18 Kwietnia 2026, 09:33:54 czas Polski

Autor Wątek: Elektro narzędzia Bosch  (Przeczytany 8439 razy)

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
Elektro narzędzia Bosch
« dnia: 23 Lutego 2014, 10:54:36 czas Polski »
 :D  Witam i mam takie oto pytanie do wszystkich mianowicie chodzi mi o to co sądzicie o elektronarzędziach firmy Bosch ale linii profesjonalnych (Niebieskie) np: wyrzynarki, frezarki piły narzędzia akumulatorowe itp. Proszę o wypowiedzi szczere i prawdziwe.Pozdrawiam  ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Elektro narzędzia Bosch
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2014, 11:18:25 czas Polski »
Ja mam z niebieskiej serii frezarkę krawędziową GKF 600.Nie mam żadnych zastrzeżeń do jej pracy. W wyposażeniu nie mam tulei kopiującej, a przydała by mi się.
Prześledź w wątkach poświęconych poszczególnym elektronarzędziom, tam są również omawiane narzędzia BOSCH.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2014, 11:35:57 czas Polski »
Moja opinia jest jak najlepsza.
Mam wyrzynarkę i młoto-wiertarkę nie mam zastrzeżeń. Kupiłem te dwa elektronarzędzia ze względu, że tych najwięcej używam.
Są mocne i dokładne.
Pracowałem też na pile stołowej BOSCH GTS 10 XC mimo, że była to maszynka z wypożyczalni, dość mocno wyeksploatowana spisywała się rewelacyjnie.
Głównym kryterium zawsze jest jakość do ceny i tu wydaje mi się Bosch niebieski wypada bardzo dobrze.
A jeszcze bym zapomniał, z wypożyczalni miałem młot wyburzeniowy, skuwałem betonową wylewkę na wjeździe do garażu.
Też się sprawdził w 100% praca nim to była przyjemność 20cm beton pękał bez żadnych oporów :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2014, 11:55:12 czas Polski »
Ja też pochwalę niebieskiego Boscha. Mam ukośnicę, zagłębiarkę, piłę łąńcuchową - elektryczną i młoto-wiertarkę, która ma już chyba 12 lat i tylko Hilti może jej dać radę ;D.(reszta Makita). Dalej też chyba pójdę w Boscha i Makitę.

Offline a3756

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2014, 13:15:38 czas Polski »
Ja również na plus. Mam wkretrakę, pilarkę stołową,  frezarkę, zaglębiarkę. Mogę pochwalić serwis, wkrętarkę mam nową i coś tam się działo z wrzecionem i poszła do serwisu czas naprawy  4 dni. Pozostałe rzeczy kupowałem używane i na razie zero problemów. Jedno tylko ale cena akcesoriów czasami powala. Ściski do szyny zagłebiarki 200 zł.

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2014, 13:16:53 czas Polski »
Ja zadałem to pytanie dlatego iż też posiadam narzędzia Bosch młot udarowo obrotowy serii 7 oraz 4 do tego młotowiertarka piła tarczowa narzędzia akumulatorowe.Zastanawiam się teraz nad kupnem wyrzynarki tylko mam dylemat bo chodzi mi po głowie Festool i zastanawiam mnie to jaka w nich jest różnica? :-\

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2014, 18:01:00 czas Polski »
Zastanawiam się teraz nad kupnem wyrzynarki
Mam ten najwyższy i najmocniejszy model, który opisałem tu.
http://forum.domidrewno.pl/wyrzynarki/wyrzynarka-780w-gst-150bce-bosch-opinia/
Dla mnie to jest rewelacja, tyle, że nie mam porównania do Festool

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2014, 18:05:00 czas Polski »
A dlaczego co w nich jest takiego? :-\

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2014, 18:42:13 czas Polski »
A dlaczego co w nich jest takiego? :-\
Przede wszystkim dla tego, że można założyć brzeszczot 15cm i radzi sobie z nim bez problemu.
Na tym mi najbardziej zależało.
Jest mocna, nie gubi konta przy cięciu po łukach.
Regulacja udaru i wydmuchu trocin. Z podłączonym odkurzaczem 90% jest zasysane.
A przede wszystkim, jest tańsza od Festool i to o nie bagatelną kwotę bo około 600-700zł
Bosch 800zł Festool 1400zł średnio.
Nie wiem czy Festool jest 2x lepszy od Boscha ?

