24 Kwietnia 2026, 18:44:24 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka do 500 zł.  (Przeczytany 15027 razy)

Offline bluessy

Pilarka do 500 zł.
« dnia: 10 Lutego 2018, 23:12:26 czas Polski »
Witajcie  :)
Tak, wiem, w tym dziale jest co czytać na temat pilarek...jest tylko mały problem, że im więcej czytam i przeglądam, tym staję się
bardziej otumaniona. Szukam jakiejś pilarki do 500 zł. Czy lepiej kupić jakąś tańszą firmówkę, czy dopłacić i zakupić sprzęt
mniej firmowy? Jeszcze jedna sprawa, wiem, że np. Skill jest podzespołem Bosha, ale w marketach tego raczej nie kupimy. Czy
niektóre marketowe marki typu Ryobi, Macallister są firmami samymi w sobie, czy też mają jakieś powiązania z firmówkami?
Jak w tytule....szukam czegoś do 500 zł , dobrze prowadzącego się po przyłożeniu culagi. Im większa głębokość cięcia, tym
lepiej.
Z całych sił proszę Was o pomoc  doradźcie  coś, proszę  :)......rozkręciłam się, i na amatorskie potrzeby w dniu dzisiejszym
potrzebuję już tylko lepszej tarczówki 

Pozdrawiam Was serdecznie  :)
Mój umysł czasami szwankuje, mogę coś przeoczyć, albo napisać głupotę

djaworek

• Gość
Odp: Pilarka do 500 zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2018, 23:16:47 czas Polski »
Za 500 zł trudno będzie poszaleć.

Offline L4

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2018, 23:21:18 czas Polski »
Bosch się pozbył Skilla.
Ryobi to marka TTI, mają jeszcze Milwaukee na przykład. Ich pilarka cieszy się dobrą renomą jak na próg cenowy - ale ten chyba i tak przekracza budżet.

Offline bluessy

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2018, 23:22:54 czas Polski »
Hmm nawet amatorsko?...... czy jakieś 200, 300 zł dodatkowo coś zmieni? Jak to się mówi....odrobi się  ;) O ja naiwna, myślałam, że
do tej kwoty da się coś znaleźć  :(

Offline bluessy

Odp: Pilarka do 700 zł.
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2018, 23:27:14 czas Polski »
Dziękuję za odp. Zmieniłam tytuł, podniosłam stawkę. Czytałam na forum dobre opinie o Ryobi w ''rozsądnych'' cenach....

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2018, 23:27:28 czas Polski »
O ja naiwna

To naprawde drogie hobby jest. Zeby nie bylo, ze nie ostrzegalismy.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2018, 23:29:43 czas Polski »
Okolice tysiora to minimum przy odrobinie farta , że się nie trafi na padalca plus ok 100 na zakup samej piły.

Offline bluessy

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2018, 23:34:28 czas Polski »
O ja naiwna

To naprawde drogie hobby jest. Zeby nie bylo, ze nie ostrzegalismy.
Hahaha.... no ale wszystko zależy od stopnia wtajemniczenia. W moim przypadku trzymajmy się amatorszczyzny, jak nie dam rady to pójdę
w folklor  :). To był żart oczywiście, wiadomo przecież, że aby zrobić coś narzędziami ręcznymi trzeba zjeść na tym zęby, aby być
dobrym

Offline bluessy

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2018, 23:40:07 czas Polski »
Djaworek, wiem, że sam sprzęt to nie wszystko, ponieważ osprzęt to podstawa, ale....może jakieś propozycje?. Na zmianę  tytułu
było już to late, ale może jak mnie przekonacie (kosztem jedzenia suchego chleba) wyżyłuję się  ;)

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2018, 23:46:55 czas Polski »
Mylisz różne systemy walutowe ;)
Bycie w czymś dobrym to jedno i to wynika z wiedzy , doświadczenia i ciągłego doskonalenia.
Zakup natomiast pilarki padalca spowoduje , że nigdy nie będziesz dobra ale za to  wkurzona zawsze.
Propozycji konkretnych brak bo w takich pieniądzach zawsze będzie coś za coś i o tym jest sporo napisane na forum.

Offline bluessy

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2018, 00:10:05 czas Polski »
Djaworek, oczywiście masz rację, wiem o tym. Czasami zrobienie czegoś, co na pierwszy rzut oka wydaje się takie proste, w praktyce
takim nie jest. Każda dziedzina, nawet najprostsza ma swoje podstawy i praktyki z tym zawiązane.
Jeśli kupię coś, powiedzmy za 1000 zł. nowego, z gwarancją, to przecież zawsze będę mogła to oddać, jeśli opis parametrów w
praktyce okaże się niezgodny z rzeczywistością.
Wkurzenie to akurat najmniej potrzebna mi emocja na tą chwilę ;)
Idę jeszcze poczytać, może wtedy będzie prościej. Jestem w stanie nagiąć się do 1000 zł.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2018, 07:18:33 czas Polski »
Jest już na forum ze sprawdzone minimum to ryobi rts 1800g jest w LM za 895zl.

Możesz jeszcze do Juli zajrzeć na promocje.
Może sie coś trafi. Ewentualnie używana na allegro.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2018, 08:43:37 czas Polski »
Kolezance zdaje sie, chodzi o reczna tarczowke. Ewentualnie zaglebiarke.

Offline bluessy

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2018, 12:59:47 czas Polski »
Dzięki Panowie  :) . Zakładając wątek faktycznie miałam na myśli pilarkę ręczną, ale...
mam możliwość nabycia stołu warsztatowego Wolfcrafta master cut 2000 za jakieś 500 zł taniej.
Dletego też podałam taką cenę, żeby bilans się zgadzał  ;) W tej sytuacji impreza bez sensu, skoro
już mnie oświeciliście, i na samą piłę trzeba trochę wyłożyć. Ta Ryobi jest Waszym faworytem do
1000, a z powiększeniem blatu można sobie pokombinować na własną rękę.
Z drugiej strony ten Wolf ma sporo dodatków i możliwość podpięcia wielu
urządzeń. Opinie ma dobre, tylko, czy to nie jest mydełko  ;). Co byście doradzili? Zapomnieć o stole i
brać Ryobi ?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2018, 13:25:23 czas Polski »
Potrzebujesz już, czy możesz się wstrzymać i dozbierać? Mobilna, czy może być stacjonarna, cięższa? 
Kupisz coś, za chwilę będziesz chciała zmienić a kupioną będziesz zmuszona sprzedać ze stratą. Najlepiej kupić najlepszą, na jaką CIĘ stać , lub też nawet na którą cię nie stać :D co do podpinania pilarki pod stół... No cóż, zostaje ci zasięganie opinii osób, które tak robią. Szczerze wątpię, aby mi się chciało wkładać i wyciągać (pilarkę :D ) więc pewnie po włożeniu już by w stole została.
A apetyt rośnie w miarę jedzenia   :)
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2018, 13:28:26 czas Polski wysłana przez stachmiesz »