22 Czerwca 2026, 08:54:29 czas Polski

Autor Wątek: Montaż zawiasów - problem z otworami  (Przeczytany 1469 razy)

Offline kipi1

Montaż zawiasów - problem z otworami
« dnia: 27 Grudnia 2017, 09:52:04 czas Polski »
Cześć, przed świętami chciałem przyspieszyć i nie zauważyłem że fronty które przykręcałem do szafek mają zawiasy skręcone max tak że nie można ich dociągnąć do szafek. W efekcie po zamknięciu drzwiczek jest szpara 2mm której już nie można dociągnąć (brak regulacji). Musiałbym zamontować zawias 5mm głębiej w szafce. I teraz obawiam się że to zbyt blisko będzie starych zawiasów przez co może to źle trzymać i drzwiczki opadną. Mam tak tylko 4 fronty przykręcone. Od teraz już zrobię korektę, ale całościowo muszę to spasować aby ładnie wyglądało i zanim zacznę robić resztę dobrze by było jakoś to poprawić. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia praktyczne jak można sobie z tym poradzić? Może obejść, choć trochę aby całościowo się to nie rzucało w oczy,

meridox

• Gość
Odp: Montaż zawiasów - problem z otworami
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2017, 10:17:46 czas Polski »
najpierw zmierz dokładnie czy otwory są dobrze nawiercone, bo może tak być że jakiś szajs zawias jest i wystarczy je wymienić nie ruszając frontów i korpusów, używałeś wzornika do otworów?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2017, 11:31:09 czas Polski »
Prowadniki na zawiasy montuje się zwykle w otworach oddalonych od krawędzi o 37mm.
Jeśli jednak będziesz musiał przenosić je i wiercic tuż obok to wpierw rozwierc istniejące otwory np wiertlem fi 6mm i wklej kołki drewniane. Jak już skleją się to możesz wiercic ile wlezie.

Offline kipi1

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2017, 14:34:59 czas Polski »
kozio - dzięki!! nie pomyślałem o tym i na pewno zadziała!!! Dzięki!!!!!!

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2017, 18:22:22 czas Polski »
Ja stosuję szpachlę chemoutwardzalną do zaszpachlowania otworów i potem wiercę nowe.