Mało informacji w polskich internetach na ten temat. Na youtube za oceanem też stosunkowo mało. Mało użytkowników nawet na tym forum. Kto ma? Kto tnie na niej wzdłuż? Wydaje mi się, że to bezpieczniejsze rozwiązanie dla amatora bo nie stoi przodem a bokiem do cięcia. A może tylko mi się wydaje? Czy obroty 2850 nie są za małe do litego? Pisząc lite mam na myśli sosna/świerk/dąb + zainwestowanie w dobrą piłę.
Zastosowanie to cięcie desek i kantówek. Żadne foszty, stoły itd. Małe konstrukcje typu domki i łóżka dla dzieci. Kompletnie nie widzę cięcia w poprzek długich desek 2-3m na pile stołowej (amatorskiej), a ukośnica to już drugie urządzenie czyli zajęte miejsce.
Dodatkowo taka radialna służy jako talerz szlifierski i wiertarka pozioma (tego drugiego chyba nie wykorzystam). Koszt zbliżony do zakupu rts1800 + kgs254 popolarnych na tym forum. Jednak objętość urządzenia w garażu dużo mniejsza. Mobilności nie potrzebuję.
Ogromny plus jaki widzę to stała przykładnica na blacie pod kątem 90 stopni. Po obróceniu głowicy o 90 stopni mamy przykładnicę równo z piłą i regulujemy głębokość cięcia + szerokość od przykładnicy na "wysięgniku". Czyli brak ciągłego sprawdzania jak na małej stołowej z czym się borykacie co chwilę jak czytam.