12 Maja 2026, 14:53:10 czas Polski

Autor Wątek: Uzupełnianie otworów po gwoździach, sękach.  (Przeczytany 9884 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Uzupełnianie otworów po gwoździach, sękach.
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2017, 09:22:54 czas Polski »

na ciepło glutynowy

Offline ndriu

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Października 2017, 00:39:37 czas Polski »
Ja ostatnio mieszałem pył ze szlifowania z wikolem i generalnie to był błąd. Kolor wyszedł ok, ale pozostawiłem lekki nadmiar licząc że później zeszlifuję. Niestety obok szpar klej wsiąkł w drewno i powierzchnia zrobiła się szklista i potem bejca juz w tym miejscu nie wchłaniała się. Na szczęście to była tylko próba w mało widocznym miejscu. Ostatecznie kupiłem w leroy szpachlę Syntilor  i wymieszałem ją z pyłem. Myślę że jest ona podobna do kaponu a i cenowo kapon lepiej wychodzi. Efekt końcowy super, tyle że trzeba robić małymi porcjami bo bardzo szybko schnie. No i w dekiel też nieźle daje więc lepiej to robić w wentylowanym pomieszczeniu ☺

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Października 2017, 07:05:49 czas Polski »
Ten klej z obi yo nue bedzie dobry
Ten klej na zewnątrz jest bardzo dobry jednak jeśli chcesz to mieszać z pyłem  to będzie to złe rozwiązanie. Klej puchnie i pieni sie więc po zeszlifowaniu bąbla  zostać mogą tam puste miejsca. Ostatnio nabyłem wypełniacz w postaci lasek do pistoletu na gorąco. Jeszcze nie miałem okazji to wypróbować ale znajomy który to używał mówi że barwi się dobrze. Do tej pory najlepszym rozwiązaniem było zmieszać pył z caponem. Są też kity akrylowe w tubach 300ml do pistoletu takiego jak na silikon. Ponoć dają się malować i są w kolorze kilku gatunkow drewna. Taki mam więc mogę go sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2017, 07:08:18 czas Polski wysłana przez kozio »