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2014, 20:06:33 czas Polski »
No właśnie zastanawia mnie też to w czy ten festool jest lepszy od Bosch?

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2014, 20:16:59 czas Polski »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2014, 21:20:21 czas Polski »

Offline DarekLeo

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • DarekLeo
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2014, 21:31:15 czas Polski »
Zgadzam się z Tobą ja tą wyrzynarkę tylko zarzuciłem jako przykład bo jak będę kupował to i tak nową.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2017, 15:33:02 czas Polski »
Temat stary, ale odkopię i pozwolę sobie dorzucić 3 grosze ::).

W 93r kolega przywiózł mi z zachodniej Germanii (wtedy rządził tam duży Helmut i w większości żyli tam Niemcy) nówkę sztukę, zieloną młotowiertarkę w walizce (która do obecnego systemu walizek Boscha nijak nie pasuje), pamiętam że kosztowała mnie dużą część mojej wypłaty + gorzołę dla frienda.
Tyle co ta wiertarka obrobiła betonów to nie wspomnę, kilku moich oszczędnych znajomych wymieniło w tym czasie kilka Celm i B&D.
Ja sprzęt mam do dzisiaj i gdyby nie fakt że jakieś 4 lata temu pożyczyłem ją durniowi, pewnie do dzisiaj obeszło by się bez wizyty w serwisie.
Co do serwisu, nie było żadnych problemów z częściami zamiennymi do tak leciwego sprzętu.
Mam również jeszcze po ojcu, niebieską wyrzynarkę serii GST80, jeszcze bardziej leciwa niż wiertarka, bezawaryjnie chodzi dalej, choć zaczyna się już prosić o wymianę kabla zasilającego z tytułu przetarć.
Mam jeszcze dalmierz laserowy, laser krzyżowy, kątówkę, szlifierkę mimośrodową, wszystko niebieska linia i pomimo że są dużo nowsze niż wspomniana wyrzynarka i młotek udarowy to swój przerób już mają. W zeszłym roku do zestawu Boscha dołączyła zagłębiarka, dla mnie perfecto wykonanie jak i sama praca tym narzędziem.

Żeby nie było tak różowo, przy zakupie frezarki, niestety Bosch przepadł cenowo na rzecz Makity.
Będę potrzebował mocniejszą frezarkę i tutaj również Boscha raczej nie będę brał pod uwagę.
Interesował mnie zakup konkretnej mocnej wiertarko-wkrętaki bateryjnej, a i owszem Bosch ma tutaj model który by mi odpowiadał czyli GSB18VE-2Li, ale w tej cenie myli Państwo (jak mawiał pewien prezydent) to ja wolę Milwaukee i z dużo mocniejszym momentem obrotowym, ewentualnie tańszego i mocniejszego DeWalta.

Ogólnie dużym plusem firmy, jest jednak serwis i dostępność części (jak do starego Golfa, jak się przy okazji naprawy dowiedziałem).
Nie musimy się tutaj martwić jak w przypadku marketowego szmelcu że po dwóch latach od zakupu, czegoś nie da się naprawić - jak miałem w przypadku wkrętarki parkside'a.
Czy mógłbym polecić Boscha, jak najbardziej tak, choć każde markowe elektronarzędzie będzie miało lepszy lub gorszy odpowiednik wśród konkurencji.

« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 15:37:38 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline Arek15

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2017, 16:46:08 czas Polski »
bosch to dobra firma, mam klika ich narzędzi i nie sprawiają mi problemów, mam wkrętarkę, wiertarkę 2 biegową, piły tarczowe, młotowiertrkę aku, serwis dobry, można dokupić pakiet full serwis i już wtedy tyranie urządzenia na całego:)osprzęt mają ok, przedstawicieli też spoko,. byłem w Bosch na szkoleniach-też spoko było . Od tego roku bosch niebieski wchodzi na hale i będzie mała rewolucja cenowa:)wpadkę zaliczyli w frezarkach gof 1250 ce ma fabryczny luz na prowadnicach- tego nie kupujcie-reszta frezarek jest świetna
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 16:53:17 czas Polski wysłana przez Arek15 »