01 Lipca 2026, 16:25:52 czas Polski

Autor Wątek: Palenie w kozie a nastrój człowieka.  (Przeczytany 12347 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Palenie w kozie a nastrój człowieka.
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2017, 12:14:50 czas Polski »
Ooo. To jest bardzo dobry trop do przetestowania. Otworzę drzwi przy kominku i dziś potestuje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2017, 12:34:00 czas Polski »
twoja koza jest nieszczelna a komin masz zwykłą prostą rure i jak zawieje to zakopci si do środka.
1. na komin kup "strażaka" nie będzie w niego zawiewać
2. przerób drzwiczki do Kozy tak aby było można wstawić w nie sznur do uszczelnienia

Ja z mojej kozy kominkowej jestem zadowolony, szybko robi się ciepło, przez szybkę widać buzujący ogień który mnie uspokaja i robi pozytywny nastrój, czujnik czadu mam metr od pieca i 20 cm od sufitu (czyli w miejscu gdzie zacząłby się czad zbierać) i jeszcze nigdy nie zadziałał więc co jakiś czas budzę rodzinę włączając alarm w czujniku żeby sprawdzić że działa ;D

Palę tylko sezonowanym bukiem, resztki płyt spalam w beczce za garażem ze względu na to co się z nich wydobywa pod czas palenia a w domu jest dwoje dzieci.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2017, 12:40:35 czas Polski »

Palę tylko sezonowanym bukiem, resztki płyt spalam w beczce za garażem ze względu na to co się z nich wydobywa pod czas palenia a w domu jest dwoje dzieci.

I  dzieci latem jedzą truskawki w pobliżu  gdzie paliła się płyta....... :o

Spec
wietrz  troche  warsztat ,a tlenek  jak jest atakuje tak ,że siądziesz w miejscu i nie kiwniesz palcem.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2017, 12:58:20 czas Polski »
beczka do palenia jest w rogu działki  za garażem , dalej już się jej nie da postawić :) a truskawki jedzą w drugim rogu działki ;D poza tym u mnie płyt do spalenia to jest ze 2 m2 rocznie więc tragedii nie ma :) tak ogólnie to bliżej tej beczce do truskawek sąsiada ;P

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopada 2017, 14:20:18 czas Polski »
też palę kozą i podobny efekt jest jak u ciebie z tym samopoczuciem. Ja dość często wychodzę z warsztatu i zostawiam po prostu otwarte drzwi żeby się wywietrzyło.
Jak siedzę w środku to lekko rozszczelniam drzwi  bo wtedy cug jest lepszy w kominie
Pozdrawiam Tomek

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Listopada 2017, 15:51:02 czas Polski »
twoja koza jest nieszczelna a komin masz zwykłą prostą rure i jak zawieje to zakopci si do środka.
1. na komin kup "strażaka" nie będzie w niego zawiewać
2. przerób drzwiczki do Kozy tak aby było można wstawić w nie sznur do uszczelnienia

Ja z mojej kozy kominkowej jestem zadowolony, szybko robi się ciepło, przez szybkę widać buzujący ogień który mnie uspokaja i robi pozytywny nastrój, czujnik czadu mam metr od pieca i 20 cm od sufitu (czyli w miejscu gdzie zacząłby się czad zbierać) i jeszcze nigdy nie zadziałał więc co jakiś czas budzę rodzinę włączając alarm w czujniku żeby sprawdzić że działa ;D

Meridox, sprawdzasz czujność rodziny,  za którymś razem cię oleją, najprawdopodobniej wtedy będziesz w potrzebie

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Offline morosoph

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Listopada 2017, 17:03:38 czas Polski »
Czad /tlenek węgla/ powstaje tylko przy niewłaściwym spalaniu, tzn zbyt mała ilość powietrza. Można to poznać po kolorze płomienia - im "weselszy" tym lepiej. Od wielu lat trąbi się o właściwej wentylacji pomieszczeń, ale ludzie swoje bo im szkoda ciepła. Wesoły szlag mnie trafia jak słyszę od mędrców, że "śmierdzi czadem" co jest jest jednym ze szczytów ignorancji, gdyż tlenek węgla jest całkowicie bezwonny co jest jego najbardziej zdradziecką cechą. Drugą ważnym parametrem jest jego ciężar - jest cięższy od powietrza więc najgorzej przy podłodze. Najbardziej niebezpieczne w domowo/warsztatowych warunkach jest spalanie gazu, gdzie zazwyczaj nie widzimy płomieni, a często jego kiepska jakość plus kiepski stan techniczny urządzeń wymaga idealnych warunków tlenowych.

Offline Jureq

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Listopada 2017, 17:14:31 czas Polski »
taka luźna interpretacja tematu (gimbusy mogą nie ogarniać) - gdyby w zamierzchłych czasach można było siedzieć w kozie i palić ...  to nastrój człowieka byłby zdecydowanie lepszy ;)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 22 Listopada 2017, 17:35:38 czas Polski »

A jeszcze jak plyt wrzuci, to dopiero jazdy mogą być....

O nie nie nie (tu wyobraż sobie murzynkę machającą palcem).
Tu moje paliwo

Offline morosoph

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Listopada 2017, 17:57:25 czas Polski »
Rozumiem, że ta murzynka jednak nie pokiwa palcem, bo jest sumienną pracownicą i z całych sił ściska wielką gaśnicę przy tej kozie ;D. Jak dla mnie odjazd ;D. Sorrki, musiałem...

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Listopada 2017, 18:01:34 czas Polski »
Hardcor ...
Od samego widoku cierpnie skóra.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopada 2017, 18:05:04 czas Polski »
Odważny jesteś.... :o
Ale z prawej widzę, jaki materiał leży  ::)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopada 2017, 18:16:21 czas Polski »
Jakie jest podobieństwo Twojej kozy z Karabinem automatycznym? - Oba służą do zabijania :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Listopada 2017, 18:56:05 czas Polski »
Ale siekierę, to masz zajebistą  ;D 😂😂😂😂😂👍

Offline SpecPiotr

Palenie w kozie a nastrój człowieka.
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Listopada 2017, 18:58:10 czas Polski »
z całych sił ściska wielką gaśnicę przy tej kozie ;D. Jak dla mnie odjazd ;D.

Znajdźcie mi człowieka a ja znajdę paragraf.

Wszyscy myślą, że meblarz pali tylko płytami. Okazało się, że nie więc teraz jestem mordercą ;D

Otóż uwaga ! Opisuję i wyjaśniam. Dziś przyjechał do mnie materiał i mokry od deszczu jak diabli. Przeschnie z wierzchu to pójdzie na zaplecze. Jeśli dziś to zrobię to smi wyobraźcie sobie na jakie grzyby nie będę musiał chodzić do lasu :)

Ale siekierę, to masz zajebistą  ;D

Tym wybijam ludziom myśli, że palę tylko płytami ;)
A tak poza tym to zawsze zaznaczasz różowym ? Takie przyzwyczajenie ? ;D
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2017, 19:02:35 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »