Witajcie,
Prace w toku a ponieważ dużo osób pyta o to w jaki sposób bezpiecznie wykonać duży panel z litego drewna postanowiłem przy okazji prac nad szafką RTV pokazać tradycyjny sposób z wykorzystaniem kołków (dębowych) i techniki zabijania tymi kołkami wykorzystywanej do dzisiaj przez cieśli. Zdjęcia nie pokazują wszystkiego - postaram się opisać ten prosty proces. Kiedyś zamieszczałem rysunek teraz wrzucam foty. Może się komuś przyda...
Duże płaszczyzny można zabezpieczyć przed paczeniem na co najmniej kilka sposobów. Jednym z nich jest wykonanie listw sztorcowych. Równie skuteczne są "szpongi" czyli tzw. płetwy ale listwy dodatkowo maskują brzydkie sztorce desek.

Gniazda skrajnych czopów powinny być szersze niż same czopy. O ile większe? To zależy - aktualnie jest zima - teoretycznie najsuchsza pora roku. Materiał raczej będzie "puchł" niż się kurczył. Mój panel jest dosyć nietypowy więc dla spokoju poszerzyłem gniazda o jakieś 3 mm na każdą stronę.

Teraz otwory pod kołki. Mniej więcej na środku każdego gniazda.

Kołki wykonuję w najprostszy sposób. Tradycyjnie dębowe.

Istotna sprawa - jeden koniec strugamy tak aby był zbieżny.

Po odznaczeniu otworów w samych czopach, odsadzamy je w kierunku jaki wskazuje strzałka o jakiś słaby milimetr. Chodzi o to żeby kołek po "zabicu" dociągnął listwę tak żeby nie było konieczności używania ścisków. Zdjęcia tego nie pokazuję ale ważne aby skrajne otwory w czopach poszerzyć ("zfasolkować").

Dobrze jest zostawić naddatek listwy do samego końca - aby dokładnie wszystko spasować, kilka razy listwę trzeba ściągnąć. Naddatek ułatwia sprawę.

Po wstępnym przycięciu pora na precyzyjne struganie. Mały trick - nasączenie sztorców alkoholem bardzo ułatwia struganie.

Oczywiście ostre narzędzia muszą być i już;-)

Tak to mniej więcej powinno wyglądać. Jeżeli kto ciekawy po co ta szpara pomiędzy deskami to już wyjaśniam...

Elementy panelu dodatkowo będą połączone wpustkami - po jednej na stronę.

Taka ci historia...

Jeszcze wpustka z drugiej strony i front mojej szafki prawie wykonany - powinien być całkiem stabilny.