29 Maja 2026, 20:10:01 czas Polski

Autor Wątek: Jak nie Hammer to co? Robland?  (Przeczytany 6951 razy)

Dentarg

• Gość
Jak nie Hammer to co? Robland?
« dnia: 01 Listopada 2017, 09:20:16 czas Polski »
Zbieram od dłuższego czasu na maszynę kombo (wyrówniarko-grubościówka) 40cm. Byłem kiedyś w Felderze na dniach otwartych i na pierwszy rzut oka Hammer wyglądał ok, Felder wyglądał świetnie, ale cena już nie ;).

A ostatnio byłem na dremie i odwiedziłem sporo stanowisk ze strugarkami. Muszę powiedziec, że Hammer wypada słabo przy konkurencji.
Chodzi mi o jakość wykonania. Dodatkowo tanie Feldery (AD741) wcale nie są lepsze. Np w rzeczonym felderze regulacja przykładnicy jak w chińskiej maszynie (i sama przykładnica taka licha z profilu aluminowego). Fakt AD9xx są już lepszej jakości, ale po porównaniu hammera i tańszych felderów nie jestem już taki pewny co do zakupu (jest jeszcze opcja, ze na 3 dzień dremy maszyny feldera były już mocno "pokiereszowane" przez zwiedzających, ale wydaje mi się, że codziennie rano ktoś powinien je przygotować na kolejny dzień targów).

Oczywiście na dremie było sporo maszyn w cenach 30k ojro (np. Martin ... super), do tych nie porównuje hammera. Ale np stały maszyny Roblanda, które na pierwszy rzut oka wyglądały lepiej jakościowo niż Hammery.

np. Robland NXSD-410. http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/wyrowniarko-grubosciowka-robland-nxsd-410.html

Niestety na dremie nie można było sobie postrugać tą maszyną. A w necie za bardzo opinii o niej znaleźć nie można. O hammerach jest 1000 filmików na YT i sporo review, a Roblandów nie widzę.
Czy ktoś używa tej maszyny? Albo wie coś o Roblandzie jako takim? Jest opcja wału spiralnego do tej maszyny, dłuższa o 40cm przykładnica, więc wygląda to obiecująco.

Qiub

• Gość
Odp: Jak nie Hammer to co? Robland?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2017, 10:30:28 czas Polski »
Mam a3-41 juz ktos sie tam zalil na niego ze gowniane blachy, jakies spawy itp.

No coz... ja mam silenta na tym zapietego fabrycznie i nie dosc ze chodzi ciszej i to wyraznie to jeszcze lepiej, nie za bardzo wiem tez o jakie problemy z przykladnica chodzi bo dziala i ma sie swietnie.

Hammer to najnizsza polka feldera i dlaczego wypada slabo przy konkurencji?

Ktos napisal ze bralby scma bo tez ma scm na dzien dzisiejszy! Jednak jesli sie porowna ich pilary do hammerow to bida z nedza jest. A jesli taka bida z nedza jest na strugarkach to dziekuje i wole swojego hamera.

Nie wiem co z gwarancjami, naprawami, itp u scma, roblanda i takich tam. Do hammera dzwonie do hanldarza u ktorego kupowalem i bez sraczki on wszystko zalatwia a ja czekam az koles na przeglad przyjedzie. Mam wszystko gdzies? Noze sa, czesci sa, polska gwarancja, w Polsce czesci - to dla mnie najwazniejsze! A 150 za przeglad i kalibracje... wierz mnie ze mnie by sie nie chcialo pol dnia nad tym spedzic, a naprawde potrafie byc menda 

Pytanie ile chcesz wydac na sprzeta. Jesli masz 10 kola to roblanda chyba kupisz, jesli 20 to hammera kupisz, jesli wiecej niz 30 to juz mozesz sie rozgladac za czyms z zupelnie innej polki jakosciowej i wydajnosciowej - np. martina albo cos egzotycznego.

Pojawia sie kolejne pytanie - czy robisz w drewnie i ile? Bo sie okaze ze wydasz na machine 30tysi ojrosow czyli ponad 100 kafli na plny a sie okaze ze hammer, scm albo robland ze spiralnym na plytkach Ci styknie.

Ja kupilem hammera bo w czasie jak kupowalem z helisa na pokladzie  byl tylko hamerajd i felder z najwyzszej serii. Roznily sie tylko tym ze hammer w czystej teorii nie przepracuje 5 lat pod 8 godzinnym obciazeniem bo powinien mu silnik pasc ;D ale bym polemizowal.

Zaluje jednej rzeczy... 1.1m na szerokosci ... tego mnie brakuje.

Co do roblanda tego co dales linka to przeciez na dole sa opcje i jest wal spiralny do niego, looknij 
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/2-wal-spiralny-do-strugarek-robland-nxsd-310-nxsd-410.html
2 kola w plnach i pytanie czy z plytkami.
Sam widzisz teraz ze zblizasz sie co ceny hammera  i tak naprawde potrzeba czlowieka ktory robi dokladnie na tym modelu z walem spiralnym a dodatkowo pracowal na felderze.

Sam powinienes wiedziec ze nie raz sprzet wyglada stabilnie, dobrze zbity, wszystko sie trzyma i spasowane a pozniej sie okazuje ze totalna porazka, np. bernardo ...

Przemysl, jedz i ogladnij, odpal, przemysl raz jeszcze i kup ... i napisz jak smiga i czy jestes zadowolony! ;D

Offline Lauter

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2017, 14:58:19 czas Polski »
Szukaj opinii na stronach francusko i angielskojęzycznych. Tłumacz google do wpisania szukanej frazy i translator do przeglądarki do tłumaczenia strony. Kiedyś interesowałem się roblandem i opinie ma niezłe:
"Potwierdzam, będąc właścicielem Roblanda X310 jak lionel, wszystko to, co mówi się o tej maszynie:

- Hyper solidny

- Proste, ale bardzo dokładne

- Łatwa regulacja i konserwacja

etc ..."
to przykład ze strony http://www.cyberbricoleur.com tak na szybko znaleziony.

Offline Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2017, 11:34:53 czas Polski »
Jednak jesli sie porowna ich pilary do hammerow to bida z nedza jest.
A konkretnie to co za bida i nędza? mnie tam jakoś śmiga scm i żadnej bidy nie widziałem :P
Pozdrowienia
Przemek

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2017, 11:59:04 czas Polski »
150 za przegląd i kalibracje..... nie za mało coś. ostatnio prosiłem o wycenę przeglądu i kalibracji a3 31 k3wc i cena był a znacznie inna ....

Offline Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2017, 13:47:12 czas Polski »
Strugarkę mam FS41 Stomany ze spiralnym, efekt strugania jest rewelacyjny, wg mnie to jest to samo co felder tylko inny kształt noża. Wały robi inna firma a stomana tylko montuje, przypuszczam, że dla feldera tak samo jest...
Pozdrowienia
Przemek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2017, 14:52:40 czas Polski »
dzis porownanie mialem kilku maszyn z walem spiralnym

i tylko jedno... w felderze kat natarcia to nie 80-90!

i niestety to przyznaje ze i hamerajd z sillentem jest znacznie cichszy.

bylem ogladac wieksze niz 40cm maszyny ale przy okazji sie napatrzylem na 30~40