26 Kwietnia 2026, 08:11:02 czas Polski

Autor Wątek: bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq  (Przeczytany 12315 razy)

Offline zryt

bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq
« dnia: 09 Października 2017, 18:55:31 czas Polski »
Witam w najbliższym czasie mam zamiar zakupić   zagłębiarke i tu mój dylemat jaką wybrać bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq docelowo ma być do płyt laminowanych z pojedynczymi pracami przy drewnie.Zamierzam sobie stworzyć zestaw maszyn typu frezarka wyrzynarka itp i chciał bym skupić sie na jednej marce a nie wszystko z innej parafi i nie wiem co polecacie bosch czy festool bosch tańszy jak by nie patrzeć ale jak to wygląda jeśli chodzi o efekt w pracy.pewnie wiele osób do laminatu poleci mafell ale to juz sprzed za drogi dla mnie więc chciał bym sie skopić między  boschem a festool no chyba ze ewentualnie namówicie mnie na makite.
pozdrawiam i dzięki.
 Watek przeniesiony z złego działu...

mily68

• Gość
Odp: bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2017, 19:04:09 czas Polski »
Do płyty zagłębiarka Mafell - tu nawet Festool nie zawsze daje radę. Zresztą i F i B i M mają podobne rozwiązania więc jeśli wybierasz system marka ma drugorzędne znaczenie.

Offline zryt

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2017, 19:11:01 czas Polski »
jaki konkretny model tej zarabiarki polecasz mafell

Offline zryt

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2017, 19:46:33 czas Polski »
a juz mam o taki model pewnie chodzi Mafell MT55cc no dosyć ciekawie to wygląda na filmikach a takim boschem jak najpierw na minimalnej głębokości przejechał bym raz potem drogi raz nie byl by taki sam efekt ?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2017, 20:56:21 czas Polski »
Nie bo mafell jeszcze przesuwa tarczę o włos na pełnym zagłębieniu by nie szczypać laminatu.

Offline zryt

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2017, 21:11:58 czas Polski »
czyli widzę ze jeśli o ten sprzęt chodzi to mafell bije festool i inne zarabiarki  czyli co mafell ?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2017, 21:19:49 czas Polski »
Jak masz taką kasę i głównie robisz w płycie to tak. Jak masz mniejszy budżet to albo bosch albo festool choć i makitę chwalą choć ma ubogi system dodatkowy. Najlepszy system wg mnie ma festool tyle że ceny mocno bolące po kieszeni.

Offline Nol

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2017, 21:29:09 czas Polski »
Tak, do laminatu Mafell jest najlepszy, ale to nie oznacza, że musisz tą konkretną zagłębiarkę kupić. Nie napisałeś czy wykonujesz prace zarobkowo, czy dla siebie lub ogólnie jako hobby. Ja na przykład mam Boscha z dobrą tarczą do laminatu i trochę metrów juz pociąłem i jeszcze formatki nie musiałem wyrzucić z powodu wyszczerbienia (większość formatek i tak ma jedną stronę niewidoczną, a fronty przeważnie zlecam w hurtowni, bo seryjnie ciąć zagłębiarką i tak się nie opłaca czasowo/kosztowo). Makita zrobi tą samą pracę co Bosch i Festool, więc policz sobie koszty/dostępność całego systemu i wybierz z tych trzech producentów. Parkside'a  bym w ogóle nie zestawial z tymi firmami...
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2017, 21:31:05 czas Polski wysłana przez Nol »

Offline zryt

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2017, 21:44:45 czas Polski »
puki co robię dla siebie ale docelowo zamierzam zarobkowo  jaką tarcze używasz konkretnie do laminatu to możne zostanę przy bosch albo festool jeśli nie ma wyłamań przy użyciu tych sprzętów to po co przepłacać.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2017, 21:46:41 czas Polski wysłana przez zryt »

Offline Nol

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2017, 21:52:37 czas Polski »
Mam to co na poniższym zdjęciu + tarczę oryginalną z zestawu. Do tego jeszcze brakuje tarczy do cięcia wzdluznego w litym drewnie, ale że ja głównie sklejkę i wiórę tnę zagłębiarką (tylko niestandardowa robota nie pod hurtownie), to już 1,5 roku spokojnie sobie radzę z tymi dwoma.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2017, 22:13:47 czas Polski »
Temat był już chyba nawet 2 razy poruszany w innych wątkach ;). Jedno jest pewne, nikt za Ciebie nie podejmie decyzji :D. Ilu użytkowników tyle poleconych sprzętów, ja pomimo iż mam Festoola od kilku lat to w tej chwili może kupiłbym mafella. Ale cieszę się z tego co mam, daje radę, nauczyłem się tym ciąć i ... maszyna to jedno, doświadczenie też dodaje efektywności

Offline zryt

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2017, 22:35:52 czas Polski »
tak jest zawsze ile użytkowników tyle opinii  a jak ci na tym festool sie pracuje są jakieś urwania w materiale bo tak jak kolega wcześniej i ty zadowoleni wiec sam nie wiem zdaje sobie sprawe ze doswiadczenie i dobra tarcza to podstawa

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Października 2017, 23:06:54 czas Polski »
Do Festola mam dedykowaną tarczę. Co do wyrywania laminatu to w dużym stopniu zależy też od jakości płyt. Dostałem kiedyś płyty  meblowe z których robiłem sobie meble do warsztatu (nowe płyty ale miały już kilkanaście lat) i tarczą CMT za 30 zł nic nie wyrywało. Płyt lakierowanych tez nie wyrywa. Można nacinać wstępnie później całą głębokością ale wiadomo, że wtedy czas robi swoje...

Offline zuszeq

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Października 2017, 10:31:04 czas Polski »
Z tymi zmianami tarcz, to też nie jest łatwo przy zagłębiarce. O ile średnicę można sobie przeliczyć, o tyle grubość to jest problem.
Mam Boscha. Gdy jakiś czas temu ciąłem płytę z szyną 160 cm wyszły mi na pewnej długości delikatne wyszarpania krawędzi. Okazało się, że ciąłem wczesniej drewno, inną tarczą i inaczej przyciąłem gume antyodpryskową.
Wiec zmieniając tarzce to też trzeba mieć na wzgledzie.
Teraz, po wymianie gumy, mam trzy tarcze Bosch o jednej grubości 1,8 mm, a gdy chcę przeciąć coś inną tarczą, to zakładam wyłącznie cieńszą, albo jadę bez szyny. No chyba, ze ktoś chce zmienać co chwilę gumę. 

kwita

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2017, 11:41:43 czas Polski »
Do Festoola zawsze zakładam tarcze tej samej szerokości...więc nie ma tego problemu. W Festolu o ile się nie mylę, przeklejałem już chyba 3-4 razy, trzyma bez problemu. Wiadomo, że ma to jakąś trwałość, lecz nowej jeszcze nie zakładałem