30 Kwietnia 2026, 01:27:51 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51337 razy)

djaworek

• Gość
Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #150 dnia: 04 Lutego 2018, 14:23:30 czas Polski »
No popatrz , człowiek przeczytał Twój temat i zrobił sobie Moxona http://www.instructables.com/id/Make-a-Moxon-Vise/   ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #151 dnia: 04 Lutego 2018, 14:45:56 czas Polski »
Aaa...James to świr. On nawet chodzi w drewnianych chodakach.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #152 dnia: 04 Lutego 2018, 17:56:26 czas Polski »
Ale struga fachowo nie prowadzi . Gdy by miał tak pracować dłuższy czas ,jak to robili kiedyś stolarze , szybko pojął by w czym rzecz. :)

Offline Ravenus

« Odpowiedź #153 dnia: 06 Lutego 2018, 12:29:58 czas Polski »
Piękna robota i wspaniały poradnik

Offline Gryshie

« Odpowiedź #154 dnia: 06 Lutego 2018, 18:52:04 czas Polski »
Chcialbym dopytac co z tym kamieniem. Zostalo juz wyjasnione dlaczego sie "zepsul" ? Kupilem tego nortona pod wplywem wątku i nie chcialbym go zepsuc ;) Chociaz zamowilem od razu olej do niego i pewnie na troche wystarczy. Moze zapytam od razu co jaki czas regenerowac kamien ? Dopiero kiedy zobacze ze noz czu dluto ostrzy sie krzywo ? Czy np profilaktycznie co iles ostrzen uzywac tego czegos (kratki?) do regeneracji ?
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2018, 18:54:20 czas Polski wysłana przez Gryshie »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #155 dnia: 06 Lutego 2018, 19:18:24 czas Polski »
Co z kamieniem? Nic - ostrzę dalej. Syntetyczne kamienie olejowe tak mają, że po jakimś czasie "zwalniają" tzn. tracą trochę agresywność. Mój kamień poddałem różnym eksperymentom - używałem do ostrzenia różnych cieczy - oleju kameliowego, nafty, WD-40, alkoholu. Ostatecznie pomyliłem butelki i użyłem oleju do pomp próżniowych (się zawieruszył na półce). Trochę go tym przypchałem. Oczywiście nie radzę nikomu wykonywać podobnych eksperymentów. Jako posiadacz nowego kamienia nie musisz się przez dłuuugi czas martwić o jego wyrównywanie. Po skończeniu stolik opiszę rezultaty eksperymentów oraz zbudujemy porządne pudełko do niego. Coś Wam jeszcze pokażę.

W tym roku mija 195-ta rocznica produkcji tego kamienia!

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 06 Lutego 2018, 21:05:18 czas Polski »
Użyj ekstrakcyjnej lub izopropanolu i potrzyj o kamień o podobnej ziarnistości. Będzie jak nowy :)

Offline TomaszG

« Odpowiedź #157 dnia: 06 Lutego 2018, 23:00:28 czas Polski »
W tym roku mija 195-ta rocznica produkcji tego kamienia!

195 lat? To nie dziwota, że masz z nim takie problemy😁

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #158 dnia: 06 Lutego 2018, 23:02:28 czas Polski »
Nazywam się Henryk Zając - od dziesięciu lat naprawiam pralkę ;D

Offline Gryshie

« Odpowiedź #159 dnia: 08 Lutego 2018, 11:26:54 czas Polski »
Przywiozlem do domu kantowki 10ki na nogi strugnicy. Postrugane, wyrownane, podocinane. Super. Staly sobie z 2 tyg bo czasu brak. Wczoraj sie biore za dlutowanie gniazda, a one mi sie telepią na stole. Uwaga będę pytał  :P robic polaczenia najszybciej jak sie da po przygotowaniu drewna, czy.moje poprpstu bylo jeszcze na tyle.wilgotne ze zmienilo ksztalt. Gdyby bylo suche to by sie nie poskrecalo itp ? Czy nalezy w miare szybko po przygotowaniu materialu dzialac z nim dalej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #160 dnia: 08 Lutego 2018, 12:40:39 czas Polski »
Gryshie

Wykasuj wpis bo to wątek kol.Łukasza

Offline swfr

« Odpowiedź #161 dnia: 08 Lutego 2018, 15:08:03 czas Polski »
Łukaszu,

1. Czy klejenie desek stronami p-p-p nie niesie ryzyka, że blat się wygnie?
Rozumiem, że w tym przypadku podporządkowane to jest estetyce, ale jakiś czas temu sporo pisano o układzie włókien w wątku o klejonce. Zalecano tam raczej na przemian l-p-l, albo p-l-p dla likwidacji naprężeń.

2. Czy to, że krawędzie (do klejenia) są lekko wklęśnięte to celowy zabieg? Jeśli tak - to po co?

Offline Gryshie

« Odpowiedź #162 dnia: 08 Lutego 2018, 15:56:24 czas Polski »
Gryshie

Wykasuj wpis bo to wątek kol.Łukasza

Autor pozwolil zadawac pytania. Watek jest dla poczatkujacych. Jaka roznica czy buduje strugnice czy stolik. Ucze sie podstaw z tego watku. Dlatego pytam jak postepowac. A dla mnie nie ma znaczenia czy nogi beda do stolika czy do strugnicy. No chyba ze.mozna zadawac pytania tylko o stolik ten konkretny i o nic wiecej. Wtedy jak zaczne robic identyczny stolik, wroce i zadam swoje pytanie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #163 dnia: 08 Lutego 2018, 16:03:57 czas Polski »
Dlatego bo wątek się rozwlecze . Myślę ,że to dla wspólnego dobra, ale decyzja jest po stronie Łukasza :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #164 dnia: 08 Lutego 2018, 16:41:14 czas Polski »
Tomek chętnie pomogę w miarę możliwości ale dzięki za czujność ;)
Gryshie - właściwie to sam sobie odpowiedziałeś jedyne co mogę podpowiedzieć to: sprawdź jaki jest przebieg usłojenia na twoich nogach, wróć do początku wątku - pisałem o tym jakie powinno być usłojenie na takich elementach. Generalnie to należy się spodziewać, że po docięciu materiału do jako - takich wymiarów będzie trzeba uwzględnić, że coś zapracuje. Raz więcej, raz mniej - zależy od wilgotności, gatunku drewna i wielu innych czynników. Spotkałem się z taką praktyką, że po przestruganiu materiału do właściwie gotowych wymiarów, stolarz zawija wszystko szczelnie w folię stretch aż do czasu trasowania wymiarów, klejenia itp. Dzięki temu materiał jest stabilniejszy. Ponoć...nie sprawdzałem tego jeszcze.
swfr - ad.1 Powodów jest przynajmniej kilka - estetyka, racjonalne wykorzystanie drewna - tak aby w przypadku występowania bielu na krawędziach dać go "pod spód" gdzie nie będzie widoczny, możliwość strugania całego blatu w jedną stronę. Blat jest mocno dokręcony do sztywnej oskrzyni dzięki czemu, jeżeli się wygnie to delikatnie i we właściwą stronę. Poza tym poczekaj jeszcze do wpisu o szufladzie bo jej elementy będą jednocześnie usztywniały blat. I po ostatnie - bo tak stoi w Góreckim ;D

ad.2 To są wszystko niuanse - takie połączenie nie będzie jakoś bardzo widocznie lepsze, mocniejsze ani trwalsze. Po prostu łatwo je wykonać ręcznymi narzędziami, można wykorzystać tylko jeden ścisk więc jest ok.