11 Maja 2026, 19:41:38 czas Polski

Autor Wątek: Meble lub dekoracje drewniane do użytku komerycjnego w domenie publicznej?  (Przeczytany 3065 razy)

Offline iartist

Meble lub dekoracje drewniane do użytku komerycjnego w domenie publicznej?
« dnia: 05 Października 2017, 11:10:23 czas Polski »
Witam,

Jak w temacie czy znacie jakieś strony z darmowymi wzorami mebli lub dekoracji drewnianych do wykonania, które nie mają wzorów przemysłowych i należą do domeny publicznej?
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 11:12:20 czas Polski wysłana przez iartist »

meridox

• Gość
Odp: Meble lub dekoracje drewniane do użytku komerycjnego w domenie publicznej?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2017, 11:26:02 czas Polski »
myślę kolego że na swoje pytania ciężko będzie Ci znajść na tym forum odpowiedzi, założyłeś drugi wątek z pytaniem które nie wiele ma wspólnego ze stolarstwem, tutaj podpowiedzą Tobie jak to zrobić ale niestety wzór, projekt, zamysł jak to ma wyglądać musisz sam wybrać, nie ma czegoś takiego jak strony z darmowymi wzorami mebli, szukaj w google zdjęć mebli , inspiracji, rozrysuj sobie to na kartce i masz projekt gotowy,

jedyne co możesz znajść to w bazach programów takich jak np. SkechapUp jakieś gotowe projekty

a co do Twojego pytania z drugiego wątku to raczej w urzędach patentowych powinieneś szukać odpowiedzi a nie na forum stolarskim,

Offline iartist

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2017, 11:35:30 czas Polski »
Myślałem, że może ktoś tutaj zajmuje się profesjonalnie produkowaniem mebli i dekoracji na sprzedaż. To forum chyba jest dla początkujących amatorów. Słyszałem o programie Skethup ale tam pewnie też meble są zastrzeżone i nie do użytku komercyjnego. Chodziło mi o strony z darmowymi wzorami mebli lub dekoracji, które już nie mają wzorów zastrzeżonych tak jak darmowe zdjęcia i grafiki na licencji Creative Commons CC0

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2017, 11:45:26 czas Polski »
produkowaniem mebli

Produkuje meble to Ikea albo BRW. Wiekszosc uzytkownikow tutaj to hobbysci lub rzemieslnicy. A czesci jest nawet nie-poczatkujaca i wykonuja meble i inne dekoracje w zaleznosci od zamowienia.

To o co pytasz to rzeczy zwiazane z prawami autorskimi a nie ze stolarstwem. Bedziesz chcial wiedziec JAK cos wykonac to pewnie pomozemy. Bedziesz mial konkretne pytania dotyczace projektowania mebli to pewnie tez pomozemy. A Ty pytasz o to skad wziasc projekt na ktorym mozna zarobic (takie mam subiektywne odczucie). To nie tutaj.

Aby bylo na temat - planow na necie jest mnostwo i czesc nawet okresla czy tworca zgadza sie na ich wykozystanie do celow komercyjnych. Jak poszukasz, poczytasz o prawach autorskich na swiecie to uda Ci sie znalezc takie plany.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2017, 11:51:50 czas Polski »
według wzorów robi się masówkę sprzedawaną w sieciach marketowych, zwykły stolarz to rzemieślnik robi dla indywidualnych klientów, każdy mebel jest inny , tym różni się rzemiosło od produkcji, rękodzieło od masówki,

jeśli chcesz robić te panele ścienne jako stolarz to każdy będzie inny bo na to mają wpływ : użyty materiał, gatunki drewna, kolory, usłojenia, sposób łączenia itp. nie jesteś w stanie zrobić dwóch takich samych więc jaki wzór chcesz skoro nie zrobisz i tak takiego samego jak na rysunku (wzorze)

Offline iartist

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2017, 12:18:41 czas Polski »
Forum tutaj wydaje mi się najciekawsze ze wszystkich stron stolarskich a chciałbym częściej zajmować się rękodziełem oprócz siedzenia przy biurku. Wiem, że może zbyt trudne zadałem pytania i nie jest to forum związane z prawem. Myślałem, że może ktoś robi już coś podobnego co do dekoracji ściennych i zna się na na wzorach zastrzeżonych.

meridox bardziej chodziło mi o motyw czy pomysł dekoracyjny czy nie jest zastrzeżony przez kogoś. Wydaje mi się, że byłbym w stanie robić te same prace. Przykładowo płyta osb wymiar ten sam, bloczki tak samo i gatunek drzewa. Jedynie kolory może trochę by się różniły lub układ bloczków. Tylko wciąż motyw ten sam więc nie wiem.

