29 Czerwca 2026, 00:00:34 czas Polski

Autor Wątek: Lite drzwi wewnętrzne  (Przeczytany 32668 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Lite drzwi wewnętrzne
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Lipca 2022, 09:36:58 czas Polski »
Próg z wręgiem robi się .
Najlepiej jak nie jest za wysoki a posadzka od  dworu niżej od posadzki w pomieszczeniu ( mniej  wtedy wystaje )
Też zwrócić uwagę by było miejsce  na śnieg pod   drzwiami.
Jeśli nie zrobisz okapnika do  drzwi z kapinoskiem  to nie może być uszczelki w przyldze ( dołem ) bo krople wody muszą skapać  ,a nie zawijać się  do progu .

Nie jestem pewien ,czy deszcz nie dosięgnie   drzwi ,a wobec tego zastanów się  nad  sklejką w filongach .

Offline mario78

« Odpowiedź #106 dnia: 25 Lipca 2022, 09:59:35 czas Polski »

Jeśli nie zrobisz okapnika do  drzwi z kapinoskiem  to nie może być uszczelki w przyldze ( dołem ) bo krople wody muszą skapać  ,a nie zawijać się  do progu .

Nie jestem pewien ,czy deszcz nie dosięgnie   drzwi ,a wobec tego zastanów się  nad  sklejką w filongach .

Tomekz bardzo chętnie zrobił bym wszystko jak najlepiej,tyle że często nie potrafię sobie wyobrazić jak ma wyglada okapnik z kapinoskiem i uszczelka w przyjdzie. Przepraszam i zarazem dziękuję za cierpliwość,nie znam nazewnictwa i technicznie nie jestem przygotowany.
 Płycina będzie ze sklejki z rdzeniem sosnowym
W sieci znalazłem taki przekrój.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2022, 10:06:19 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Lipca 2022, 11:31:52 czas Polski »
No tu masz dobry  próg nie za wysoki od strony  pokoju i ścięty  skośnie
ale
drzwi mają  8 mm luzu do kafelków od strony   dworu i to moim zdaniem  powinno być min 20 mm . Do tego pisałem o uszczelce na dole    drzwi  tej pierwszej od strony  dworu - iei nie powinno być tylko  ta  druga w progu . Dlaczego? bo wiatr krople będzie  wpychał pod próg i tam powinna być przerwa ( drzwi nie mogą dolegać do progu ) by krople  nie dosięgły  progu  tylko  spadały . Może być uszczelka  jak zrobisz okapnik.

Podobnie  z okapnikiem ( jest on podobny jak  przy oknach np  typu Berlinskiego tzw . skrzynkowych ) . okapnik  wtedy jest  trochę  grubszy  w swoim  przekroju ze skosem od góry  ,by nie stała na nim  woda . Zaś od  dołu należy  zrobić  rowek 10 mm od krawędzi o wym  ok. 8x8 mm by podobnie jak wyżej , krople urywały się  na krawędzi rowka  ( to kapinosek ) :) .

Offline mario78

« Odpowiedź #108 dnia: 25 Lipca 2022, 19:33:42 czas Polski »
Futryna już stoi. Czy takie nacięcia,podgrzewania u dołu drzwi coś pomogą? Chcę żeby były dwie uszczelki tez u dołu. Czasami na połączeniu ramiaków drzwi zrobiona jest faza jak na zdjęciu,do czego ona służy?  Rdzenie filongów mam gotowe,muszę wymyślić jak dobrze dokleić sklejkę,brak prasy.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2022, 19:38:08 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Lipca 2022, 20:59:36 czas Polski »
Faza to tylko estetyka i trochę zamaskowanie styku połączenia teraz i w przyszłości

Offline mario78

« Odpowiedź #110 dnia: 25 Lipca 2022, 21:59:25 czas Polski »
Faza to tylko estetyka i trochę zamaskowanie styku połączenia teraz i w przyszłości
W razie ewentualnej pracy drewna?
Dziś złożyłem ramiak,dałem 9 mm luzu konstrukcyjnego na obie strony. Jutro będę frezował na płycinę,spróbuje dokleić sklejkę do rdzenia filongu. Muszę zacząć planować otwór na zamek żeby przypadkiem o nim nie zapomnieć. Jest coś na co zwrócić uwagę przy robieniu otworu na zamek?
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2022, 22:02:42 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #111 dnia: 26 Lipca 2022, 15:48:36 czas Polski »
Dziś to czego nie lubię,przyklejanie sklejki na plaszczyznę rdzenia.

