Czołem Panie i Panowie!
Jako że synek rośnie i nie chce spać już w "drabiniastym" łóżeczku, postanowiłem zmajstrować mu nowe. Z racji tego, że pokój jest mały (211cm szerokości i łóżeczko stoi i będzie stało w poprzek) a musi być koło niego przejście, wymyśliłem, że nowe będzie miało wymiar starego - 120cm x 60cm - i wykorzystam obecny materac. Materiał, jaki planuje wykorzystać, to sosna, nogi 45x45mm, deski 1200x25mm. Przygotowałem sobie wstępny projekt w sketchupie bazujący na rozwiązaniach "komercyjnych". Wezgłowia planuję skleić (po 2 kołki 8x40 na każdą stronę poprzecznej deski), a deski wzdłużne z wezgłowiami (nie jestem pewien, czy obydwa się tak nazywa) będą montowane na połączenie mimośrodowe fi 25mm (
http://g-s.com.pl/zlacze-ecm-25mm-do-lozka-polaczenie-mimosrodowe.html) i dodatkowo po jednym kołku (8x40) z góry i z dołu mimośrodu dla stabilizacji (wklejone tylko z jednej strony). Generalnie łóżko musi być demontowalne. Listwy stelaża wymyśliłem 50x10mm; może cienkie, ale czy pod dziecko 14kg+ trzeba coś więcej? Ewentualnie, może zrobić je ze sklejki 10mm?
Materac ma tylko 70mm grubości, więc dobrałem ustawienie stelaża tak, żeby materac był schowany 30mm, a 40mm wystawał ponad deskę.
Jako że będzie to pierwszy mebel, jaki zrobię, nie wiem, czy to co wymyśliłem, będzie stabilne i zwyczajnie "nie pierdyknie". Stąd prośba o poradę. Ewentualnie, czy można by wykorzystać materiał w rozmiarze 40x40mm nogi i 1200x20mm deski - jest bardziej dostępny.
Drugie moje pytanie dotyczy kleju. Mam Rakoll Express 25D (ten raczej do twardego drewna) i Soudal 66A, czy się nada, czy lepiej zaopatrzyć się w coś innego?
Z racji tego, że z drewnem bawię się tylko w soboty, dzieląc jeszcze czas na inne obowiązki, to pracę planuję rozpocząć za kilka tygodni, więc mam jeszcze trochę czasu na dogranie wszystkiego.
Później będę miał jeszcze pytanie o wykończenie, ale na to przyjdzie czas.
Z góry dzięki za pomoc.