Po ciężkich bojach udało się ściągnąć koło pasowe i dostać się do łożysk. Wał podparty 3 łożyskami tocznymi 2208 - dwa od strony napędu i jedno z drugiej strony. To jedno było uszkodzone więc, ale wymienimy wszystkie 3 szt.
Po wale widać że nie byliśmy pierwsi

bo był już napawany pod dwoma łożyskami - na szczęście czopy są ok i wystarczy wymiana łożysk.
Pojawia się natomiast większy problem jakim są śruby i nakrętki do mocowania klap do wału. Przegrzebałem już chyba wszytko i nie mogę takich znaleźć w necie. Jeśli ktoś coś by wiedział o takich to zamieszczam poniżej zdjęcie i będę wdzięczny za każdą informację.
Zaniosłem co prawda do warsztatu mechanicznego żeby zobaczyli i wycenili ile może kosztować ich dorobienie, ale przy 24 szt. to może być spora kwota i muszę się zastanowić czy nie udałoby się znaleźć całego wału w podobnej cenie.
Poza tym do regeneracji (dorobienia) mam kostki w których są łożyskowane wałki umieszczone w ybo na 3 z 4 są luzy - lokalny tokarz ma ogarnąć temat.
Na razie wał i mocowanie klap mi spędza sen z powiek dlatego będę wdzięczny za każdą pomoc.
Ktoś może jeszcze ma dobry patent na doczyszczenie stołów - próbowałem już odrdzewiacza, szlifierki mimośrodowej i wd 40 ale efekt jest jak na załączonym zdjęciu - myślę że powinien być lepszy tylko jak to zrobić bez zdejmowania stołu i zawożenia do warsztatu.