14 Maja 2026, 00:21:39 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110790 razy)

Offline Webster

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #105 dnia: 08 Marca 2015, 12:04:23 czas Polski »
Załączam zdjęcia z mojej pilarki, śruby regulacyjne są z boku prowadnic wózka, które powodują przemieszczanie prowadnic z tworzywa. Może w GTS 10 jest podobnie.
Gorzej z luzami w rowku dla przykładnicy kątowej, ale do precyzyjnych cięć używam sanek ze ślizgami w obu rowkach.
U mnie z tej strony z boku jest dalsza część stołu z uchwytem transportowym. Dziwne, że w wyższym modelu nie przemyślano regulacji. Najwyżej zdejmę wózek i zobaczę od spodu czy da się coś zrobić. Szyny w części stołu są z aluminium, a prowadnice na spodzie z tworzywa.

Offline a3756

« Odpowiedź #106 dnia: 08 Marca 2015, 14:41:48 czas Polski »
Przepraszam że póżno ale ja tarcze do drewna kupowałem froud
http://www.europrofil.pl/category/255,pi-y-do-p-yt
wyszło taniej niż bosch a do cięcia płyty to używam tej która była w zestawie ale czasami coś tam wystrzępi
polecano mi też tarcze pilany za jakość ale nie zdecydowałem się choć rozmowa ze sprzedawcą bardzo rzeczowo
http://www.tnijtaniej.pl/

Offline Webster

« Odpowiedź #107 dnia: 08 Marca 2015, 21:41:49 czas Polski »
Przetestowałem i mam od razu trochę lepszy humor :). Przykładnica super, ale nie ciąłem więcej niż 120 cm na długości. W porównaniu do tego z czym miałem styczność wcześniej w pracy to luksus. Najważniejsze, że prawie wszystko można ustawić/podregulować (trochę czasu na to poświęciłem). Maszyna pracuje bardzo cicho. Niestety nie doceniłem gabarytów tej bestii - ciężko będzie się z tym przemieścić poza warsztat w piwnicy. Z wózkiem jeszcze będę próbował coś zdziałać ale raczej pójdę w stronę własnych przyrządów korzystających z rowków w blacie. Jestem na etapie poszukiwań tarczy do cięcia poprzecznego, sklejki oraz od czasu do czasu płyty wiórowej laminowanej (90% drewno). Jestem ciekaw czy można to jakoś pogodzić na w miarę przyzwoitym poziomie.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #108 dnia: 08 Marca 2015, 23:00:26 czas Polski »
tarczy do cięcia poprzecznego, sklejki oraz od czasu do czasu płyty wiórowej laminowanej (90% drewno
wg mnie najlepiej do takich uniwersalnych zadań sprawdza się tarcza 60 zębów. Daje czystą powierzchnię cięcia przy cięciu poprzecznym i sklejce gdzie 50% materiału masz w poprzek
tarczy 24 zęby używam tylko do rozcinania wzdłużnego litego drewna

Offline cyrulik

« Odpowiedź #109 dnia: 11 Marca 2015, 16:46:18 czas Polski »
Dołączam do grona zadowolonych użytkowników GTS 10 XC!

Po wstępnych regulacjach i braku wprawy w cięciu taka piłą, na metrze mam różnice jednej dziesiątej milimetra na krańcach, coś jeszcze jeszcze uda się podregulować ale taki wynik na wstępie wydaje się zadowalający :)

Co do luzów na wózku, po  wyjęciu z pudełka były, ale łatwo da się je zniwelować, trzeba troszkę pokręcić tymi śrubkami na górze wózka, one trzymają plastikowe ślizgarze, da się wszystko ustawić że luzu nie ma a wózek jeździ płynnie.

Czas pomyśleć nad mobilną podstawą, duża krowa z tego Boscha w warsztacie hobbysty :)
Pozdrawiam - Michał

Offline velsyster

« Odpowiedź #110 dnia: 11 Marca 2015, 17:18:43 czas Polski »
Czy w GTS wózek jest też około 1,5mm wyżej niż blat?

Offline cyrulik

« Odpowiedź #111 dnia: 11 Marca 2015, 17:41:43 czas Polski »
Nie, może jest tam 0,2 mm różnicy ale nie 1,5 mm.
Pozdrawiam - Michał

Offline Lechu

« Odpowiedź #112 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:27:10 czas Polski »
Hej. Mam pytanie - może trochę laickie, odnośnie poprawnego ustawiania prowadnicy równoległej. Chodzi o to, że gdy przesuwam lewo/prawo przykładnicę w moim GTS 10XC, używając przedniego uchwytu, to przednia część przykładnicy przesuwa się o kilka milimetrów, natomiast tył przykładnicy się nie rusza. Blokadę przykładnicy jestem w stanie zamknąć w każdym położeniu, czyli oczywiste jest to że przykładnica raz ustawia się równolegle to tarczy, ale raz rozbieżność jest bardzo duża (nawet wspomniane kilka milimetrów).

