20 Kwietnia 2026, 20:15:54 czas Polski

Autor Wątek: Wózek na odkurzacz i cyklon by McGyver  (Przeczytany 4790 razy)

Offline Mcgyver

Wózek na odkurzacz i cyklon by McGyver
« dnia: 18 Grudnia 2017, 23:02:57 czas Polski »
Opowieść z cyklu wszyscy mają mambę - mam i ja :)

Wątpliwości co do użyteczności cyklonu współpracującego z odkurzaczem chyba nikt nie ma. To coś co po prostu musi być w warsztacie aby choć trochę ogarnąć go z trocin i kurzu.

W moim przypadku sercem urządzenia jest odkurzacz przemysłowy Einhell TH-VC 1925. Jego wielką zaletą oprócz dużej pojemności jest dodatkowe automatyczne wyjście do włączania. Pewnie każdy wie o co chodzi ale dla porządku przypomnę - przy ustawieniu na opcje auto odkurzacz włacza i wyłacza (tu z lekkim opóźnieniem) automatycznie. To bardzo użyteczna funkcja z której praktycznie zawsze korzystam.

Cyklon zakupiłem na znanym chińskim portalu aukcyjnym. Wykorzystując pustą beczkę 20L po oleju silnikowym i dwa kawałki sklejki zrobiłem pojemnik. Z dołu przykręciłem cztery kółeczka żeby nie trzeba było nosić całości po garażu.

Całość spisywała się całkiem dobrze ale zawsze pozostaje jakieś ale...
Rozdzielenie odkurzacza z cyklonem było uciążliwe w przemieszczaniu - trzeba było oddzielnie przenosić oba urządzenia. Wiadomo że podczas używania różnych maszyn trzeba będzie przełączać wąż do odciągu trocin a do tego dochodziło jeszcze przełączanie przewodów zasilających do gniazda AUTO co nie było zbyt wygodne.

Przeglądając YT natrafiłem na bardzo interesujacy projekt:
&t=781s

Wózek bardzo mi się spodobał. Miał dokładnie to czego potrzebowałem i to w ładnej formie. Całość w raz z  wymiarami została opisana w amerykańskim magazynie Shopnotes # 109. Niestety wymiary podano w calach przez co trzeba było poświecić nieco czasu na ich przeliczenie ale biorąc pod uwagę adaptacje pod inny odkurzacz i innej średnicy zbiornik cyklonu i tak były to wymiary jedynie orientacyjne.

Na początek wyciąłem o skleiłem podstawę. W odróżnieniu od filmu proste wycięcia pod odkurzacz nie robiłem piłą tylko za pomocą frezarki stołowej (3D). Zaokrąglenia wewnętrzne wykonałem za pomocą otwornic. Koło wewnątrz podstawy na zbiornik cyklonu i zewnętrzne zaokrąglenie - za pomocą cyrkla i frezarki.
Po przygotowaniu górnej części dokleiłem do niej nieco wieksza dolną sklejkę a następnie wyrównałem krawędzie za pomocą frezu kopiującego.

Pozostałe elementy:

W jednej z bocznych ścianek wyfrezowałem prostokatny otwór w ktorym została zamontowana listwa prądowa podłaczona do gniazda w odkurzaczu. Umożliwi to jednoczesne równoległe podłaczenie kilku urządzeń.

Wstępnie zmontowany wózek:

Odkurzacz ma z tyłu uchwyt do zwijania przewodu zasilajacego uznałem wiec bezcelowym montowanie takiego na wózku.

Cały komplet:

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji. Całość jest mobilna i nie wymaga przełączenia wielu przedłużaczy a na tym mi najbardziej zależało.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
Odp: Wózek na odkurzacz i cyklon by McGyver
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2017, 09:28:39 czas Polski »
Fajnie Ci to wyszło i fajnie się patrzy na to co robisz. Też zrobiłem na potrzeby chwili coś podobnego;) ale nie takie ładne.;) Czystość i porządek w Twoim warsztacie jest porażająca. Gratuluję. 

Offline swfr

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2017, 18:15:08 czas Polski »
Jak wszystko od Ciebie - produkt wygląda jakby pochodził z salonu. Czyli estetyka +5.
A może ty masz w Białymstoku salon cyklonowo-szafkowy, i z niewiadomych powodów tutaj się tylko czaisz?  ;D

Kilka pytań:
1. Po co są 2 otwory na górnej półce(?) po obu stronach wlotowych kształtek kan. fi50 ?
2. Jak uszczelniłeś sklejkową pokrywę wiaderka?
3. Wiaderko widać jeszcze nie pogięte. Wzmacniałeś/usztywniałeś od środka?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2017, 19:04:12 czas Polski »
Dziekuje za pochlebne opinie :) Salonu jeszcze sie nie doczekałem ale kto wie :). Dwa otwory mają w środku kołeczki i słuza do zawieszenia dodatkowych akcesoriów do odkurzacza takich jak  szczotka itp. W pokrywie wyfrezowałem wgłebienie na rant wiadra i wkleiłem uszczelke taką jak do okien. Klapę dociskam dwoma klamrami i jest szczelnie. Wiadra nie wzmacniałem w zaden sposób. Na obwodzie ma przetłoczenie i jest wystarczająco sztywne

Offline swfr

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2017, 18:17:10 czas Polski »
Gdzie można kupić takie wiaderko?

Moje - mimo że też ma przetłoczenia i nawet zawór bezpieczeństwa ma coraz więcej wgięć i ten proces postępuje - wiadomo zmęczenie materiału.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery

Offline Kamel

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2017, 20:36:51 czas Polski »
swfr, cumbajszpil - Panowie, to z linka może być za słabe/miękkie..
Wydaje mi się, że beczki po oleju są z grubszej blachy.
Można by było poszukać pustej w okolicznych warsztatach, ale oni używają większych - 200-litrowych.

To raczej będzie coś w tym stylu: przykładowa beczka 30l

Offline raptor123

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2017, 21:48:31 czas Polski »
Po olejnych są 60-cio litrowe, ja brałem w motoryzacyjnym za 10 zł, tyle, że nie mają wieczka z obreczą. Beczkę trzeba otwierać jak konserwę i odrabiać wieczko ze sklejki

Offline vitter

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2017, 00:10:05 czas Polski »
Dopracowana konstrukcja jak zawsze  :D
tylko mam pytanko - ile na raz urządzeń podłączasz ?? - bo listwa na wypasie  :D

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2017, 00:41:56 czas Polski »
Moja beczka jest po oleju silnikowym Ambra do ciagnika new holland. Warto zapytac w serwisie moze maja takie. Na gorze bylo pelne wieczko z korkiem wycialem je oszlifowalem krawedzie i jest ok. Jednoczesnie do listwy mampodlaczona pile szlifierke mimosrodowa i szlifierke tarczowa ale w danej chwili dziala tylko jedno urzadzenie. Chodzilo mi tylko o to zeby nie trzeba bylo ciagle przelaczac wtyczek