To jak z tymi słojami ktoś zarejestrował pomysł https://www.tmdn.org/tmdsview-web/get-detail?st13=EM700000001745811-0001#anchorRepresentation

Więc co teraz nie możemy swoje obrazy ze słojów robić komercyjnie na ścianę bo piszesz, że musi być inny wymiar, gatunek drzewa itd. a widziałem o wiele ładniejsze niż to co na zdjęciu :-)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2017, 12:40:41 czas Polski »
piszesz, że musi być inny wymiar, gatunek drzewa itd. 

tego nie napisałem , przeczytaj raz jeszcze ;)

każdy będzie inny bo na to mają wpływ : użyty materiał, gatunki drewna, kolory, usłojenia, sposób łączenia itp. nie jesteś w stanie zrobić dwóch takich samych

Offline iartist

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2017, 12:55:49 czas Polski »
Jeśli na to mają wpływ na przykład wymiar słojów czy bloczków aby praca była inna od każdej innej to nie wiem jakim cudem ktoś zarejestrował sobie pomysł słojów drewnianych na ścianę...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2017, 14:59:21 czas Polski »
Z doswiadczenia z prawami autorskimi na rynku amerykanskim: zarejestrowac mozesz praktycznie wszystko ale to potem do rejestrujacego nalezy udowodnienie, ze ktos te prawa naruszyl. Wiec tym, ze cos jest "zarejestrowane" to sie nie sugeruj.

Offline iartist

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2017, 16:35:16 czas Polski »
W Polsce nie zależnie co tworzymy na przykład zdjęcie, grafikę czy rzeźbę i bez rejestracji autora chronią automatycznie prawa autorskie.

Offline MarekET

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Października 2017, 20:37:02 czas Polski »
Witam .

Iartist , z tego co widzę albo się mocno nakręciłeś pomysłem , albo z natury jesteś człowiekiem szybko stresującym się :))
Przepraszam za takie posumowanie na samym wstępie , i od razu napisze że nie jestem prawnikiem a byłym górnikiem .

Z tego co piszesz to raczej mylisz dwa pojęcia szczególnie jeśli chodzi o ten pomysł z drewnianą mozaiką .
Najpewniej twórca tego projektu zarejestrował wykonaną pracę nie w celach ochrony samego sposobu układania czy też ogólnie lepienia takich plastrów drewnianych na ścianie a raczej w celu ochrony swej pracy jako dzieła sztuki czy też ogólnie swej pracy przed zawłaszczeniem jej przez inne osoby lub też wykonanie kopi tej pracy jeśli miała by np. brać udział w jakimś konkursie czy też plebiscycie .
Nie jest to rejestracja w celu opatentowania wzoru lub sposobu wykonania bo to by nie przeszło tysiące [ o ile nie miliony ] takich mozaik powstawało przed tą pracą i nie można sobie zawłaszczyć tego pomysłu jako układania plastrów drewnianych na ścianie .
Nie jest to ochrona wzoru jak np.krzesła czy czegoś podobnego .
Tu pewnie przy okazji tej rejestracji chodzi też o zapewnienie sobie prawa że właściciel w tym wypadku ściany nie dokona żadnych zmian w tej pracy bez zgody twórcy . Wyjątkiem pewnie mogło by być tylko fakt zagrożenie jakie taka praca by tworzyła dla ludzi lub mienia wtedy właściciel terenu na którym to wykonano może dokonać zmian lub nawet zlikwidować tę pracę .

Tu Ci dam przykład z innej beczki . Przychodzi do ciebie fachowiec kłaść kafelki w łazience i co ma podpisaną umowę na układanie wzoru , robi swoje i tyle .

Chłopie bez przesady , póki taka praca nie powiela np. zastrzeżonego wzoru lub symbolu nic nikomu do tego .

Inna sprawa że ty wykonując taką pracę proponujesz właścicielowi terenu na którym to będzie robione umowę że twoja praca bez twojej zgody nie może być ani poprawiana ani zmieniana przez umówiony czas , jeśli właściciel się godzi na taki warunek możesz sobie coś takiego zarejestrować jako dodatkowe zabezpieczenie twej pracy .

Co innego jest wykonywanie np. krzesła wedle czyjegoś wzoru bez jego pozwolenia a co gorsza podpisywałbyś to wedle nazwy pod jaką to zostało zarejestrowane i dodatkowo nazwiskiem twórcy , szczególnie jakby to miało być robione masowo , za coś takiego dostałbyś po łapach . Bo jak takie coś zrobisz pod własne cztery litery to twoja sprawa .