Co robię źle? Czy powinienem w jakiś specjalny sposób przesuwać przykładnicę? Na przykład pociągając ją do siebie, za ten plastykowy uchwyt? Generalnie przykładnica ustawia się bliżej "równoległości" przesuwając ją z prawej do lewej. Natomiast czasem jak potrzebuję skorygować kilka mm w prawą stronę, to już tracę równoległość.
Czy można to jakoś wyregulować?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #113 dnia: 19 Kwietnia 2015, 22:22:37 czas Polski »
ja się tak jakoś przyzwyczaiłem od samego początku, że przesuwam przykładnicę dwoma rękoma. Prawą otwieram i zamykam blokadę, a lewą łapiąc mniej więcej w środku długości przesuwam. To mi daje równe przemieszczenie obu końców i nie tracę równoległości.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #114 dnia: 19 Kwietnia 2015, 22:34:40 czas Polski »
Masz może za słabo dokręcony docisk, albo za mocno?
Na końcu prowadnicy masz śrubę z sprężyną, spróbuj się tym pobawić. Jak to nie pomoże to spróbuj poluźnić ten trójkątny klin który zamyka/dociska prowadnice od tyłu, ustawić go idealnie w rowku, zacisnąć przykładnice i dokręcić śrubki na tym trójkącie.

Ja u siebie w ten sposób zrobiłem na samym początku i przykładnica ustawia się sama idealnie. Przy zaciskaniu podnosi się minimalnie do góry i tym samym prostuje.

Wycinałem właśnie przez weekend dość precyzyjne ramki do budowy drewnianych lampionów. Bez żadnych ceregieli uzyskiwałem dokładność poniżej pół milimetra, czy to na przykładnicy równoległej, czy prostopadłej na sankach.

Kilka tygodniu już męczę tą pilarkę i jestem zadowolony, precyzyjna bestia, na takiej mi zależało :)

Powodzenia!
Pozdrawiam - Michał

Offline MarcinW

« Odpowiedź #115 dnia: 19 Kwietnia 2015, 22:54:51 czas Polski »
Na końcu prowadnicy masz śrubę z sprężyną, spróbuj się tym pobawić. Jak to nie pomoże to spróbuj poluźnić ten trójkątny klin który zamyka/dociska prowadnice od tyłu, ustawić go idealnie w rowku, zacisnąć przykładnice i dokręcić śrubki na tym trójkącie.
opisywałem to już na początku tego wątku.
Ja też jestem bardzo zadowolony z precyzji, o czym zresztą wielokrotnie pisałem. :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #116 dnia: 22 Kwietnia 2015, 00:05:00 czas Polski »

Masz może za słabo dokręcony docisk, albo za mocno?

Hmmm bawilem sie zarowno ta sruba jak i wspomnianym klinem. Regulacja sruby ma jak dla mnie znaczenie tylko przy zaciskaniu blokady a nie przy przesuwaniu przykladnicy. Nawet jak mocno skrece ta srube, tak ze trzeba uzyc duzej siły przy blokowaniu przykladnicy to i tak przykladnica nie ustawia sie rownolegle do tarczy.

Co do wspomnianego klina z tylu. Gdy go wpasowalem tak ze wchodzi w profil aluminowy to efekt byl taki ze przykladnica mocno obciera o stol przy przesuwaniu. Znowu bez pozytywnego wplywu na rownoleglosc...

Nic innego nie widze w przykladnicy czym mozna by jeszcze sprobowac to wyregulowac...

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:40:52 czas Polski »
Jest okazja    niestety już nie dla mnie   http://www.profimarket.pl/Bosch_GTS_10_XC_Stolarska_pilarka__stol_GTA6000-2838.html

Skorzystałem z tej "okazji".
Żeby nie podpaść u Administratora pod pkt. 10 Regulaminu.

03-06-2015 - zamówiłem i zapłaciłem za w/w pilarkę
05-06-2015 - status mojego zamówienia w sklepie zmienił się na "opłacone", "przetwarzanie"
09-06-2015- status mojego zamówienia zmieniony został na "wysłane"
12-06-2015 - o godzinie 8:55 wykonałem telefon do Profimarket.pl. Właściciel potwierdził wysłanie paczki.
12-06-2015 - o godz.9:08 otrzymałem wiadomość SMS o następującej treści: Centrum Narzędziowe w najbliższym czasie nada do Ciebie 
przesyłkę CK87353575962
12-06-2015 - około godziny 10 sprawdzam na stronie centrumkurierskie.pl gdzie jest moja przesyłka. Tu niespodzianka: Zamówienie zostało przetworzone: Gotowe do odbioru przez firmę UPS : Firma UPS otrzymała od nadawcy drogą elektroniczną szczegółowe informacje o przesyłce oraz informacje rozliczeniowe. Status monitorowanej przesyłki będzie aktualizowany wraz z jej przemieszczaniem się w sieci UPS. Data utworzenia etykiety : 10.06.2015
13-06-2015 - około godziny 9 poprosiłem kolegę z ForumTT.pl który akurat mieszka na drugim końcu Polski w Raciborzu aby sprawdził co jest pod adresem Browarna 10/6. W międzyczasie wszedłem na street view. Otóż pod tym adresem jest stara kamienica z 10 lokalami mieszkalnymi i nijak się to ma do tej strony - http://www.profimarket.pl/informacyjna-9.htm
13-06-2015 - około godziny 10 wykonałem zgłoszenie podejrzenia oszustwa na policji.

Wnioski pozostawiam Kolegom.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #118 dnia: 14 Czerwca 2015, 22:29:18 czas Polski »
5 minut klikania i masz profil właściciela na FB :)
https://www.facebook.com/lucjan.siodmok?fref=ts

Offline arturs

« Odpowiedź #119 dnia: 14 Czerwca 2015, 22:33:10 czas Polski »
ale adres na stronie może być adresem prywatnym gościa pod którym ma zarejestrowaną działalność.. chyba nie jest tam napisane że tam mają sklep.. tylko że wysyłają.. pewnie jest tak jak wszedzie, niby mają, a dopiero jak kasa od klienta wejdzie to zamawiają od dostawcy i wysyłają..