11 Maja 2026, 17:33:48 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja piły grzbietnicy (tenon saw)  (Przeczytany 2709 razy)

Offline chico

Renowacja piły grzbietnicy (tenon saw)
« dnia: 22 Stycznia 2018, 17:59:48 czas Polski »
Cześć Wam!

Uwielbiam stare narzędzia, mimo że dopiero mam może ze 3 sztuki takowych, ale zakochałem się w nich :)

Kupiłem na ebay.pl piłę grzbietnicę i postanowiłem ją odnowić/odrestaurować. Na razie zdążyłem zająć się trochę rączką, ale w miarę czasu i możliwości będę kontynuował :)

Piłę udało mi się zdobyć BARDZO tanio, nie jest w idealnym stanie, m.in.:
- brzeszczot jest trochę luźny w rączce (będę musiał to naprawić później)
- nity wymagają albo wymiany albo niektóre uzupełnienia czy zamiany na śruby (najlepiej stare)
- należy ustawić i naostrzyć zęby.

Piła niestety nie jest bardzo stara i rączka jest trochę "kanciasta", nie ma ładnych zaokrągleń, co wyczuwa się podczas chwytu. Chciałem zatem trochę to zmienić, żeby wyglądała i trzymała się trochę lepiej (nie wiem czy mi wyszło, ale generalnie mi się podoba).

Tak wyglądała w całości:

Rączka przed:

Rączka w trakcie odnawiania:

Rączka po nałożeniu oleju:

Nigdy wcześniej nie odnawiałem żadnych narzędzi czy przedmiotów, zatem jestem ciekaw Waszego zdania i będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady ;)

Póki co efekt mi się bardzo podoba, a sama rączka jest dla mnie super wygodna, dużo bardziej niż przed odnawianiem i dużo lepiej niż przypuszczałem ;)

Zdaję sobie sprawę, że to totalna amatorka i wstyd, ale lepiej chyba tak niż w ogóle, no i od czegoś chyba warto zacząć.

Używałem, tkaniny ściernej, wełny stalowej (2 gradacje), cykliny (card scraper) prostokątnej i "łabędzia szyja" i 2 pilniki.

Będę uzupełniał w miarę postępów i możliwości.

Pozdrawiam ;)

Offline Łukasz G.

Odp: Renowacja piły grzbietnicy (tenon saw)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2018, 18:14:07 czas Polski »
Podsyłam link gdzie możesz się zaopatrzyć w porządne pilniki do ostrzenia pił http://www.befana.com.pl/katalog-produktow
Nie kupuj zwykłych trójkątnych i nie próbuj z iglakami. Kup pilnik (najlepiej od razu kilka) dedykowany do ostrzenia pił. Jest różnica.

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2018, 20:11:38 czas Polski »
Rączka wyszła znakomicie, ciekawi mnie natomiast ostrze. Jeżeli potraktujesz je papierem ściernym lub szczotką drucianą stracisz napisy na ostrzu. Co do sposobów chemicznych, to możesz ładnie nie doczyścić, w niektórych miejscach powstaną wżery.

Offline chico

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lutego 2018, 13:07:49 czas Polski »
Podsyłam link gdzie możesz się zaopatrzyć w porządne pilniki do ostrzenia pił http://www.befana.com.pl/katalog-produktow
Nie kupuj zwykłych trójkątnych i nie próbuj z iglakami. Kup pilnik (najlepiej od razu kilka) dedykowany do ostrzenia pił. Jest różnica.

Bardzo dziękuję za podpowiedź i dobre rady ;) Właśnie nad Befaną zastanawiałem się ostatnio, wybrałem jednak pilniki Bahco, kilka opinii osobiście słyszałem, że są jedne z lepszych na rynku, a że potrzebuję zaledwie 2-3 pilniki to postanowiłem zaszaleć ;) mały do ostrzenia to koszt około 20 zł do 30 zł z przesyłką.

Zastanawiam się jeszcze nad tarnikiem płaskim i wypukłym tej firmy (Befana) bo chyba nie są drogie, czy miałeś może okazję ich używać, albo czy znasz jakieś opinie na ten temat?

Pozdrawiam serdecznie! ;)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2018, 13:17:38 czas Polski »
A gdzie zamawiasz te bahco?

Offline chico

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2018, 13:18:44 czas Polski »
Rączka wyszła znakomicie, ciekawi mnie natomiast ostrze. Jeżeli potraktujesz je papierem ściernym lub szczotką drucianą stracisz napisy na ostrzu. Co do sposobów chemicznych, to możesz ładnie nie doczyścić, w niektórych miejscach powstaną wżery.

Dzięki! To bardzo miłe ;)

Niestety napis był w bardzo słabej kondycje, a ja w dodatku przejechałem dość agresywną wełną stalową i napis jest w zasadzie już prawie niewidoczny :( a szkoda bo to dodaje uroku.

Następnym razem muszę się bardziej pilnować i być ostrożnym. To pierwsze stare narzędzie, które miałem okazję odnawiać i mam nadzieję, że następnym razem pójdzie mi lepiej ;)

Dzięki jeszcze raz za dobre rady! Pozdrawiam! ;)

Offline chico

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego 2018, 13:21:59 czas Polski »
A gdzie zamawiasz te bahco?

Mieszkam obecnie w Krakowie i blisko pracy mam sklep Dom techniczny" który jest jednym z oficjalnych dystrybutorów, mają też sklep internetowy.

Niestety tych do ostrzenia od pewnego czasu nie ma w polskim magazynie więc będę musiał poszukać gdzieś "luzem", wziąłem natomiast m.in. płaski 20 cm i jestem super zadowolony, faktycznie widać gołym okiem jakość tego materiału i doskonale czuć, że dobrze obrabia materiał.