Czyli podsumowując pomyliłeś prawa ochrony wzoru produktu lub praw patentowych z ochroną swej pracy przed zawłaszczeniem lub dokonywaniem w niej zmian bez twojej zgody .

Tak że chłopie mniej stresu więcej luzu :))))))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 20:46:23 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października 2017, 21:50:32 czas Polski »
Cytat: iartist link=topic=10840.msg151976#msg151976 date=1507198721

To jak z tymi słojami ktoś zarejestrował pomysł [url
https://www.tmdn.org/tmdsview-web/get-detail?st13=EM700000001745811-0001#anchorRepresentation[/url]

Więc co teraz nie możemy swoje obrazy ze słojów robić komercyjnie na ścianę bo piszesz, że musi być inny wymiar, gatunek drzewa itd. a widziałem o wiele ładniejsze niż to co na zdjęciu :-)

Yy .. nie chciałbym się wychylać ale podobne wzory i ozdoby robiłem już parę lat temu. A widziałem to w jakiejś książce z lat 50 czy coś koło tego.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2017, 22:02:13 czas Polski wysłana przez nebutek »

Offline iartist

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2017, 18:21:40 czas Polski »
Panie Marku chyba się nie rozumiemy :-) Mnie chodzi o to czy jeśli będziemy robić masowo mozaiki komercyjnie tego typu https://www.homify.pl/zdjecie/490238/mozaika-drewniana
tyle, że trochę inny układ z podobnym odcieniem koloru czy nie narazimy się na zastrzeżony wzór lub na prawa autorskie czyli plagiat i czy nie potrzebujemy zgody od twórcy lub licencji.

To samo ze słojami drzewa na ścianie. Od lat już to jest pewnie robione a jednak komuś udało zastrzec wzór https://www.tmdn.org/tmdsview-web/get-detail?st13=EM700000001745811-0001#anchorRepresentation[/url]

Wcześniej nie wiedziałem, że takie proste wzory z drewna można zastrzec. W grafice i fotografii nie ma czegoś takiego. Chyba, że zrobimy skopiuj i wklej to wtedy jest plagiat.

Offline MarekET

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2017, 19:26:39 czas Polski »
Mnie chodzi o to czy jeśli będziemy robić masowo mozaiki komercyjnie tego typu https://www.homify.pl/zdjecie/490238/mozaika-drewniana
tyle, że trochę inny układ z podobnym odcieniem koloru czy nie narazimy się na zastrzeżony wzór lub na prawa autorskie czyli plagiat i czy nie potrzebujemy zgody od twórcy lub licencji.

Rozumiemy się i to w 100% .

Kilka spraw o po kolei .

01- Co to za instytucja czy też organizacja w której został ten "niby wzór" zastrzeżony , jakie ma uprawnienia , kto honoruje zgłoszone tam projekty .

02- Znalezienie dwóch kawałków drewna o takim samym wzorze słoi i kolorze jest niemożliwe

03- Czy ktoś kładący kafelki potrzebuje pozwolenia na położenie ich w np taki wzór -   , a może taki   , bo ktoś to robił przed nim .

04- Jeśli ktoś dokona kopi wzoru jako takiego jak na obrazkach w miejscu gdzie pokazujesz jako miejsce zgłoszenia i przedstawi to gdzieś w konkursie czy plebiscycie na WZÓR UŁOŻONY Z DREWNA to osoba która taki wzór zgłosiła może mieć zastrzeżenia że sam wzór jest plagiatem bo to staje się jakby dziełem sztuki a nie dziełem rzemieślnika .

05- Naprawdę mniej stresu i paniki więcej rozsądku polecam :)))))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2017, 19:29:50 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline iartist

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2017, 19:47:51 czas Polski »
Znalazłem na tej stronie po prawej stronie wyszukiwarkę DesignView http://www.uprp.pl/kiedy-wzor-przemyslowy-moze-uzyskac-ochrone/Lead05,156,1789,4,index,pl,text/

Instytucja to jest europa.eu czyli można sobie u nich zastrzec design czegoś nowego jak ten Pan od słojów drewnianych :-)

Co do tych obrazków przedstawionych niestety nie pasują bo nie można łączyć czyli każdą oddzielną mozaikę. Bardziej mi chodziło o wymiary i wysokość bloczków tak jak ten patent https://www.google.com/patents/US20120018247