18 Kwietnia 2026, 15:13:03 czas Polski

Autor Wątek: Program do rozrysu płyt  (Przeczytany 22373 razy)

Offline bodek6

Program do rozrysu płyt
« dnia: 13 Listopada 2017, 07:49:31 czas Polski »
Witam was.

Piszę program do rozrysu płyt meblowych i chciałbym uzyskać od was trochę informacji w tej dziedzinie.

Program będzie działał na przeglądarce internetowej, więc będzie dostępny z każdego miejsca i z każdego komputera. Nie będzie to kombajn do wszystkiego tylko do rozrysu formatek na płycie.
Będzie posiadał funkcje:
- dodawania płyt meblowych wraz ze zdjęciem
- Wbudowana baza szafek wraz z możliwością zmiany szerokości, którą jednym kliknięciem można umieścić na płycie jako formatki,
- możliwość tworzenia własnej bazy szafek i dodawania jej jako formatki tak jak wyżej.
- generowanie rozrysu. Program pokazuje najbardziej optymalny rozrys wybrany spośród 15 rozrysów, natomiast pozostałe można podejrzeć oraz wybrać do wydruku.
- możliwość umieszczania formatek z różnych płyt.
- zestaw formatek zapisywany jest jako zadanie, które później można podglądać, edytować lub usunąć.
- rozrysu oczywiście można wydrukować

I teraz pytanie.
Czy taki program przyda się wam meblarzom?
Czy powielanie innych programów tego rodzaju ma sens?
Jakie funkcje jeszcze byłyby przydatne.?
Czy po okresie testowym bylibyscie skłonni wykupić dostęp do programu na zasadzie abonamentu albo jednej opłaty corocznej? Opłat rzędu 15 zł/mc.
Co waszym zdaniem taki program powinien zawierać aby był prosty, czytelny, przydatny i niedrogi?

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

Qiub

• Gość
Odp: Program do rozrysu płyt
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2017, 08:03:24 czas Polski »
Wez pod uwage ze 90 to amatorzy i maja gdzies czy program chodzi przez neta czy nie bo odpalaja kompa i tam offline maja.
A online jest kilka takich programow.

Nastepna moja rada: daj program offline za 100pln bo i tak go spiraca jesli sie oplaci! A 100 da Ci nawet kilkudziesieciu ludzi z forum  -  nie dlatego zeby byc legalni :D tylko dlatego ze moze sie im takowy jesli bedzie dobry przydac!

Normalnym ludziskom amatorom ktorzy nie tluka orenow daj za przyslowiowe 50 zyla i sam zobaczysz jak sie sprzeda.

Jesli chcesz zarabiac stale to malymi kroczkami. Jesli twoj produkt jest lepszy niz konkurencji to pokaz.

Ale pamietaj ze wiekszosc potrzebuje samego rozkroju bez pierdzielenia sie w zdjecia, opisy itp.

Offline gebek

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2017, 09:19:35 czas Polski »
@bodek
Na początek regulamin forum DiD pkt 4. cyt: "Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp."

A teraz witam.
Jako amator może skorzystam z takiego programu na warunkach 9,90 PLN ( z VAT) dostęp na 7 dni.
Wynikiem końcowym programu muszę mieć wydruk zestawienie do stolarni.
a. nazwa płyty
b. oklejenie boku, wymiar
c. ilość sztuk

I drugi wydruk kosztorys. To dla mnie istotne bo stolarnia obok przyjmuje tylko gotówkę.
Dane do kosztorysu wprowadzam podając:
a. cena za m2 lub cenę płyty
b. koszt cięcia formatki ( za sztukę )
c. oklejenie
Cena oklejenia jest różna w stolarniach. W tej, z której korzystam to 3,50 za mb (okleina + usługa) ale do każdego paska  dopisują 4 cm
jeżeli okleina własna to 1 PLN za usługę
W innej stolarni osobno okleina i oddzielnie usługa

I tyle w temacie

Offline bodek6

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2017, 20:57:46 czas Polski »
Właśnie o takie rzeczy mi chodziło. Dzięki wielkie.
Doprowadzenie go do stanu, w którym będę mógł go pokazać i podam link. Narazie i tak będzie jako aplikacja web'owa bo, żeby działała offline trzeba to przepisać w innym języku.
Dzięki, pozdrawiam

Offline gebek

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2017, 14:01:33 czas Polski »
Jeszcze jedno. Jednostka miary.
W większości programów projektowych podaję wymiar w milimetrach. A Pan w stolarni używa centymetrów.
Jeżeli chcę formatkę 725 x 500 mm to w stolarni zamawiam 72,5 x 50 i nawet nie piszę jednostek.
Wniosek: jeżeli w programie będę podawał wymiary w mm to przed wydrukiem do stolarni okienko wyboru jednostki i oczywiście ewentualnie przeliczenie z mm na cm.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2017, 14:04:31 czas Polski »
Widać to jakiś ewenement bo ja korzystając z kilku firm zajmujących się rozkrojem NIGDY nie spotkałem się z jednostką centymetrów. Zawsze używane były mm.
Może inni zawodowcy się wypowiedzą bo jam amator to może mało widziałem w życiu? ;)

