Mam a3-41 juz ktos sie tam zalil na niego ze gowniane blachy, jakies spawy itp.
No coz... ja mam silenta na tym zapietego fabrycznie i nie dosc ze chodzi ciszej i to wyraznie to jeszcze lepiej, nie za bardzo wiem tez o jakie problemy z przykladnica chodzi bo dziala i ma sie swietnie.
Hammer to najnizsza polka feldera i dlaczego wypada slabo przy konkurencji?
Ktos napisal ze bralby scma bo tez ma scm na dzien dzisiejszy! Jednak jesli sie porowna ich pilary do hammerow to bida z nedza jest. A jesli taka bida z nedza jest na strugarkach to dziekuje i wole swojego hamera.
Nie wiem co z gwarancjami, naprawami, itp u scma, roblanda i takich tam. Do hammera dzwonie do hanldarza u ktorego kupowalem i bez sraczki on wszystko zalatwia a ja czekam az koles na przeglad przyjedzie. Mam wszystko gdzies? Noze sa, czesci sa, polska gwarancja, w Polsce czesci - to dla mnie najwazniejsze! A 150 za przeglad i kalibracje... wierz mnie ze mnie by sie nie chcialo pol dnia nad tym spedzic, a naprawde potrafie byc menda
Pytanie ile chcesz wydac na sprzeta. Jesli masz 10 kola to roblanda chyba kupisz, jesli 20 to hammera kupisz, jesli wiecej niz 30 to juz mozesz sie rozgladac za czyms z zupelnie innej polki jakosciowej i wydajnosciowej - np. martina albo cos egzotycznego.
Pojawia sie kolejne pytanie - czy robisz w drewnie i ile? Bo sie okaze ze wydasz na machine 30tysi ojrosow czyli ponad 100 kafli na plny a sie okaze ze hammer, scm albo robland ze spiralnym na plytkach Ci styknie.
Ja kupilem hammera bo w czasie jak kupowalem z helisa na pokladzie byl tylko hamerajd i felder z najwyzszej serii. Roznily sie tylko tym ze hammer w czystej teorii nie przepracuje 5 lat pod 8 godzinnym obciazeniem bo powinien mu silnik pasc

ale bym polemizowal.
Zaluje jednej rzeczy... 1.1m na szerokosci ... tego mnie brakuje.
Co do roblanda tego co dales linka to przeciez na dole sa opcje i jest wal spiralny do niego, looknij
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/2-wal-spiralny-do-strugarek-robland-nxsd-310-nxsd-410.html2 kola w plnach i pytanie czy z plytkami.
Sam widzisz teraz ze zblizasz sie co ceny hammera i tak naprawde potrzeba czlowieka ktory robi dokladnie na tym modelu z walem spiralnym a dodatkowo pracowal na felderze.
Sam powinienes wiedziec ze nie raz sprzet wyglada stabilnie, dobrze zbity, wszystko sie trzyma i spasowane a pozniej sie okazuje ze totalna porazka, np. bernardo ...
Przemysl, jedz i ogladnij, odpal, przemysl raz jeszcze i kup ... i napisz jak smiga i czy jestes zadowolony!