01 Lipca 2026, 01:26:29 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka wielozadaniowa  (Przeczytany 10927 razy)

Offline Jakub_

Wiertarka wielozadaniowa
« dnia: 25 Września 2017, 13:09:46 czas Polski »
Witam, potrzebuje waszej pomocy w wyborze wiertarki. Służyć będzie do:
Zwykłych prac domowych sporadycznie
wiercenia otworów w drewnie
Po zbudowaniu jako: stołowa projekt

oraz jako napęd do
&index=2

Budżet planuję max 300 zł
O to moi kandydaci:
Ryobi RPD500-G Lub RPD680-K
Bosch GSB 1300 lub PSB 450 RE lub PSB 500 RE
Wymóg musi być walizka w zestawie

Proszę o sugestię uwagi co wy polecacie.

Offline Gerdo

Odp: Wiertarka wielozadaniowa
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2017, 15:04:34 czas Polski »
Mam od dwóch lat Metabo SBE 1000
https://www.ceneo.pl/8571576

Brakuje jej tylko fajnego biustu.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2017, 15:13:29 czas Polski »
Wszystko fajnie ale zobacz na mój budżet.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2017, 15:50:32 czas Polski »
Wiem. Przeczytałem dokładnie cały post za pierwszym razem, ale żadna z tych wiertarek jakie wymieniłeś nie jest uniwersalna.

500W i do 2kg, to kategoria małych poręcznych wiertareczek, notabene do lekkich prac a i z trwałością może być różnie.
Ja np gdzieś w szafie mam black and decker i w niej regulacja obrotów odbywa się za pomocą wciskania spustu, ale się to zepsuło i po naciśnięciu od razu wskakuje na full obroty. Wiercenie na 2,8 tys obrotach ogranicza chyba do wiercenia wiertlem fi 3 w drewnie...
Mam wiertarkę, a tak na prawdę nie mam, bo to szmelc. Zmierzam do tego, że te boshe zielone, ryobi i inne to badziew który nawet jak będzie się kręcił, to robota irytuje lub niszczy osprzęt.

Np jakąś inną wiertarką - ale miała około 500W - ogrodzenie drucianką czyściłem. Przylozysz szczotkę,  to juz zwalnia obroty diametralnie.
W tamtym tygodniu drzwi do warsztatu poddawałem renowacji i trzeba było szczotką zedrzeć odpadającą farbę, to robota z Metabo była przyjemnością.
Przykłady z życia wzięte. Może np kiedyś będzie trzeba urobić trochę zaprawy, betonu albo kleju, ręcznie tego przeciez nie bedziesz robił.

Zatem rozróżniam 4 typy wiertarek:
Małe poręczne
Uniwersalne
Akumulatorowe
Młotkowiertarki z mocowaniem SDS.

Uniwersalna jest na pewno z mocniejszym silnikiem - to dla mnie jasne, natomiast lepiej celować w firmy typu: makita, bosh niebieski, metabo, milwaukee.

To tak jakbyś chciał pojeździć Starem 266, a zamontował do niego koła od roweru. Oczekiwanie nie pokrywają się z finansami.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2017, 16:19:24 czas Polski »
Dzięki za głębszą wypowiedź. No a tak do 400 zł to znalazło by się coś ?
A co powiesz o tej https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Wiertarka-udarowa-Stanley-Fatmax-750W-walizka-FME140K-QS/5621

Może jeszcze się ktoś wypowie :)

Offline tommies

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2017, 19:30:06 czas Polski »
Może pomyślisz nad dość uniwersalną 2-biegową z regulacją obrotów przy włączniku. Ja mam Boscha GBM 10-2 RE i to naprawdę fajny sprzęt. Tam gdzie nie są potrzebne wysokie obroty a  większa "moc" czyli na przykład wiercenie w drewnie - użyjesz 1 biegu, a do podłączenia szlifierki czy wiercenia w stali 2 biegu.
Do wiercenia otworów w betonie czy innych twardych materiałach i tak najlepiej się spisze coś z SDS, nawet z tych tańszych, więc nie warto w zwykłej wiertarce mieć udaru. Odnoszę też wrażenie, że te bez udaru są jakby precyzyjniejsze i oczywiście lżejsze.

