06 Maja 2026, 08:25:42 czas Polski

Autor Wątek: Szafeczka pod wiertarkę kolumnową  (Przeczytany 3245 razy)

Offline raven

Szafeczka pod wiertarkę kolumnową
« dnia: 11 Października 2017, 22:21:49 czas Polski »
Zabrałem się za godny fundament dla mojej Lidlowej kolumnówki.
Konstrukcja z sosny 50x20, połączona na otwory kieszeniowe Wolfcrafta. Wewnątrz paneli jest płyta HDF 3mm. Blat zrobiłem ze sklejki szalunkowej, która została mi z budowy stołu roboczego.
Docelowo będą jeszcze 3 albo 4 szuflady, tylko nie mam jeszcze prowadnic. Cała szafeczka jeździ sobie na kółkach.
Kilka fotek:

Offline raven

Odp: Szafeczka pod wiertarkę kolumnową
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2017, 22:22:35 czas Polski »
Reszta fotek:

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2017, 00:17:29 czas Polski »
Fajnie wyszło. Też mnie to czeka do piły taśmowej. Jakiej szerokości jest szafeczka. Na kółeczkach nie ma tendencji do wywrotek przy tak wysoko położonym środku ciężkości ?

PS. Co to za liniał przy ołówku na pierwszym zdjęciu ?

Offline raven

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2017, 07:37:19 czas Polski »
Na razie żadna wywrotka podczas prób się nie zdarzyła, ale na pewno trzeba uważać. Muszę jeszcze dodać wzmocnienie od strony pleców i same plecy, to będzie stabilniejsza. Dodatkowo liczę, że prowadnice szuflad też trochę usztywnią całość.
Nie wiem o który liniał chodzi, ale na stole leży kątownik Empire rafter square oraz kątomierz elektroniczny z Lidla :)
Szafka ma 30cm szerokości.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2017, 07:41:59 czas Polski wysłana przez raven »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2017, 11:15:19 czas Polski »
Zrobilem podobna szafke pod wiertarke, nawet identycznego Parkside mam - do sprawdzenia o tu:
 Nora Draaxa :)

Przy wiertarce stolowej zazwyczaj nie wystepuja na tyle mocne sily, zeby bylo duze ryzyko wywrotki. Plecy faktycznie usztywnia konstrukcje, ale bym sie niespecjalnie przejmowal - jest wystarczajaco solidnie. Szafki kuchenne przeciez to najczesciej pazdzierz skrecany czolowo na wkrety a znosza wiecej i sie trzymaja :)

Przy pilarce tasmowej stabilnosc jest juz nieco istotniejsza. W mojej szafce mogloby tej stabilnosci byc troche wiecej, chociaz jeszcze przy zadnym cieciu nie mialem problemow.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2017, 11:26:39 czas Polski »
Ładnie wykonane... Ja swoją pod taką samą ;) wiertarkę zrobiłem szerszą bo jeszcze szufladki na wiertła i inne gadgety. Po za tym zrobiłem szerszy stolik ze sklejki z regulowanym przymiarem

Offline amciek

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2017, 11:42:09 czas Polski »
Raven,
Na jakiej wysokości masz blat i jakiego producenta masz kolka?

Jak szukałem do moich szafek to kola blickle są od 25zl/szt, kupiłem w końcu colson za 7zl. Wszystkie skrętne z hamulcem. Ciekawi mnie jakich kół używacie bo przy 15 szafkach jak u mnie różnica w cenie mnoży się znacznie.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2017, 11:46:48 czas Polski »
Ciekawi mnie jakich kół używacie

takich z leroy merlin :)

Offline raven

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2017, 11:50:34 czas Polski »
Mój blat roboczy (góra) jest na 90cm. Kółeczka w stole są inne niż pod wiertarką, mają 8cm wysokości, hamulce i są firmy Vorel (czy jakoś tak) Totalna taniocha. Oba blaty się licują.
W szafce pod wiertarkę kółeczka mają 6cm wysokości, są bez hamulca i kupowałem na tej aukcji: http://allegro.pl/kolko-obrotowe-meblowe-kolka-do-mebli-metal-fi-30-i4917892251.html?snapshot=MjAxNy0xMC0wNFQxNToxMTozNy4zNjhaO2J1eWVyOzdlMDBjYjA4YzNjOGFiYzAxZjk0ZDQ2MmU4MGMxMWI4MDY1NzdkOTg2Mzk2YThkYWIxNTI1NjliMmVmNzQ3YTY%3D

Offline Jakacor

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2017, 11:51:43 czas Polski »
Marka nie ma dla mnie znaczenie. Zwroc tylko uwage na udzwig bo jak zamontowalem do wozka na drewno zbyt male (chyba 100kg/na kolko) to po zaladowaniu po brzegi mi sie rozpadlo i musialem wszystko rozpakowac i wymienic:))

Offline Strużyn

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2017, 12:17:50 czas Polski »
Dzięki.... to właśnie kątomierz z Lidla przykuł moją uwagę :)

Offline raven

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2017, 12:41:18 czas Polski »
Mogę go polecić, jest aż dziwnie dokładny. :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2017, 14:28:02 czas Polski »
ja w swoich szafkach pod pilami użyłem kółek z juli dwie sztuki z hamulcem skrętne  za 15,99 wytrzymałość 60kg każde,
co do szafki pod piłę taśmową ścianki boczne dawałem z podwójnej płyty 18mm i plecy też z pełnej płyty 18 mm  i trzyma dobrze :)

Offline kewis

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2017, 15:17:40 czas Polski »
kupiłem w końcu colson za 7zl. Wszystkie skrętne z hamulcem.

A można wiedzieć gdzie kupiłeś w takiej cenie?

Zwroc tylko uwage na udzwig bo jak zamontowalem do wozka na drewno zbyt male (chyba 100kg/na kolko) to po zaladowaniu po brzegi mi sie rozpadlo i musialem wszystko rozpakowac i wymienic:))

No ja też tak miałem :( rozebrałem i kupiłem z tej aukcji: http://allegro.pl/kolo-kola-kolka-125mm-hamulec-tanio-zestaw-4-szt-i5779881010.html?snapshot=MjAxNy0xMC0wMlQxMjoyODo1OC4wMjNaO2J1eWVyOzU1MzZlOTNiYjlhYTFhNDJlMTQwMTg5MDA3NzRjNTUyMGFlZTdhY2Y4NDYyNDdmMjIzYmYxYjUzZWVkNzhkNDc%3D

Rezerwy obciążenia dużej nie ma ale dają radę.

Ale żeby nie było, że spamujemy wątek to faktycznie szafeczka zacna. Zastanawiam się tylko czy koła bez hamulców się sprawdzą. Ale to tylko koła. Można łatwo i szybko zmienić.

Offline amciek

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2017, 15:31:18 czas Polski »
A kupilem gdzieś w necie likwidowali jakiś sklep chyba bo byla tylko określoną ilość. Niestety juz w takiej cenie później nie znalazlem. Ale kółka są podwójne i narazie daja rade.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka