze taka szafka będzie mogła spokojnie być dwustronna. Nie myślę jeszcze o szczegółach tej szafki, ale miejsce jest i w każdej chwili będzie można zamontować
Sprawa wystawania lub licowania blatu - na pewno krótsze boki będą wystawały. Pod blatem będzie kantówka 55x55mm czyli spokojnie będzie można użyć ścisków. Co do dłuższych boków to jak napisałem wyżej, planuję użyć listwy ze sklejki, żeby blat z nogami dodatkowo powiązać i usztywnić. To mi da również większa powierzchnię licującą z nogami. Ale chcę również wzmocnić dodatkową listwą by można było mocować ściski także na dłuższych bokach. Mam nadzieję że rysunek, który zaraz będę robił pokaże to wszystko

.
Jak pisałem wcześniej planuję również montaż imadła lub imadeł - i tu cały czas zastanawiam się gdzie je przymocować? Najbardziej pasuje mi krótszy bok. Ponieważ na dłuższym chcę zostawić miejsce na dodatkową zdejmowaną "nadbudówkę". W przyszłości chcę zrobić taki mega-ścisk coś na kształt tego co Jarek ostatnio zrobił u siebie. To jak na razie plany dalekosiężne, ale warto już teraz przewidzieć miejsce na takie dodatki

Co do realizacji - mam nadzieję że dzisiaj skończę obecną robotę i od jutra będę mógł się zabrać za cięcie i struganie materiału