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2017, 20:12:23 czas Polski »
w stali raczej na 2 biegu nie wierć, chyba że chcesz wiertła upalać,
mam stohr (made by toya czyli chińczyk nad chińczyki)- 700 w kosztowała chyba 80 zł- nie mogę jej zajechac:) wcześniej miałem topex i bardzo szybko padła  więc na chińczyka nie ma reguły. jako że stohr może paść , zaopatrzyłem się w bosch gsb 21-2 re-i powiem że co sprzęt to sprzet. odkąt ją mam stohr lezy i nawet na niego spojrzeć mi się nie chce-przepaść konstrukcyjna ekonomiczna ale niestety cenowa też.

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2017, 20:16:33 czas Polski »
Jasio P - Rzeszów

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2017, 21:04:14 czas Polski »
A takie cuś?
https://www.ceneo.pl/24744623
Szału nie ma, ale już jakieś bajery posiada jak utrzymywanie obrotów czy sprzęgło przeciążeniowe.

Lub
https://www.ceneo.pl/351111

Co do tego Stanleya co linkowałeś, to szczerze mówiąc pojęcia nie mam - przypuszczam, że zwykła wiertarka aczkolwiek w życiu nie używałem elektronarzędzia z tej marki. Jedyne co mam to miarkę stanley fat max i piłe ręczną ale tym jeszcze nie wierciłem :)

Nie wiem czy Cie zainteresują takie szczegóły jak np mniej wygodny uchwyt Makity w porównaniu z Metabo, ale np zmiana kierunku obrotów jest już spoko. Mam tu porownianie ponieważ moja wkretarka sieciowa jest tej samej konstrukcji co ta wiertarka makity.
Obie mają fajny bajer jak sprzęgło, więc są bezpieczne i da rade wkręcać.

Obie jeszcze trącą plastikiem, ale juz nie tak bardzo. Załóżmy że to fajne blondynki tylko trochę z dużą dupą.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2017, 21:23:15 czas Polski »
No rzeczywiście ten uchwyt w makicie nie fajny. Jako że zaczynam zabawę z drewnem hobbistycznie to też nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu. Także odpada wiercenie w betonie czy mieszanie betonu.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi dużo światła rzuciły, ale z racji małej ilości kasy raz jeszcze zapytam nie znajdzie się nic porządnego porządnej firmy do 400 zł . Szczerze nie mam 500-700 zł.

Offline 91az

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2017, 22:03:22 czas Polski »

Offline Jakub_

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2017, 22:17:34 czas Polski »
Jcb nie słyszałem o tych wiertarkach o sprzęcie budowlanym koparkach tak ale o tym nie. ALe to używka a ja myślę o nówce z gwarancją.

Szkoda tyle osób na forum a tylko garstka się wypowiada.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2017, 22:31:45 czas Polski »
Garstka która używa wiertarki ;)
Ja w drewnie wiercę albo wkrętarką albo stołową a wiertarkę mam ciężką kobyłę do  betonu stąd moje - i jak sądzę nie tylko moje - milczenie w tym temacie.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2017, 23:06:07 czas Polski »
Niestety kiedyś kupowałem wkrętarkę  z funkcją wiercenia i nie jest to nic specjalnego jest to Graphite 58G127. Niestety nie daje rady z wierceniem otwornicą w twardszym drewnie. A po prostu jak na tą chwilę nie mam kasy by kupić:
Lepszej wkrętarki
szlifierki
wiertarki stołowej
frezarki
I wiertarki której na obecną chwilę nie mam a całość by wyniosła kilka tysięcy.
Dlatego padł pomysł na to by wg tych projektów zbudować sobie urządzenie kilka w jednym. I wiertarką w tej kolumnie móc wiercić może jakimś frezem popracować i podpiąć i zrobić szlifierkę.

Offline Arek15

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2017, 23:21:36 czas Polski »
jest jeszcze vander:) https://www.ceneo.pl/28113789, widziałem jak taką ciesielskie wkręcali cieśle:)opinią ich było że jedenn orginał nie wytrzyma tyle co 3  polskie chińczyki. ale za tą kase to brałbym jcb w casto one są chyba do pomacania