Offline velsyster

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2017, 14:19:36 czas Polski »
I zaraz zamiast programu do rozrysu płyt zrobi się kombajn do rozrysu płyt, baza szafek, kosztorysowanie i zbieranie truskawek.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2017, 15:02:47 czas Polski »
Właśnie o takie rzeczy mi chodziło. Dzięki wielkie.
Doprowadzenie go do stanu, w którym będę mógł go pokazać i podam link. Narazie i tak będzie jako aplikacja web'owa bo, żeby działała offline trzeba to przepisać w innym języku.
Dzięki, pozdrawiam

To w takim razie w czym konkretnie to piszesz? Bo zasadniczo aplikacje webowe można zaadaptować do działania offline.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2017, 19:48:59 czas Polski »
Widać to jakiś ewenement bo ja korzystając z kilku firm zajmujących się rozkrojem NIGDY nie spotkałem się z jednostką centymetrów. Zawsze używane były mm.
Może inni zawodowcy się wypowiedzą bo jam amator to może mało widziałem w życiu? ;)
Przyznaję że I ja się nie spotkałem z cemtymetrami. To nie ciesielstwo :)
Zawsze podaję wymiary w mm. Daleko szukać, płyta wiórowa ma 18 mm i nigdzie nie widziałem opisu 1,8 cm.

Offline bodek6

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2017, 07:51:25 czas Polski »
No ja również  nie spotkałem sie z jednostką cm w meblarstwie a też przez około 2 lata robiłem meble na wymiar. Taką opcję oczywiście można dołożyć ale osobiście uważam że jest to bardziej specyfika indywidualna.

W czym piszę? HTML, JAVASCRIPT, PHP, MYSQLi.
Żeby to poszło offline użytkownik musiałby mieć zainstalowany wirtualny serwer typu Apache, skonfigurować go, stworzyć bazę danych itd...
Na razie zostanę przy aplikacji web'owej a w przypadku sukcesu lub zainteresowania zacznę konwersję na na platformę stacjonarną.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2017, 09:27:40 czas Polski »
To i ja się wypowiem jako zawodowiec. Stacjonarnie na pewno bym nie potrzebował bo używam Optimika z którego jestem megazadowolony. Ale jakbyś stworzył porządną wersję mobilną to na pewno bym się skusił. Wbrew pozorom dość często posiłkuję się rozkrojem w telefonie. Używałem NestPack i SketchCut ale żadna z wersji mnie nie zadowala. Nie zadowala mnie bo ma jakiś dziwny sposób układania formatek przez co jest spora strata materiału. Myślę, że moce obliczeniowe dzisiejszych smartfonów bez problemu poradziłyby sobie tak jak to robią wersje stacjonarne.
A jeszcze idealniej by było jakby była jakaś knwersja z Optimika na telefon choć nie wiem czy to technicznie możliwe.
Za taką wersję jakby była dopracowana to bez zastanowienia bym kupił.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2017, 16:32:15 czas Polski »
Ja korzystam z MaxCut - http://www.maxcutsoftware.com/ jest wersja free - definiujecie płytę, cenę cięcia, rzaz, okleinę, cenę oklejania, itp. Rysuje jak będzie rozkrój wyglądał, ile płyt potrzeba.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2017, 18:27:08 czas Polski »
Uwzględnij to że niektóre plyty mają wzór nadrukowany.
Ma to znaczenie w rozplanowaniu rozkroju.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2017, 19:54:10 czas Polski »
Manage > materiały > płyta > menadżer materiałów na płycie > "wybierasz płytę" > edytuj > w sekcji wymiary zaptaszkowujesz "Słoje wypływają na długość arkusza"

I nawet sprawdziłem tą opcję - działa. Czyli tniesz paski np 1500x200 to pomimo że arkusz ma 2750x1830 i można by jedną formatkę wyciąć z paska w poprzek to program tego nie robi tylko dodaje kolejną płytę.

Ja używam tego programu żeby np. chcę zamówić formatki na jakąś zabudowę czy szafę to sobie wstępnie +/- wyceniam ile to wyjdzie w hurtowi. Albo mam stare meble z których odzyskuje płyty to sobie robię symulację co z danego arkusza da się zrobić - czasem lepiej coś zwęzić o "5 cm" żeby miej sporo mniej odpadu.

Można zdefiniować cenę cięcia, oklejania, wydrukować etykiety, FV, plan rozkroju, podsumowanie, dodać klienta i zamówienia  - no jest tam tego trochę, ja korzystam z podstawowych funkcji.

Offline RoRo

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2017, 21:23:29 czas Polski »
Odpowiem Ci krótko, musi to dobrze przemyśleć, ja wykonuje meble kuchenne i choć mam piłę do cięcia płyty to i tak korzystam z rozkroju w specjalistycznych firmach, jest szybciej dokładniej i z oklejaniem. Myślę, że tak robi wielu stolarzy, a więc program może się nie przydać dla stolarzy, bo jeżeli, ktoś zdecyduje się na własne cięcie to zaraz czeka go następna inwestycja - oklejarka itd , życzę dobrej decyzji ...