16 Maja 2026, 19:23:30 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa dla amatora  (Przeczytany 15992 razy)

Offline mk1265

Odp: Piła taśmowa dla amatora
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2014, 12:15:18 czas Polski »
pasjonata mógłbyś się pochwalić którą kupiłeś i jak się sprawue bo tez zastanawiam sie nad ta perfect i makita

Offline mk1265

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Października 2015, 14:43:07 czas Polski »
witam
Nie chciałem zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj
Niedawno dostałem od znajomego jakas "No Name" małą taśmówkę z angli przywiózł kiedyś z anglii i lezala bezczynnie u niego a robiłem mu półki i mowi jak chcesz to bierz za flaszke bo u mnie lezy i tylko miejsce zastąpia, ale do rzeczy kupiłem do niej tasme i zauważyłem dziwny efekt jak cos przecinam np cos w desce calowce to strasznie "świszczy" tak jakbym metal przecinał a była to deska sosnowa co moze byc przyczyna no chyba ze to normalne, przyznam ze nie pracowałem jeszcze z taśmówką mimo że od jakiegos czasuprzymierzam sie do kupienia czegoś większego

Offline sajo

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Października 2015, 14:48:19 czas Polski »
Popracuj nad interpunkcją, bo nie wiem o co pytasz.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Października 2015, 18:33:45 czas Polski »
jak cos przecinam np cos w desce calowce to strasznie "świszczy" tak jakbym metal przecinał a była to deska sosnowa co moze byc przyczyna?
Chyba o to.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Października 2015, 23:19:22 czas Polski »
Eee, tak niechlujnie napisał...
Może spróbuje jeszcze raz - tym razem PO POLSKU? ;)

Offline mk1265

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Października 2015, 10:59:02 czas Polski »
Dobra postaram sie bardziej zrozumiale chociaż sam nie wiem jak to opisać:P Włączając tasmówkę chodzi cicho normalnie, w momencie gdy zaczynam przecinac deske, dajmy jakis maly luk to dziek jest strasznie "świszczący" cos w stylu jakby sie przecinało jakis metal albo tarł sie metal o metal. Patrzylem to taśma o nic nie zawadza tym bardziej ze zaraz po właczeniu takiego dzwieku nie ma, tylko podczas ciecia. Pytanie jest moje takie czy to przy taśmówkach jest normalne ewentualnie jaka moze być przyczyna?

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Października 2015, 11:08:56 czas Polski »
a możesz filmik nagrać? byłoby najlepiej. Może piła za bardzo naciągnięta? Jak tniesz? Prostopadle, czy jakieś krzywizny? Masz na łożyska?

Offline molu

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Października 2015, 11:12:14 czas Polski »
Może o to Ci chodzi? Zajrzyj do filmu

T.

Offline mk1265

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Października 2015, 11:19:38 czas Polski »
no dziek jest podobny do tego z poczatku filmiku tylko duzo glośniejszy a to jest jakas taka mala angielska nie ma tam łozysk tylko ograniczniki myslalme ze moze one to powodują

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Października 2015, 11:24:33 czas Polski »
Czy ty piszesz z pomocą Google translatora? Używasz słów, których nie znam: " dziek" , "myslalme" - z jakiego to języka?

Offline mk1265

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Października 2015, 11:37:58 czas Polski »
pisze z tel i dlatego juz poprawiam:
no dźwięk jest podobny do tego z początku filmiku tylko dużo głośniejszy a to jest jakaś taka mała angielska nie ma tam łożysk tylko ograniczniki  myślałem że może one to powodują ale zdjąłem je całkowicie i było to samo

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Października 2015, 14:20:46 czas Polski »
Taki dźwięk jak na filmie jest normalny - wydziela go brzeszczot przy cięciu drewna. Jego wysokość zależy od szybkości taśmy, rodzaju prowadników, gęstości i ostrości zębów. Jeśli prowadniki brzeszczotu górny i dolny (pod blatem) są prawidłowo ustawione, to widocznie taki dźwięk jest normalny.

Offline mk1265

« Odpowiedź #27 dnia: 27 Października 2015, 14:29:23 czas Polski »
dzieki amigorg a jeszcze zapytam taśma powinna być na okładzinach kół? bo jak ja przywiozłem to założona była przed okładzinami i zęby wystawały przed koło i taśma spadala

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Października 2015, 14:34:44 czas Polski »
Czy bieżnia kół jest płaska czy lekko wypukła? Jeżeli jest wypukła, to taśma powinna być prawie na środku, ale zęby powinny być w powietrzu lub tylko lekko dotykać jeżeli taśma jest wąska. Jeżeli bieżnia koła jest płaska, to nie wiem - nie pracowałem na takiej pile. Mam dwie, obie mają koła wypukłe.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Października 2015, 18:49:12 czas Polski »

przy płaskim kole zęby są przed bieżnią , bo i tak  przy  cięciu  " pchamy blat w stronę środka koła " - należy tu uważać przy wycofywaniu , jeśli nie docinamy  do końca.