Offline mario78

« Odpowiedź #112 dnia: 26 Lipca 2022, 20:57:49 czas Polski »
Frezy na filong zrobione,została ramka szyby prawa do zrobienia i będę frezował krawędzie. Połączenie ramiaków będą miały fazy,ramki szyby już raczej nie fazować,niech wygląda na połączone z ramiakiem górnym i dolnym,prawda? Muszę zamówić szyby,dorobić listewki do mocowania szyb od srodka. Montaż i rozmierzanie otworu na zamek,tylko jak sie za to zabrać od strony technicznej żeby nie zepsuć swojej pracy?
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2022, 21:08:40 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Lipca 2022, 22:11:08 czas Polski »
Jaki zamek?
Powinieneś go zakupić -tam będzie instrukcja .
Klamka zazwyczaj  na wysokości  105 cm od  dołu  drzwi .
Do tego zwróć uwagę  by dokupić wzmocniony szyld  ( zaczep ) ryglowy  zamka  na  małe  drzwi  .
proponowałem Ci trzy punktowy - lepiej poradzi sobie  z docisnięciem drzwi z uwagi na uszczelki ,jak i bezpieczniejszy oraz  trzyma przed wygięciem  ramiak

coś podobnego

https://simteq.pl/do/item/003410_1/Zasuwnica-drzwiowa-AS2383--AS2382-16....8-z-dodatk?gclid=Cj0KCQjwof6WBhD4ARIsAOi65air8ul1fMLC080KUVjFVmli3xVwZxEoaFmn7fwrDeaM28FHSMSyVhAaAqbQEALw_wcB&subItem=003415#sub-003415

Offline mario78

« Odpowiedź #114 dnia: 27 Lipca 2022, 11:13:52 czas Polski »
Kupiłem zamek Gerdy,sugerowałem się głębokością otworu jaki trzeba zrobić (ramiak 110mm). Podana nasuwa ma wymiary 72,5mm czyli będzie dobra.Zapytam w sklepie o dostępność i zwrócę zamek który kupiłem. Drzwi mają wszystkie elementy gotowe,teraz frezowanie,frezowanie. Cały czas zastanawiam się nad fazą ramki szyby,teraz lepiej wygląda bez ale co będzie za jakiś czas? Chodzi mi też po głowie Okupnik dołu drzwi,jak go zrobić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Lipca 2022, 11:57:24 czas Polski »
Nie wiem gdzie to dostaniesz ,ale jest takie coś  jak blokada ramiaka od strony zawias  ,by po ich odcieciu drzwi były zablokowane.

dajesz dwie sztuki . To są wystające bolce z ramiaka które przy domykaniu  drzwi wchodzą w otwory zrobione  w futrynie ( w komplecie wszystko z metalu )
 Napisz jak wmocowałeś te dwa środkowe ramiaki - podczas  klejenia  całych   drzwi?

Okapnik

W przekroju prostokąt   ok 80 x 50 mm (  lub  więcej ) . płaską stroną do drzwi . Niech się zwęża ku górze  na ok 35 mm . Czyli  przekrój dołem 50 mm gora  35 m m  szer. 80 mm.

Dobrze jest by go odfrezować od strony dolegającej do drzwi  (  wręg ) by powstało tzw własne pióro   górą i na to pióro wyfrezować na odpowiedniej  wysokości w dole  drzwi rowek .
Chodzi o  to że okapnik górą zagłębi się w skrzydle i po przyklejeniu jego woda nie dostanie się pod niego .
klej dajesz tylko na dolnym ramiaku poprzecznym .

patrzac od góry okapnik od pióra powinien  mieć  skos  dla spływania wody ,a od dołu rowek by krople się urywały . Możesz też na jego frontowej płaszczyźnie zrobić delikatne  zdobienie np rowek itp.

Offline mario78

« Odpowiedź #116 dnia: 27 Lipca 2022, 12:15:44 czas Polski »
Koszt zasuwy 470 zł. Wymiary jak zwykły zamek. Teraz pytanie,potrzebny będzie zamek dodatkowy? Czyli zamek główny,zamek dodatkowy i dwa boleć? Blokada zawiasów,poszukam,to będzie pociągać drzwi dołem i góra,prawda?  Listew przy szybie jeszcze nie mocowałem,drzwi są rozbieranie jeszcze.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Lipca 2022, 13:01:11 czas Polski »
Czy drugi zamek  to Twój wybór . Jak kupisz bez niego to później już zamka wpuszczanego nie założysz jedynie nakładany od środka  w pomieszczeniu  na ramiak  drzwiowy  .
Blokada też trzyma  ramiak . Bolce mają skosy  by lepiej  początkowo  wchodziły ,ale za sztywno to też nie możesz robić - sam zobaczysz .

Myślałem że drzwi już pokleiłeś zapominając o środkowych  ramiakach , a one będą przenosić siłę wypchania szyby i filongów a jednocześnie usztywnią  ramę drzwi - to musi mocno  siedzieć

Offline mario78

« Odpowiedź #118 dnia: 27 Lipca 2022, 13:14:08 czas Polski »

Offline mario78

« Odpowiedź #119 dnia: 27 Lipca 2022, 17:31:53 czas Polski »
Znalazłem zabezpieczenie w sklepie z którego mają mi wysłać zamek,będą dobre,ile szt na drzwi?
https://simteq.pl/do/item/002306/Zabezpieczenie-drzwiowe-nr-200-ocynk-srebrny#zabezpieczeni