21 Kwietnia 2026, 15:11:36 czas Polski

Autor Wątek: strug ręczny czy strugarka\grubościówka?  (Przeczytany 4738 razy)

Offline Bartek

strug ręczny czy strugarka\grubościówka?
« dnia: 23 Lutego 2014, 17:28:14 czas Polski »
Witam koledzy forumowicze,
Na początek napisze, że nie znalazłem podobnego tematu na forum, chyba że coś przeoczyłem.

Rozwinę więc moje pytanie:
Posiadam określony fundusz, ktory chce przeznaczyc na jedno z tych narzędzi.
Na początku byłem skłonny kupić strugarke lecz czytałem, czytałem i na ten moment jestem na rozdrożu.
Kwota: 800zł,
Cel: strugarko\grubościowka(dajmy na to Meec) przeciwko lepszemu strugowi czy też kompletowi strugow.

I teraz: na maszynie już pracowalem z kolei ze strugiem ręcznym doświadczen zero, za to chęci wielkie:).
Prace, które chce wykonywać obracają się w przedziale lekko-średniej stolarki.
Nie wiem czy tyle informacji starczy.
Proszę bardziej o pomoc w zdecydowaniu co lepsze do tego typu robót, czy wydać na niższej klasy maszynę czy na trochę lepsze narzedzie reczne, tudzież zestaw narzędzi?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: strug ręczny czy strugarka\grubościówka?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2014, 17:46:16 czas Polski »

Prace, które chce wykonywać obracają się w przedziale lekko-średniej stolarki.
Bartek trochę mało precyzyjnie - zależy co będziesz robił i z jakiego drewna tzn.
a)czy będziesz kupował drewno w balikach sam rozcinał i strugał
b)czy kupował strugane bądź wymiarowo gotowe i tylko docinał długości i wygładzał
w pierwszej opcji lepiej kupic tego Meeca - koledzy go chwalili a przy niezbyt dużej intensywności pracy posłuży Ci długo i możesz dokupic
niedrogi strug ręczny
przy drugiej opcji lepiej kupic  strugi dobrej klasy i działac
To tak pokrótce ,według mojej oceny, jeśli źle radzę koledzy stolarze poprawią :)

Offline Bartek

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2014, 18:00:56 czas Polski »
Jestem pewny ze materiał nabywałbym już w postaci tarcicy. Zresztą nie posiadam też na tyle mocnych maszyn.

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2014, 18:23:23 czas Polski »
w postaci tarcicy
Czyli jednak potrzebujesz dosć mocnych maszyn, przynajmniej pilarki żeby tarcicę obrabiać :)
Ad meliora tempora

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2014, 19:01:09 czas Polski »
Jak nie masz doświadczenia ze strugami ręcznymi to moim zdaniem kup najpierw wyrówniarko-grubościówkę (np. takiego Meec'a jak ja czy inni). Używane strugi np. Stanley'a chodzą na Allegro do ok. 150 zł więc jak widzisz jest to kwota nieduża. Restaurując taki strug (a nie jest to jakoś szczególnie dużo pracy) oszczędzasz pieniądze i uczysz się co nieco o narzędziu i jego konserwacji. Jak ktoś chce to upoluje coś fajnego w dobrej cenie. W warsztacie potrzebne jest i maszyna i "coś" ręcznego.
Ja już troszkę otrzaskałem się i dziś stwierdzam, że pilarka stołowa, ręczna (a najlepiej zagłębiarka z szyną), frezarka (lud dwie - jedna duża w stole + mała krawędziówka), wiertarka kolumnowa, wkrętarka (lub dwie żeby nie przezbrajać co chwilę), wyrzynarka, kilka różnych szlifierek, wyrówniarka i grubościówka oraz do tego może pilarka taśmowa (zależy co kto robi) to podstawowe narzędzia elektryczne w warsztacie. Można oczywiście i bez tego tyle tylko, że często robota trwa dłużej, jest trudniej coś wykonać, człowiek się bardziej męczy i denerwuje itp.
Z narzędzi ręcznych to oczywiście strugi (różne i różniste), dłuta, piły (polecam japońskie :) ), różnej wielkości kątowniki stolarskie (trzymające kąt) oraz cała masa innych których nie sposób wymienić tak, aby żadnego nie pominąć (zresztą nie wszystkie są potrzebne przy każdej robocie).
Jak widzisz łatwo nie jest. Na końcu obowiązkowo odciąg (odkurzacz warsztatowy).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2014, 20:08:06 czas Polski »
Jak masz zamiar obrabiać tarcicę, to kup wyrówniarko-grubościówkę, a odkładaj na strugi ręczne  i dłuta.

Offline Bartek

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2014, 11:00:19 czas Polski »
No to sprawa jasna, dzięki panowie o taką pomoc właśnie mi chodziło:-)